3VOOR12 + IDFA = 3DOC12 3VOOR12 + IDFA = 3DOC12

Kijk met korting de drie beste rockumentaries van het moment

, Erik Zwennes

3VOOR12 + IDFA = 3DOC12

Kijk met korting de drie beste rockumentaries van het moment

Erik Zwennes ,

Ook dit jaar partnert 3VOOR12 met het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Op donderdag 26 november presenteren we de drie beste rockumentaries van het moment. Lezers van 3VOOR12 krijgen voor deze sneakvertoningen een flinke korting.

Kijk met korting de drie beste rockumentaries van het moment

Ook dit jaar partnert 3VOOR12 met het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Op donderdag 26 november presenteren we de drie beste rockumentaries van het moment in zaal 11 van de Amsterdamse bioscoop Pathé De Munt. Lezers van 3VOOR12 krijgen voor deze sneakvertoningen een flinke korting. Kom na afloop de stramme spieren losdansen bij de eenmalige Club3DOC12 in Escape Lounge en Studio.

De avond begint met de geëngageerde muziekdocumentaire Taqwacore van Omar Majeed. Het vertelt het verhaal van de self-fulfilling prophecy van islam-punk in Noord-Amerika. Zoek op YouTube naar de term 'Taqwacore' en je vindt tientallen thuisknutselclips die rauwe en snelle islamitische punkmuziek begeleiden. Deze Arabische en Engelse teksten verhalen over onderwerpen uit de Arabische wereld en de kloof met het Westen. Of juist over de invloed van islam in westerse landen.

Punkmuziek ingegeven door de Koran: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie en dat was het tot 2003 ook. In dat jaar verspreidde de Amerikaanse journalist Michael Knight, naar goed punk-gebruik, eigenhandig kopieën van zijn boek The Taqwacores. Het fictieve verhaal geeft een inkijk in de dan nog fictieve wereld van islam-punk. Het boek werd een enorm succes. The Taqwacores werd het manifest voor islamitische jongeren die het verhaal van Knight tot werkelijkheid maakten en de eerste islam-punkbands oprichtten. Met namen als The Kominas, Secret Trial Five, Vote Hezbollah en The Sagg Taqwacore Syndicate werd taqwacore een nieuw genre.

Een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid... zo omschrijft Knight de moslim-punkers in zijn boek. 'Let's make this happen,' zegt een van de artiesten in de film. Enkele jaren later is het zo ver en verbouwt een bont gezelschap een schoolbus om door Amerika en Pakistan te touren.

De tweede film tijdens 3DOC12 is Oil City Confidential van de vermaarde regisseur Julien Temple. Temple schoot onder meer videoclips voor David Bowie, Neil Young en Paul McCartney. Eerder verfilmde hij het verhaal van The Sex Pistols en Joe Strummer. Zijn nieuwste film gaat over de in 1971 opgerichte Britse pubrockband Dr. Feelgood. De formatie ontstond op het grauwe industrie-eiland Canvey Island, omdat de manager een op hande zijnde Nederlandse tour bij elkaar had gelogen. Tekstschrijver Wilco Johnson en zanger Lee Brilleaux blijken twee tegenpolen. Dankzij drank, drugs en creatieve meningsverschillen wordt de spanning alleen maar groter totdat Johnson opstapt. Oil City Confidential vertelt het verhaal van de grootste Britse band die niemand kende. Op één in eigen land, maar daarbuiten eigenlijk nooit een voet aan wal.

De stem van Johnny Depp begeleidt in de slotfilm When You're Strange de beelden van de opkomst en het einde van The Doors. Van het moment dat vier pretentieuze jongens beginnen te jammen tot de stadionconcerten en de dood van de tragische ster Jim Morrison. Hoe kon een band in zo'n korte tijd zoveel bereiken? Geen nostalgische verheerlijking, maar een eerlijk portret, door de gevierde regisseur Tom DiCillo, van vier knappe koppen en hun grote ego's. Eikels, zijn het, maar ook beeldbepalers van een boeiende periode in de muziekgeschiedenis. Een film met veel muziek en nog nooit vertoonde beelden van een van de grootste en invloedrijkste bands ooit.

3DOC12 laat de drie beste rockumentaries van het moment zien. Op 26 november vanaf 18:30 worden de drie films achter elkaar vertoond in Pathé De Munt. Lezers van 3VOOR12 krijgen voor deze sneakvertoningen een flinke korting en betalen nog maar 18 euro (ipv 25 euro). Print de bijgevoegde kortingsbon uit, bestel snel via IDFA.nl en neem de kortingsbon mee bij het afhalen van de kaarten. Let op: ervaring leert dat de kaartverkoop voor deze eenmalige avond snel kan gaan en vol=vol.

Na afloop is iedereen welkom bij een gratis eenmalige Club3DOC12 in de Escape Lounge en Studio. Beweeg de stram geworden spieren op de mix van dj Sandeman (Lowlands, 5 Days Off, 3VOOR12 Jaarmix) Ook zonder ticket voor 3DOC12 ben je welkom. Nodig gerust al je vrienden uit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12