3VOOR12 Draait London Calling: Wild Beasts, A Place To Bury Strangers, Jack Penate, Violens 3VOOR12 Draait London Calling: Wild Beasts, A Place To Bury Strangers, Jack Penate, Violens

De festivaltips van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait London Calling: Wild Beasts, A Place To Bury Strangers, Jack Penate, Violens

De festivaltips van de redactie

Tomas Delsing ,

We staan weer op de drempel van een nieuwe editie van London Calling. De redactie heeft een moment vrij gemaakt om zijn favorieten op een rijtje te zetten. Bij deze dus: de 3VOOR12 Draait London Calling.

De festivaltips van de redactie

We staan weer op de drempel van een nieuwe editie van London Calling. De redactie heeft een moment vrij gemaakt om zijn favorieten op een rijtje te zetten. Bij deze dus: de 3VOOR12 Draait London Calling. Onze favorieten onder elkaar, met een korte toelichting en tijd en plaats. Gebruik 'm als je routekaart door het programma, maar ga vooral lekker rondlopen en laat je verrassen: veel plezier!


DE TOP 10:

1. 
Wild Beasts, zaterdag 20.45u grote zaal
"Mooi ingetogen. Benieuwd hoe ze de grote zaal gaan aanpakken." (Reinier Bruijne)
"Theatraal, gevoelig en tegen het pathetische aan, maar oh zo goed. Vooral live erg meeslepend." (Stephan van Peursem)
"Een geweldige liveband met een intens, uniek geluid." (Atze de Vrieze)
"Hun plaat is ronduit fantastisch en ik ben zeer benieuwd of ze dit live ook waar gaan maken." (Bart Snoeren)

2. A Place To Bury Strangers, vrijdag 20.45u grote zaal
"Haat/ liefde." (Reinier Bruijne)
"Live komt de groep rond de dromerig zingende Oliver Ackermann erg sterk voor de dag." (Ingmar Griffioen)
"Laat de noise die ze fabriceren met zelf geknutselde effectpedalen je verdoven. Daarna kun je voldaan naar huis." (Fiona Fortuin)
"Lekker hard en noisy. Met je hoofd in een muur van geluid ondergaan! Pijn is tijdelijk." (Stephan van Peursem)

3. Jack Penate, zaterdag 23.15u grote zaal
"Lekker Brits, lekker up tempo, lekker vrolijk: een prima live band." (Reinier Bruijne)
"Samen met Jack en zijn lekkere flinke bovenbenen dansen op zijn soulpop. Ik zou niets mooiers kunnen verzinnen." (Fiona Fortuin)
"Ome Jack maakte een van de platen van het jaar (Everything Is New)." (Menno Visser)

4. Violens, zaterdag 21.30u kleine zaal
"Alles afkomstig uit het überhippe Brooklyn lijkt deze dagen spontaan in goud te veranderen." (Tomas Delsing)
"Violens zorgt met de tracks op hun MySpace voor nieuwsgierigheid naar het debuutalbum en eerst hun optreden op London Calling." (Erik Zwennes)
"Zou best eens een van de smaakmakers van 2010 kunnen worden." (Atze de Vrieze)

5. The Phenomenal Handclap Band, zaterdag 00.30u grote zaal
"Een tienkoppige discogroep. Doet ook aan soul. Aan Krautrock. Aan Jon Spencer. In gypsystijl. Uit New York. Op London Calling. Het zal allemaal wel." (Fiona Fortuin)
"Je hoort disco, rapzang, een beetje punk en indiepop." (Atze de Vrieze)
"Wordt waarschijnlijk het leukste en meest dansbare optreden van London Calling." (Stephan van Peursem)

6. Johnny Foreigner, vrijdag 00.00u kleine zaal
"Wat is het een verademing om dat rauwe, platte jaren zeventig accent bij Johnny Foreigner te horen." (Martijn van der Vlist)
"Stonden in 2008 ook al op London Calling, en speelden toen de boel volledig plat." (Tomas Delsing)

7. Bombay Bicycle Club, zaterdag 22.00u grote zaal
"Gewoon een verdomd goede band met een zanger die met zijn kleurrijke stem de toch al prachtige songs naar een nog hoger niveau tilt." (Martijn van der Vlist)
"Een mooie mix van melancholie, pop en Afrikaanse ritmes." (Menno Visser)

8. Leisure Society, vrijdag 20.15u kleine zaal
"Ik hoor veel goede dingen over dit gezelschap. Zou wel eens de grote verrassing kunnen worden." (Bart Snoeren)

9. Sad day for the Puppets, vrijdag 19.00u kleine zaal
"Een band die het presteert mij in de herfst een vrolijk gevoel te geven, moet van goede huizen komen." (Martijn van der Vlist)

10. We Were Promised Jetpacks, vrijdag 19.30u grote zaal
"Zanger Alan Thompson lukt het ook zonder microfoon tot achter in de zaal door te dringen met zijn felle uithalen. Nu kijken of hem dat ook in de grote zaal lukt!" (Tomas Delsing)


DE LIJSTJES:

REINIER BRUIJNE DRAAIT

A Place To Bury Strangers, vrijdag 20.45u grote zaal
Haat/ liefde. Vorig jaar haast gek geworden in de regie van de stroboscopen maar de muziek heeft toch iets bijzonders.

Wild Beasts, zaterdag 20.45u grote zaal
Mooi ingetogen. Vorig jaar helaas gemist op London Calling. Benieuwd hoe ze nu de grote zaal gaan aanpakken.

Jack Penate, zaterdag 23.15u grote zaal

Lekker Brits, lekker up tempo, lekker vrolijk: een prima live band.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

A Place To Bury Strangers, vrijdag 20.45u grote zaal
Neergezet als 'hardste band van new York' en 'nieuwe vaandeldragers van de shoegaze'. Stonden deze zomer al op Pukkelpop en nu ook op London Calling en Le Guess Who? Live komt de groep rond de dromerig zingende Oliver Ackermann erg sterk voor de dag en het tweede album is ook weer uitmuntend gekruid. Freaky, noisy zegt u? Kan kloppen: frontman Ackermann runt in Brooklyn een eigen bedrijf in effectpedalen.

Alberta Cross, vrijdag 22.00u grote zaal
Op Lowlands vielen ze wat tegen, maar nu komen de psychedelische bluesrockers hun Nederlandse revanche nemen. De New Yorkse band met Engelse en Zweedse leden houdt zich ergens tussen Kings Of Leon, The Band (Of Horses) en The Raconteurs op en scoorde met de single ATX voorprogramma's voor Oasis. Na een mini-album in 2007 volgde in september dit jaar het sterke full length debuut Broken Side Of Time. Tijd voor revanche op het podium.

Op de bonnefooi
Loop onvoorbereid bij een willekeurige band naar binnen. In de twee zalen van Paradiso vind je elke dag twaalf bands, waaraan volgens de redactie heel veel valt te ontdekken. Doe dat ook, laat je verrassen. Na afloop wil je zeker de naam van de band weten.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT

Bombay Bicycle Club, zaterdag 22.00u grote zaal
Er is nog wel eens kritiek dat veel bandjes op London Calling op elkaar lijken, nou, forget it. Dat bewijzen ook de jongens van Bombay Bicycle Club. Natuurlijk hoor je vleugjes, nee, dat gaan we nu eens lekker niet opschrijven. Gewoon een verdomd goede band met een zanger die met zijn kleurrijke stem de toch al prachtige songs naar een nog hoger niveau tilt.

Sad day for the Puppets, vrijdag 19.00u kleine zaal

Een band die het presteert mij in de herfst een vrolijk gevoel te geven, moet van goede huizen komen. Sad Day for the Puppets is het gelukt met hun aanstekelijke liedjes en puberale teksten, chapeau!

Johnny Foreigner, vrijdag 00.00u kleine zaal
In Engeland wordt het ook allemaal meer en meer ABE (Algemeen Beschaafd Engels), en wat is het dan een verademing om dat rauwe, platte jaren zeventig accent bij Johnny Foreigner te horen. En samen met de weergaloze songtitels alleen al voldoende reden Foreigner een plekje in mijn Londen Calling-draaitlijst te geven. Oh, en de Sultans of Ping-punk (deze voor de jonkies) maakt het geheel helemaal af. Dat wordt gegarandeerd feest op z'n Brits!


FIONA FORTUIN DRAAIT

Jack Penate, zaterdag 23.15u grote zaal
Samen met Jack en zijn lekkere flinke bovenbenen dansen op zijn soulpop. Ik zou niets mooiers kunnen verzinnen, ben alleen bang dat ik hem net als op Lowlands ook nu weer moet missen. Laat jou niet hetzelfde overkomen.

The Phenomenal Handclap Band, zaterdag 00.30u grote zaal
Alleen al vanwege de belachelijke naam het zien waard. Mij hebben ze er in elk geval mee ontlokt tot het luisteren van hun album. Een tienkoppige discogroep. Doet ook aan soul. Aan Krautrock. Aan Jon Spencer. In gypsystijl. Uit New York. Op London Calling. Het zal allemaal wel.

A Place To Bury Strangers, vrijdag 20.45u grote zaal
Laat de noise die ze fabriceren met zelf geknutselde effectpedalen je verdoven, laat de stroboscopen je verblinden. Daarna kun je voldaan naar huis.


TOMAS DELSING DRAAIT

We Were Promised Jetpacks, vrijdag 19.30u grote zaal
Begin September stond het Schotse kwartet in de uitverkochte kleine zaal van Paradiso, en vielen toen op door hun stoïcijnse – haast verlegen – houding op het podium, maar ook door de goed doortimmerde liedjes in de welbekende Britse school. Het publiek viel en masse voor de bescheiden houding en oprechte verbazing van de band. Dat het zanger Alan Thompson ook zonder microfoon lukte tot achter in de zaal door te dringen met zijn felle uithalen droeg daar zeker aan bij. Nu kijken of hem dat ook in de grote zaal lukt!

Violens, zaterdag 21.30u kleine zaal
London Calling heeft het blikveld verruimd. Dat maakt het er soms niet makkelijker op: ik had nog nooit van deze New Yorkse band gehoord. Maar aan de omgeving zal het zeker niet liggen: alles afkomstig uit het überhippe Brooklyn lijkt deze dagen spontaan in goud te veranderen. Door de tracks op de Myspace pagina en de luisterpaal ben ik in ieder geval nieuwsgierig geworden. Ben benieuwd!

Johnny Foreigner, vrijdag 00.00u kleine zaal
Flinke gitaarmuziek die zo af en toe behoorlijk rammelt, uitgevoerd door een formatie die live alles geeft: wat mij betreft altijd een mooie combinatie. Stonden in 2008 ook al op London Calling, en speelden toen de boel volledig plat. Voor een niet eens volle kleine zaal werd een performance gegeven die de gemiddelde stadionact het schaamrood op de kaken zou geven. Zeker gaan zien dus!


ERIK ZWENNES DRAAIT

Violens, zaterdag 21.30u kleine zaal
'Brooklyn, New York'. Die drie woorden zijn al bijna voldoende om blind op Violens te vertrouwen. Het lijkt onzin, maar je zou tegenwoordig bijna afvragen of er ook slechte bands uit die wijk komen. Violens zorgt met de tracks op hun MySpace in ieder geval voor nieuwsgierigheid naar het debuutalbum en eerst hun optreden op London Calling.

MPHO, zaterdag 01.00u kleine zaal

Mpho Skeef is de Britse Santigold. Het debuutalbum is nog niet van hetzelfde niveau, maar dat heeft meer met het ontbreken van de hipste producers te maken dan met de kwaliteit van de liedjes en de vocalen van Skeef. Ze heeft de hits, nu zien of ze het ook live aantrekkelijk kan brengen.

Beth Jeans Houghton, zaterdag 19.00u kleine zaal
Wanneer je mag openen voor Bon Iver, Phosphorescent, Bowerbirds, Adem en St. Vincent doe je toch iets goed. Dat blijkt wel uit de twee EP's die Beth uitbracht...en dan zie je er ook nog eens heerlijk uit.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

A Place To Bury Strangers, vrijdag 20.45u grote zaal
Lekker hard en noisy. Met je hoofd in een muur van geluid ondergaan! Pijn is tijdelijk.

The Phenomenal Handclap Band, zaterdag 00.30u grote zaal
Wordt een vol podium met zoveel mensen (minimaal acht, schijnt). Vrolijke dansbare pop. Wordt waarschijnlijk het leukste en meest dansbare optreden van London Calling. Om lekker vrolijk het weekeinde in te gaan.

Wild Beasts, zaterdag 20.45u grote zaal
Theatraal, gevoelig en tegen het pathetische aan maar oh zo goed. Vooral live erg meeslepend.


MENNO VISSER DRAAIT

Jack Penate, zaterdag 23.15u grote zaal
Ome Jack maakte een van de platen van het jaar (Everything Is New). Hij smeerde het sausje van Vampire Weekend over zijn Britpop tot een winnende formule.

Esser, vrijdag 23.15u grote zaal
Ben Esser is jong, fris, en heeft de beste coupe van het festival – kortom een ster.

Bombay Bicycle Club, zaterdag 22.00u grote zaal
Een van de beste bandnamen ever, maar ook een mooie mix van melancholie, pop en Afrikaanse ritmes. Het enige wat hun album I Had The Blues But I Shook Them Loose nog ontbeert is serieuze promotie.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Violens, zaterdag 21.30u kleine zaal
Brooklyn Calling, en waarom ook niet. Al te veel is nog niet bekend over deze vijf Amerikanen. Eén ep is er, en wat losse singles. Die geven wel blijk van een buitengewoon talent voor sterke melodieën en hooks die blijven hangen, met de typische eigenwijsheid van bevriende bands als Yeasayer en MGMT. Zou best eens een van de smaakmakers van 2010 kunnen worden.

The Phenomenal Handclap Band, zaterdag 00.30u grote zaal
Ook The Phenomenal Handclap Band komt uit Amerika, en dat is ook muzikaal in alle opzichten goed te horen. Bij het achtkoppige gezelschap hoor je disco, rapzang, een beetje punk en indiepop. Voor liefhebbers van YACHT en LCD Soundsystem. Check ter voorbereiding hun topsingle 15 to 20.

Wild Beasts, zaterdag 20.45u grote zaal
Een jaar geleden speelde Wild Beasts ook al op London Calling, toen op een van de bonusdagen. Hun album Limbo Panto was mij net wat te pathetisch, vooral door de nogal overdadige ornamentjes die zanger Hayden Thorpe aanbrengt. Maar Wild Beasts heeft nog een tweede zanger, zo realiseerde ik me in Paradiso pas, met een volle, donkere stem. Live waren die twee veel beter in balans, net als op het tweede album Two Dancers. Een geweldige liveband met een intens, uniek geluid.


BART SNOEREN DRAAIT

Jack Penate, zaterdag 23.15u grote zaal
Op Lowlands speelde hij een ballad teveel, maar Everything Is New blijft een van de leukste Britse platen van het het jaar.

Leisure Society, vrijdag 20.15u kleine zaal
Ik hoor veel goede dingen over dit gezelschap. Zou wel eens de grote verrassing kunnen worden.

Wild Beasts, zaterdag 20.45u grote zaal
Wild Beasts gaan hoog in mijn jaarlijstje eindigen. Hun plaat is ronduit fantastisch en ik ben zeer benieuwd of ze dit live ook waar gaan maken.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12