3VOOR12 bespreekt Album van de Week (45): Them Crooked Vultures 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (45): Them Crooked Vultures

Supergroep serveert meer dan QOTSA-plus stonerrock

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (45): Them Crooked Vultures

Supergroep serveert meer dan QOTSA-plus stonerrock

Ingmar Griffioen ,

Van een supergroep verwachten we supermuziek. Meestal komen we lelijk bedrogen uit, maar niet bij Them Crooked Vultures. De hype rond de groep met Dave Grohl en Josh Homme werd dit jaar vakkundig opgeklopt en op het titelloze debuut slaan ze ons met QOTSA-riffs, grooves en dikke stonerrock om de oren.

Supergroep serveert meer dan QOTSA-plus stonerrock

De hype rond Them Crooked Vultures werd dit jaar vakkundig opgeklopt. Het Amerikaanse rock-gezelschap rond de heren Dave Grohl, Josh Homme en John Paul Jones werd als surprise-act toegevoegd aan Pukkelpop en Lowlands, waar de Grolsch-tent volledig volliep. Niet gek voor een band zonder album op zak. Van een supergroep verwachten we ook niet minder dan supermuziek. Meestal komen we lelijk bedrogen uit, denk: Audioslave en Velvet Revolver, maar Them Crooked Vultures is hele andere koffie. 

Dat album is er nu wel, althans het is in zijn geheel te beluisteren op YouTube. Over een week ligt de titelloze debuutplaat ook in de winkel. Op Lowlands liet de groep, met het vierde optreden ooit, meteen een solide indruk achter. Nou speelden Homme, Grohl en gitarist Alain Johannes al menig nootje samen in Queens Of The Stone Age, wat recensenten verleidde tot de opmerking dat ze naar QOTSA met de bassist van Led Zeppelin (John Paul Jones) keken. Die optelsom vertelt niet het hele verhaal.

Them Crooked Vultures kleurt zeker buiten de QOTSA-lijnen. Het nummer New Fang heeft een dwingender ritme en opgefokte riffs, in enkele songs als Reptiles gaan de heren wat experimenteler tekeer en we horen ook vleugjes latin, prog-like synths, psychedelica en - wellicht de Led Zep-inbreng van Jones - bluesy, seventies rock voorbijkomen. Aan de andere kant kunnen fans hun QOTSA-hart ophalen aan Dead End Friends, het bijna 7 minuten dik stampende Elephants, schot in de roos Gunman en de hele rest van de plaat.

De langspeler staat vol ronkende riffs, de betere QOTSA-grooves, pompeus pompende (stoner-) rock, de zang van Homme is meeslepend als altijd en de band speelt genoeg poppy troeven uit om een breed publiek voor zich te winnen. En gelukkig zijn er ook meerdere in-your-face-momenten om het haar in de nek te gooien. Het is daarmee meer dan een QOTSA-plus traktatie, eerder een hele lekkere rockplaat zelfs.

Eerder stonden ze al in de Melkweg. Helaas wordt ons land nu overgeslagen tijdens de komende december-tour, maar de liefhebbers zal het op basis van deze cd zeker een trip naar Keulen of Londen waard zijn.

Het hele album is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12