22-jarige programmeur moet ambitie De Vorstin vormgeven 22-jarige programmeur moet ambitie De Vorstin vormgeven

Hilversumse zaal richt zich ook op theater

, Ingmar Griffioen

22-jarige programmeur moet ambitie De Vorstin vormgeven

Hilversumse zaal richt zich ook op theater

Ingmar Griffioen ,

Dat het Hilversumse Podium de Vorstin pas vier maanden voor de beoogde opening een programmeur heeft gevonden, is niet zo vreemd, verzekert artistiek directeur Marcia van den Wildenberg. Vandaag, 16 november, gaat de 22-jarige Heflin Smit als programmeur aan de slag bij De Vorstin.

Hilversumse zaal richt zich ook op theater

Dat het Hilversumse Podium de Vorstin pas vier maanden voor de beoogde opening een programmeur heeft gevonden, is niet zo vreemd, verzekert Marcia van den Wildenberg. Als artistiek directeur regelt zij namelijk zelf een deel van het programma, zoals voor de opening in maart. Vandaag, 16 november, gaat de 22-jarige Heflin Smit als programmeur aan de slag bij De Vorstin.

Sinds programmeur Erik van der Veen in november 2008 vertrok naar Metropool in Hengelo, zit Podium de Vorstin zonder. Van den Wildenberg: "Geen probleem, want we hebben geen permanente tijdelijke locatie zoals de bedoeling was. We programmeren wel op wisselende locaties en zomers het festival Hilversum Alive. Geen reden dus om eerder al een fulltime programmeur in dienst te nemen."

Dat Heflin Smit pas 22 jaar is, is volgens de artistiek directeur geen beletsel. "Voor zijn jonge leeftijd heeft hij een aardige staat van dienst. Hij heeft onder meer als boeker gewerkt bij Agents After All. En hij heeft een goede visie hoe het programma van De Vorstin voor de gemeente Hilversum er uit moet zien. Voor het hele Gooi eigenlijk, want dat is het werkgebied."

Het nieuwe Hilversumse podium, feitelijk het vervolg op de eind 2006 gesloten Tagrijn, moet in december opgeleverd worden. Dan krijgt de organisatie de beschikking over een leeg gebouw. "We gaan dan hard aan de slag met de inrichting van zaken als de horeca en de techniek, want maart 2010 moet de opening plaatsvinden. En het moet een opening met een statement zijn." De Vorstin krijgt een grote zaal, waar maximaal 900 bezoekers in kunnen, plus een muziekcafé met een capaciteit van 300 en een artiestencafé. "Voor circa 50 mensen. Dat is ook de ruimte waar kleine beginnende bandjes, bijvoorbeeld uit de vijf oefenruimtes van De Vorstin, een plek kunnen krijgen."

Van den Wildenberg benadrukt dat De Vorstin zich niet hoofdzakelijk gaat richten op bands die 900 bezoekers trekken. "Dat getal komt telkens terug, maar 900 is echt het maximale. Als we het balkon dichtgooien is het 600 en met de schuiftribune kunnen we de zaal zo verkleinen dat we ook een goede sfeer hebben als er 300 man staan. Wij zullen eerder concerten hebben waar 500 of 600 man op afkomen. Het is ook afhankelijk van genre en populariteit, 900 bezoekers geldt alleen voor grote shows zoals Bløf of De Dijk."

De programmering van De Vorstin wordt als het ware uitgebouwd om het programma van de oude Tagrijn heen. "Deze zaal biedt hele andere mogelijkheden, zo gaan we nu ook blues, jazz en theaterproducties doen. Voor dat laatste hebben we nadrukkelijk gekozen." Hilversum heeft met het kleine Achterom en Schouwburg/Theater Gooiland al twee theaters, maar volgens de artistiek directeur past De Vorstin daar qua grootte en programma prima tussen.

Het is de bedoeling dat Podium de Vorstin volgend jaar van start gaat met een jaarlijkse subsidie van ruim vijf ton. "Maar daar moeten de huisvestingskosten nog vanaf." De Vorstin huurt het pand als exploitant straks van de gemeente en is over de hoogte van de huur nog in gesprek. "Die contracten moeten nog opgesteld worden. De kosten zullen circa 180.000 euro gaan bedragen." De Vorstin gaat uit van zo'n 40.000 bezoekers per jaar. "De ambitie is heel hoog en dat is, gebaseerd op marktonderzoek en eerdere resultaten, ook reëel."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12