Tom G. Warrior (Celtic Frost) curator Roadburn 2010 Tom G. Warrior (Celtic Frost) curator Roadburn 2010

Warrior moet grenzen festival gaan verleggen

, Fiona Fortuin

Tom G. Warrior (Celtic Frost) curator Roadburn 2010

Warrior moet grenzen festival gaan verleggen

Fiona Fortuin ,

Tom G. Warrior (Celtic Frost/Triptykon) is curactor van Roadburn 2010. Daarmee volgt hij Neurosis en Current 93 op. Hoeijmakers kan zijn geluk niet op. “Warrior staat aan de wieg van death en experimentele metal. Alles wat je anno nu aan zulke muziek hoort, is tot hem te herleiden.

Warrior moet grenzen festival gaan verleggen

Enkele dagen voor het optreden op Roadburn ging de band Celtic Frost uit elkaar. Een grote tegenvaller toen voor organisator Walter Hoeijmakers. Maar het verhaal krijgt alsnog een positief staartje: frontman Tom Gabriel Warrior (ook van HellHammer) is de curator van Roadburn 2010. Voor het driedaagse psychedelica festival in april zal Warrior het vrijdagprogramma samenstellen. Daarmee volgt hij Neurosis en Current 93 op.

Hoeijmakers kan zijn geluk niet op. “Warrior staat aan de wieg van death en experimentele metal. Alles wat je anno nu aan zulke muziek hoort, is tot hem te herleiden. Na het afzeggen van de show vorig jaar, heb ik goed contact met hem gehouden. Maar zie zijn curatorschap niet als goedmakertje. Hij voelt zich enorm vereerd en is blij dat we hem na de split niet hebben laten vallen.”

Hoeijmakers en zijn kompaan Jurgen van de Brand hebben bij Warrior thuis in Zwitserland een definitief ja gekregen. “Het is de eerste keer dat hij als curator een festival zal samenstellen, ook voor hem is het dus ontzettend spannend.”

Roadburn heeft Warrior bij zijn taak een opdracht meegeven: de grenzen van Roadburn verleggen.  “Tom staat bekend om zijn grensoverschrijdende visie. Met Celtic Frost heeft hij klassiekers gemaakt. Hij bracht metal, dark ambient en avant-garde bij elkaar. Dat was echt iets nieuws. Het legendarische album Into The Pandemonium werd in de jaren tachtig door de metalpers  verguisd, maar wordt nu in retrospectief gezien als een van de belangrijkste metalplaten ooit. ” 

Hoeijmakers verwacht dan ook een spannende line-up met Warriors aan het roer. “Al ik hou ook mijn hart vast. Hij is een omstreden figuur, iemand die controverse oproept en dus evenveel voor- als tegenstanders heeft. Sommigen zullen vast fronzen bij het horen van zijn naam. Maar wij staan met hart en ziel achter hem.”

Behalve als curator komt Warrior ook naar Roadburn toe om te spelen met zijn nieuwe band Triptykon. Het festival is van 15-18 april 2010 in 013, Tilburg.

Van afgelopen editie komt er nog audio online. “Verwacht zeker nog zo’n 20 opnamens”, vertelt Hoeijmakers. “Elke show wordt apart gemixt, dat kost natuurlijk veel tijd.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12