Lowlands niet in gevaar door Mexicaanse griep Lowlands niet in gevaar door Mexicaanse griep

Zelfs bij constatering besmetting bezoeker gaat festival door

, Ron van der Sterren

Lowlands niet in gevaar door Mexicaanse griep

Zelfs bij constatering besmetting bezoeker gaat festival door

Ron van der Sterren ,

De fans weten het nog als de dag van gisteren: eindelijk had metalfestival Dynamo in 2001 een nieuwe locatie en toch ging het hele feest niet door. Als gevolg van de MKZ-crisis (Mond en klauwzeer) werd het festival afgeblazen. Nu de Mexicaanse griep oprukt en vorige week is gesignaleerd op Rock Werchter, komt de vraag dan ook boven borrelen: is Lowlands in gevaar? Voorlopig niet, zegt Lowlands woordvoerder Bente Bollmann.

Zelfs bij constatering besmetting bezoeker gaat festival door

Ook als je snipverkouden bent, mag je van festivalwoordvoerder Bente Bollmann met je druipende neus  half augustus afreizen naar Biddinghuizen en je tentje neerzetten op A Campflight To Lowlands Paradise. Geen ontsmettingsbakken of kuchcontrole om de Mexicaanse griep buiten de deur te houden; iedereen met een geldige kaart wordt toegelaten.

Geen paniek dus, ook al kwamen acht Nederlanders vorige week nog thuis van Werchter met de Mexicaanse griep onder hun leden. De draaiboeken liggen zeker klaar, maar nog steeds in de kast, zegt Bollmann. "Op dit moment is er namelijk niets dat we kunnen doen," aldus Bollmann. "We volgen de richtlijnen op van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), die hebben vooral betrekking op hygiene. Zo moeten er genoeg plekken zijn om je handen te kunnen wassen. Ook zal de medische dienst extra alert zijn op symptomen van de Mexicaanse griep en bij twijfel aan de bel trekken."

Ook als er tijdens Lowlands op het festivalterrein een geval van Mexicaanse griep wordt vastgesteld, zal het terrein niet direct geevacueerd worden, zegt woordvoerster Jim van Steenbergen arts van het RIVM. "De organisatie moet een thermometer in huis hebben en mensen met koorts naar huis sturen. Veel meer is er nu niet te doen. In tegenstelling tot een uitbraak van MKZ bereik je weinig met het afblazen van dit soort evenementen bij dit griepvirus. De kans dat je hem op Lowlands krijgt is niet groter dan de kans dat je er in de kroeg tegenaan loopt."

Van Steenbergen vergelijkt Lowlands met de Nijmeegse Vierdaagse, die ook doorgaat. Als de pandemie flink om zich heengrijpt, bestaan er wel scenario's waarbij evenementen worden afgeblazen, erkent hij. "Maar dan pik je er niet eentje uit. Dan moeten alle evenementen eraan geloven." Van Steenbergen durft geen percentage te noemen, maar hij acht de kans daarop nu nog klein. "We hebben het geluk dat de scholen nu dicht zijn. Kinderen zijn de motor van een epidemie. Daar staat tegenover dat veel mensen over drie weken - net voor Lowlands - terugkomen van vakantie. Sommigen zullen de Mexicaanse griep dan zeker mee naar huis nemen. En misschien wel ziek thuis blijven."

In 2001 werd metalfestival Dynamo een maand voor het voor het eerst in Lichtenvoorde zou plaatsvinden, afgeblazen als gevolg van het ronddwalende MKZ-virus. Ook Bollmann herinnert zich dat nog: "De situatie was toen heel anders. De overheid kwam toen met maatregelen die de beweging in het openbare leven beperkte. In zo'n geval zal ook een festival als Lowlands daar natuurlijk de gevolgen van ondervinden. Als volgende week weer MKZ of de varkensgriep weer uitbreekt, is alles anders. Maar tot die tijd blijft het slechts speculeren."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12