In aanloop naar 5 Days Off: een interview met Jamie Lidell In aanloop naar 5 Days Off: een interview met Jamie Lidell

Britse wereldreiziger beleeft belangrijke omslag in zijn leven

, Erik Zwennes

In aanloop naar 5 Days Off: een interview met Jamie Lidell

Britse wereldreiziger beleeft belangrijke omslag in zijn leven

Erik Zwennes ,

Jamie Lidell groeide in vijf jaar tijd uit van nerdy elektronicafreak tot succesvolle soulheld. Eveneens vijf jaar na zijn eerste optreden op 5 Days Off, staat hij er opnieuw. "De verhuizing, een ander levensritme en een nieuwe liefde doen me veel, merk ik. Veel meer dan ik me ooit voor had kunnen stellen"

Britse wereldreiziger beleeft belangrijke omslag in zijn leven

Jamie Lidell groeide in vijf jaar tijd uit van nerdy elektronicafreak tot succesvolle soulheld. Eveneens vijf jaar na zijn eerste optreden op 5 Days Off, staat hij er opnieuw. In een gesprek geeft Lidell aan opnieuw aan de vooravond van een nieuwe fase in zijn carrière te staan. Lees het interview met Jamie Lidell.


Ik begrijp dat ik je nu bel in New York, woon je daar tegenwoordig?
"Ja, ik ben verhuisd uit Berlijn en woon hier sinds februari. Hier heb ik weer nieuwe mogelijkheden. Het voelde als de juiste keuze."
 
Mogelijkheden?
"Ja, Berlijn is een unieke stad waar ik veel vrienden achter heb gelaten. Het zit zo: ik heb een relatie met iemand uit NYC. Ik ben verliefd, dat is heerlijk. Ik heb hier een kleine woonruimte zonder eigen studio, maar ik woon in NYC man, dat maakt me zo gelukkig."
 
Ik zou je eerder deze week bellen toen je manager verklapte dat je op dat moment in een dure studio zat. Waar ben je mee bezig?
"Nog niets concreets. Ik ben pas net begonnen met het schrijven van teksten in mijn appartement. Dat schiet lekker op, het is ouderwets spannend. Mijn poriën staan open voor al de nieuwe invloeden, ideeën en mogelijkheden in deze stad en op dit moment in mijn leven. Ik heb weer het gevoel dat ik vrij ben en alles kan doen en worden wat ik wil. Het is mooi om te zien waar je toe in staat bent wanneer je alle creatieve beperkingen hebt gesloopt. We maken bizarre rock, introverte jams, ballades, echt van alles."
 
Je begon je muzikale carrière met experimentele elektronica en schoof via de succesplaten Multiply en Jim richting de soulmuziek. Ga je weer op de experimentele toer of heb je in de soul je comfort zone gevonden?
"Comfortabel is het zeker, té comfortabel. En dan moet je oppassen dat die zone je niet remt in persoonlijke en creatieve ontwikkeling. Op dit moment ben ik in ieder geval verre van op zoek naar veiligheid en gemak."
 
Het is niet zo dat jij snel weer in de schijnwerpers wil of dat je label druk zet om dit jaar al een nieuwe plaat op te nemen zodat je begin volgend jaar weer in de schappen ligt?

"Nee, al denk ik wel dat het in dat tempo zal gaan. We zijn aan het opnemen en er liggen al flink wat nummers die ik goed vind. Ik heb genoeg liggen om een plaat te maken, het zou best snel kunnen gaan. Maar net zo goed haat ik die nummers over een maand en begin ik opnieuw. Ik heb van Matthew Herbert geleerd om veel op te nemen en ideeën niet in je hoofd te houden. Het hoeft niet goed te zijn, maar het kan je wel op weg helpen naar iets dat wel klopt. Je hele carrière zou idealiter een constante ontwikkeling moeten zijn."
 
Ik sprak je vijf jaar geleden op het 5 Days Off festival, nog voordat je album Multiply uit was. Je gaf toen aan dat je niet op een doorbraak rekende. 'Wie gaat er nou platen kopen van een blanke dertiger met een bril?' zei je destijds.

"Dat denk ik eigenlijk nog steeds." (lacht)
 
Is er wat veranderd in je aanpak. Heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je nu een bepaald publiek moet behagen of is het makkelijk om verwachtingen te negeren?
"Ik vind dat inderdaad niet zo moeilijk. Dat had ik wel met de laatste twee platen en tours. Ik wilde iets uitproberen, meer pop, en heb daar van genoten. Nu zit ik in een andere fase waarin ik meer wil onderzoeken. Maar de laatste jaren wilde ik nog iets aan mijn carrière toevoegen. Ik wilde weten hoe het is om je nummer op de radio te horen. Het resulteerde in nieuwe ideeën en een nieuw publiek, maar ik heb absoluut nog alle vrijheid om te maken wat ik wil."
 
Zou deze nieuwe fase kunnen betekenen dat je niet met Mocky als producer gaat werken?
"Ik denk zelfs dat het op dit moment belangrijk is dat ik niet met Mocky werk. Ik ben met veel persoonlijker teksten bezig, voorheen waren ze toch vrij algemeen of abstract. Ik heb het gevoel dat hier ook een andere muzikale aanpak bij hoort; een ander sentiment. Ik hou er van om met Mocky te werken, maar ik denk dat ik ditmaal meer zelf ga doen zodat de contrasten ook muzikaal meer tot uiting komen."

Je zegt dat je eerlijker en persoonlijker teksten aan het schrijven bent. Waarom denk je dat dit je nu lukt?
"Ik ben de laatste tijd enorm geïnspireerd. De verhuizing, een ander levensritme en de nieuwe liefde doen me veel, merk ik. Veel meer dan ik me ooit voor had kunnen stellen. Ik geniet van elke dag, leef super gezond, drink niet meer en ben zelfs aan het hardlopen. Het is echt een belangrijke omslag in mijn leven. Ik durf nu veel opener en eerlijker te zijn en die emoties ook te delen. Voorheen was ik behouden in zomaar alles naar buiten te gooien, nu voelt het alsof ik niet anders kan."

Jamie Lidell speelt woensdag 15 juli met zijn band op 5 Days Off in de Melkweg Rabozaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12