Goud Graven met 10-jarig WORM Goud Graven met 10-jarig WORM

Buraka Som Sistema, Osaka Invasion, Donna Summer

, Fiona Fortuin

Goud Graven met 10-jarig WORM

Buraka Som Sistema, Osaka Invasion, Donna Summer

Fiona Fortuin ,

WORM in Rotterdam bestaat tien jaar, maar daar zul je weinig van merken. "We zijn niet zo van het krampachtig feesten", zegt programmeur Sascha Roth. Maar Goud Graven wil hij wel. "Wil je met de originele Kuduro artiesten uit Angola in contact komen, dan moet je eigenlijk daar naartoe."

Buraka Som Sistema, Osaka Invasion, Donna Summer

"Het is ook wel weer des WORMS om ad hoc ons tien jarig bestaan te vieren", vertelt WORM programmeur Sascha Roth. Er is namelijk al wel een bescheiden jubileumfeestje geweest, maar verder zul je het Rotterdamse centrum voor experimentele muziek en film weinig hierover horen. "We zijn niet zo van het krampachtig feesten, misschien geven we wel een andere keer een speech." Dat zou best eens kunnen gebeuren op het moment dat de verhuizing naar een nieuw pand een feit is. WORM moet verhuizen en het lijkt er sterk op dat ze terecht kunnen in het oude Fotomuseum aan de Witte de With. Organisatie en de gemeente Rotterdam zijn daar nu met elkaar over in gesprek. Sascha graaft naar zijn favorieten in het 3VOOR12 archief.

Berlijnse Club Transmediale tijdens de Cultuurnacht
"Dit is een artikel van 3VOOR12/Den Haag. Op dit feestje in 2005 stond Felix Kubin, iemand die ook op onze laatste avond voor de zomerstop staat. Zijn muziek raakt precies de kern van WORM: het is experimenteel, maar toch ook pakkend en dansbaar. Kubin is daar heel goed in. Ik zag hem voor het eerst in Luik, op een festival onderaan een heuvel. Zo'n vijfhonderd man publiek was ontzettend uitbundig. Dat gaat bij ons zaterdag net niet gebeuren. Er passen in onze grootste zaal namelijk maar 180 man."

Buraka Som Sistema @ Rauw Utrecht 11-04-08
"Buraka Som Sistema vertegenwoordigt het genre Kuduro, een genre oorspronkelijk uit Angola. Via Portugal is de stijl hier naartoe gekomen. Ik heb eens mijn stinkende best gedaan om Les Princes du Kuduro naar WORM te krijgen, dat zou dan de eerste Kuduro act zijn geweest in Rotterdam. Dat lukte jammer genoeg niet. Het is ook een aparte scene. De mc's zijn vaak alleen in het Portugees en wil je met de originele Kuduro artiesten uit Angola in contact komen, dan moet je eigenlijk daar naartoe. Buraka Som Sistema zou ook mooi zijn om eens te hebben, maar die zijn inmiddels te groot voor WORM geworden."

Donna Summer
“Donna Summer, ofwel Jason Forrest, maakt hilarische breackcore. Vanaf het begin vind ik interessant wat hij doet en volg ik hem. In 2002 stond hij voor het eerst in WORM, voor de stijl was nog geen naam, zo fris en nieuw was het nog. Maar je merkte al wel dat er iets ging gebeuren, dat het groter zou worden. Oude gabbers in legerbroeken waren toen al zo nieuwsgierig om te komen kijken."

Osaka Invasion Live @ 5 Days Off 05-07-2008 part 2
"Jason Forrest maakt deel uit van de scene waar ook de artiesten Osaka Invasion toe behoren. In 2006 hielp ik een van de leden, Ove-Naxx, nog aan gigs. Hij heeft twee keer in WORM gestaan en is ontzettend compromisloos."

Omar Souleyman laat kwik stijgen in WORM
"Omar Souleyman is voor mij één van de hoogtepunten van de laatste maanden. Hij stond hier in juni, hij maakt een soort van verkapte trouwerijmuziek met snelle beats. Het is moeilijk om te begrijpen wat voor muziek hij nou eigenlijk precies maakt, maar op mijn eigen huwelijksdag zou ik hem ook zeker uitnodigen. Het zou een life time experience zijn."

WORM sluit de eerste helft van 2009 af met zaterdag 4 juli een speciale editie van Blingo! met o.a Felix Kubin, FFF en Celluloid Gurus. Kijk voor meer informatie op hun website WORMWEB.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12