3VOOR12DRAAIT (week 26): Fleet Foxes, Ebony Bones, Blocnotes 3VOOR12DRAAIT (week 26): Fleet Foxes, Ebony Bones, Blocnotes

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 26): Fleet Foxes, Ebony Bones, Blocnotes

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

Van hitte raak je elkaar kwijt: Fleet Foxes is deze week de enige gemene deler op de redactie. Gelukkig kun je een Draait ook goed bouwen op de keuzes van het individu: Ebony Bones, Blocnotes en La Roux mag je deze zomer zeker niet missen.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
La Roux – La Roux (Polydor/Universal)

3VOOR12 Single van de Week
Arctic Monkeys – Crying Lightning (Domino/Munich)

3FM Megahit
La Roux - Bulletproof (Polydor/Universal)


TOP 10:

1. Fleet Foxes live @ Paradiso, 30 juni 2009
“Ogen sluiten om hun geheime wapen van de loepzuivere meerstemmige samenzang nog beter in je op te nemen.” (Menno Visser)
“Live valt nog sterker op wat een ongelofelijke dynamiek de indiefolksongs van deze band hebben, echt ongeëvenaard.” (Atze de Vrieze)
“Het was een mooi wederzien met J(osh) Tillman.” (Fiona Fortuin)
“De solo tracks van Robin Pecknold raakten me wel, heel diep zelfs, en had ik dus niet willen missen.” (Stephan van Peursem)

2. Ebony Bones - Bone Of My Bones (Sunday Best/PIAS)
Soapsterretje doet hiphop? (Erik Zwennes)

3. Blocnotes - Eén Lijn (album: Nextop, eigen beheer)
"Jij en ik, dikke mik. Twee rietjes, één blikje prik." Leukste zin van het jaar. (Atze de Vrieze)

4. La Roux - Bulletproof (single, Polydor/Universal)
Yazoo voor de Ting Tings-generatie. Wat concurrente Little Boots mist is zo'n schot recht op het doel... (Menno Visser)

5. Green Velvet live @ Awakenings Festival 2009
Hij heeft iets plats, iets God vergeef hem simpels, maar toch flikt Green Velvet het iedere keer weer. (Fiona Fortuin)

6. The Roots ft Erykah Badu - I Wanna Be Where You Are (Michael Jackson cover, gratis download)
"Deze spontane cover als eerbetoon bij Saturday Night Live toont maar weer eens dat dat The Roots en Erykah Badu over smaak, historisch besef en onwaarschijnlijk veel talent beschikken." (Atze de Vrieze)

7. The Apers – you are only as strong as the table you dance on
"Nog steeds bevlogen, nog even rauw, immer opspelende hormonen, even Rotterdams." (Martijn van der Vlist)

8. Yonlu - A Society In Which No Tears Is Shed Is Inconceivably Mediocre (Luaka Bop/Bertus)

"Is door zelfmoord helaas niet ouder dan 16 geworden. Dit is wat hij heeft achter gelaten. Een verzameling intieme song en geluidsexperimenten." (Stephan van Peursem)

9. Dubbel Check 1 juli 2009
"Ik moest t opzoeken. Oktober 2004 deed ik mijn eerste Dubbel Check. Afgelopen woensdag mijn laatste."(Ron van der Sterren)

10. Cocorosie
"Oh, wat ben ik blij dat we Cocorosie hebben kunnen opnemen in het openluchttheater van Bloemendaal." (Martijn van der Vlist)


DE LIJSTJES:

MENNO VISSER DRAAIT:

Miike Snow - Miike Snow (abum, Downtown/Sony deze zomer nog, nu al via iTunes)
Dit Zweeds-Amerikaans producerstrio weet zowel muzikaal verfrissend als bij vlagen retecommercieel te klinken. Knap.

Fleet Foxes live @ Paradiso, 30/6
Ogen sluiten om hun geheime wapen van de loepzuivere meerstemmige samenzang nog beter in je op te nemen. Nog een voordeel: je hoeft dan ook niet tegen de baardapen aan te kijken...

La Roux - Bulletproof (single, Polydor/Universal)
Yazoo voor de Ting Tings-generatie. Wat concurrente Little Boots mist is zo'n schot recht op het doel...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Fleet Foxes live @ Paradiso 30-06-2009
De stemproblemen die het optreden van Fleet Foxes dinsdag teisterden, bleven gelukkig beperkt tot de gitaren. Robin Pecknold zelf was loepzuiver. Live valt nog sterker op wat een ongelofelijke dynamiek de indiefolksongs van deze band hebben, echt ongeëvenaard. De backing vocals - soms vanuit drie kanten - vloeien samen tot één beweeglijk geheel. Drummer J Tillmann ontpopt zich als de grapjas in de band ("Ik ben bang dat het nestje eieren in mijn baard aan het licht komt door het blacklight"). Solo - Tiger Mountain Peasant Song was adembenemend! - laat Pecknold zien dat hij een hele hele grote is.

Blocnotes - Eén Lijn (album: Nextop, eigen beheer)

"Jij en ik, dikke mik. Twee rietjes, één blikje prik." Leukste zin van het jaar.

The Roots ft Erykah Badu - I Wanna Be Where You Are (Michael Jackson cover, gratis download)
Sorry, toch nog even MJ. Deze spontane cover als eerbetoon bij Saturday Night Live toont maar weer eens dat dat The Roots en Erykah Badu over smaak, historisch besef en onwaarschijnlijk veel talent beschikken. Geen Billie Jean of Man In The Mirror, maar een liedje van Michaels eerste soloplaat.


FIONA FORTUIN DRAAIT:


Fleet Foxes live in Paradiso, 30 juni 2009
Het was een mooi wederzien met J(osh) Tillman, ook al moest ik hem gadeslaan vanaf het tweede balkon (want bah: mensen-warm- zweet). En wat ik zag is hoe hij daar ontspannen achter zijn drumstel zat, stokken in allerlei soorten en diktes te voorschijn haalde, met gemak en humor de soms iets te lange stiltes tussen de nummers vulde, kortom, hoe hij de blikvanger van de band was. Ik zag dus dat het goed was, en dan spreek ik ook over de andere bandleden. Mooi optreden.

Green Velvet live @ Awakenings Festival 2009
Hij heeft iets plats, iets God vergeef hem simpels, maar toch flikt Green Velvet het iedere keer weer: niet alleen voor mij, maar voor iedereen bij het hoofdpodium was Curtis Jones het eerste hoogtepunt op Awakenings festival. Het was zo rond een uur of zes, de temperatuur dacht nog lang niet aan dalen en toch kreeg hij voor het eerst het publiek mee. Want hij is ook nog eens rete funky en hij heeft dat waar niemand anders op kan komen: jezelf als MC meenemen. Camera’s ready, prepare to flash! Een fenomeen!

Fucked Up @ Metropolis 2009 aanstaande zaterdag 4 juli Rotterdam
Collega Stephan stuurde per mail deze link met als kop: zin in zondag. Stephan is die jongen op de derde foto van boven, achter het meisje. Ja, die met dat bezwete hoofd en grote lach op zijn gezicht. Op Lowlands heb ik woorden gebruikt om de genialiteit van Fucked Up te omschrijven; uitdagend, vadsig, participerend. Maar die kop van Stephan zegt toch veel meer: gaat Fucked Up zien aanstaande zaterdag (morgen!) op Metropolis (gratis!) in Rotterdam. En ook: Golden Silvers, Rolo Tomassi, The Soft Pack.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Weird al Yankovic – Bad Hair Day
Tijd om naar de kapper te gaan dus……

The Apers – you are only as strong as the table you dance on

Nog steeds bevlogen, nog even rauw, immer opspelende hormonen, even Rotterdams. En ze blijken nog humoristisch ook. Gewoon weer verstand op nul en gaan met die Apers-banaan. Vanavond releaseparty in ‘hometown’ Watt.

Cocorosie
Oh, wat ben ik blij dat we Cocorosie hebben kunnen opnemen in het openluchttheater van Bloemendaal. Al heb je niets met hun muziek, niets en niemand laat de bijzondere zusjes Cassady onberoerd. De ongekroonde koninginnen van de de sprookjesperformance. En wat het levert het ook deze keer een hemelse 3VOOR12 Presenteert op……Ga dat checken.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Yonlu - A Society In Which No Tears Is Shed Is Inconceivably Mediocre (Luaka Bop/Bertus)
Prachtige plaat van een groot en jong (16 jaar!) Braziliaans talent. Is door zelfmoord helaas niet ouder dan 16 geworden. Dit is wat hij heeft achter gelaten. Een verzameling intieme song en geluidsexperimenten. Denk ergens in het rijtje Beck, Nick Drake, Elliot Smith en vooral Syd Barret, maar dan met een Brazilaanse feel. Een plaat, daar moeten we het dus mee doen...zonde.

Fleet Foxes @ Paradiso 30 juni
Minder indrukwekkend dan verwacht en gehoopt, misschien was het de zon, terwijl je haardvuur wilde. Misschien de technische problemen... Toch raakte de band me minder dan op plaat. De solo tracks van Robin Pecknold raakten me wel, heel diep zelfs, en had ik dus niet willen missen. De grappen van J. Tillmann al evenmin.

Tortoise - Beacons of Ancestorship (Thrill Jockey/Bang!/PIAS)
Mijn favoriete Tortoise plaat sinds "Millions Now Living Will Never Die" uit 96. Ondertussen lijkt het een totaal ander band. Minder sfeer en rust, eerder opzwepende jams... Haalt niet zoals "Millions Now Living Will Never Die" mijn top tien albums aller tijden, maar misschien wel mijn top tien van dit jaar...


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Dubbel Check 1 juli 2009
Ik moest t opzoeken. Oktober 2004 deed ik mijn eerste Dubbel Check. Afgelopen woensdag mijn laatste. It was fun. En zoals altijd
natuurlijk met goede 'Radio de Gekke Herder' momenten!

Asteroids Galaxy Tour en andere Metropolis artiesten
Zondag is het weer zover. Ooit het leukste festival van het land, nu
eigenlijk nog steeds, alleen is iedereen dat vergeten. In Rotterdam,
voor gratisk, met veel leuks dus. En Asteroids Galaxy Tour :)

Faith No More - live op het Download Festival
Ik haat reunies. En ik sta straks vooraan op Lowlands. Niemand
vertellen he.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Kempi 101barz Zomersessie (Online video, BNN)
Het leek rondom de release van Kempi's album Du Zoon misschien dat bovengetekende geen liefhebber van De Zoon was. Het tegendeel is waar. Ik vind het inderdaad geen sterke plaat, maar weet zeker dat Kempi zoveel beter kan. Dat heeft hij eerder laten horen met ondermeer Coke Moet Gepushed Worden van de mixtape 2. Nu stuurt Kempi, met alle respect, iedereen die de afgelopen tijd zijn ding deed in de 101barz studio, naar huis. Wat een overtuiging, wat een flow en vooral wat een ongelofelijk gemak. Het moment rond 1:05, na een heerlijke zin, die blik van Kees... prachtig. Er is liefde voor Kempi in Hilversum, kom maar op met die 3.2

Ebony Bones - Bone Of My Bones (Sunday Best/PIAS)
Soapsterretje doet hiphop? Ja, strikt gezien wel. Maar dan wel next level met eigen producties en een bizar gevoel voor catchyness. Opener W.A.R.R.I.O.R., hitsingle The Muzik de instrumentale hoogstandjes tussendoor en het slimme cross-overtrack Guess We'll Always Have New York... ik vreet het als zoete koek. Mooie vrouw ook nog, zomer!

Blank Dogs - Under And Under (In The Red/Konkurrent)
Garage en noiserockliefhebbers weten dat ze het label In The Red blind kunnen volgen. Zij die ons ondermeer met Jay Reatard en The Strange Boys een leuker leven gunden, doen dat nu met Blank Dogs. Met goedkope elektronica, bizarre wave-invloeden en zelfs hints My Bloody Valentine, is hier heel veel plezier aan te beleven. Bijvoorbeeld voor die smerige plakmomenten na de tropische stortbuien dezer dagen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12