3VOOR12 Draait (30): JJ, The Dodos, Julian Plenti 3VOOR12 Draait (30): JJ, The Dodos, Julian Plenti

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (30): JJ, The Dodos, Julian Plenti

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Er is nou echt helemaal niemand in Nederland die JJ wil uitbrengen? Zonde. De hit van deze zomer en daarna. Ook luisterden we: The Dodos, Julian Plenti en Applescal.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


Album van de Week
Portugal The Man - The Satanic Satanist (Equal Vision/Bertus)

Single van de Week
Muse - Uprising (Warner)

3FM Mega Hit
 Caro Emerald - Back It Up (Grand Mono)


DE TOP 10:

1. JJ - jj n° 2 (album, Sincerely Yours)

“Een zomeralbum voor het hele jaar. Vreemd, knap en verslavend.” (Erik Zwennes)
“Een luchtigere Gang Gang Dance met Caribische ritmes, punk, hiphop en drugs.” (Fiona Fortuin)
“Lief, luchtig en een beetje gek. Waar lijkt het op? Weet niet, moet het ergens op lijken?” (Stephan van Peursem)

2. The Dodos - Time To Die (album, Wichita/V2)
“Mijn favoriete nummer van het moment is The Strums. Wat een beklemmend liedje en bizarre tekst.” (Erik Zwennes)
“Troll Nacht als perfecte soundtrack.” (Ron van der Sterren)
“Ja, ik ben weer om.” (Silvy Broeren)

3. Julian Plenti – … Is Skyscraper (Matador/V2)

“Interpol-frontman Paul Banks alias Julian Plenti  komt met een opvallend sterk solo-album.” (Martijn van der Vlist)
“Wat ik al zei: ik krijg geen plenti van Julian.” (Fiona Fortuin)

4. Editors – In This Light and On This Evening   

“Hij komt pas in Oktober maar wat een plaat…” (Eric Corton)
 
5. Fuck Buttons - Surf Solar (ATP/Konkurrent)
“Elke nieuwe Fuck Buttons track dient met luid gejuich en slingers ontvangen te worden.” (Stephan van Peursem)

6. Applescal – A Slave’s Commitment (Traum)
“Nu net een keer geluisterd, was meteen onder de indruk. Maandag op de Luisterpaal.” (Fiona Fortuin)

7. Cass McCombs - Catacombs (album, Domino/Munich)
“Blind kopen is mijn advies” (Silvy Broeren)

8. Moke – The Long and dangerous sea (PIAS)
“Bij de nieuwe single Switch heb ik à la een tot inkeer gekomen Yuri van Gelder plots het hemelse licht gezien.” (Martijn van der Vlist)

9. Zwart Licht live op Metropolis
“Voorbereidend luisteren, want Film It Yourself gaat Zwart Licht doen!” (Ron van der Sterren)

10. The Gossip - Music For Men (2009)
“Lekkere aanstekelijke funky rifjes met fijne schreeuwzang.” (Reinier Bruijne)


DE LIJSTJES:


ERIC CORTON DRAAIT:

Haunts  -  Love is Blind   
Na Live Fast, Die Young een waardige opvolger van deze jonge Engelsen. Van hun eerste plaat met prima songs waarvan Love is Blind misschien wel het meest radiofähig is.

Alberta Cross  -  Broken Side of Time     
Heerlijk als je niks van een band weet en bij eerste beluistering meteen verkocht bent. Intens en met een lekkere sound duwt deze band zich door afwisselende liedjes heen. Spannend.

Editors - In This Light and On This Evening   
Hij komt pas in Oktober maar wat een plaat…Weg met de delaygitaar, kom maar op met de synths en de brede sound. 9 nieuwe songs maken dat Editors zich echt vernieuwt, en dat zal misschien wel wat wennen zijn. Bij mij duurde dat een half nummer.


REINIER BRUIJNE DRAAIT

The Gossip - Music For Men (2009)
Lekkere aanstekelijke funky rifjes met fijne schreeuwzang. Is ook gelijk het nadeel want het trucje verveelt snel. Beste nummer 8th Wonder want oh zo mooi basic bas, gitaar, drum & zang.

Reverend & The Makers - The State Of Things (2007)
Moest even geluisterd worden op vakantie nadat bekend werd dat ze op de Lowlandszaterdag het GROLSCH podium gaan openen. Prima up-tempo automuziek voor de haarscheldbochten van de Furka pas. Benieuwd naar het zojuist uitgekomen album A French Kiss in the Chaos.

J.K. Rowling - En De Gevangenen Van Azkaban
En om nog heel even in de vakantiestemming te blijven: Meestervoorlezer Jan Meng die met passie non stop in 12,6 uur het derde deel uit de Harry Potter reeks voorleest. (Wat nou LCD schermpjes aan de hoofdsteunen!)


ERIK ZWENNES DRAAIT

JJ - jj n° 2 (album, Sincerely Yours)
The Field in een hippiecommune die poppy tropical-vocal-disco maakt met strijkers, seks, humor en drugs, zoiets. Een zomeralbum voor het hele jaar. Vreemd, knap en verslavend.

3VOOR12 DRAAIT uitzending 31-7-2009
Tijdens de vakantie van mijn collega Atze de Vrieze moet je het met mij doen tijdens de 3VOOR12 DRAAIT uitzending. Ik heb voor de verandering mijn bek eens grotendeels gehouden en veel, heel veel nieuwe muziek gedraaid. Hoezo komkommertijd? Met nieuwe muziek van ondermeer Fuck Buttons, La Coka Nostra, Slayer, Blitzen Trapper, Europe, Delorean, Why?, Joe Henry en de nieuwe single van The Madd. Beluister de podcast nu.

The Dodos - Time To Die (album, Wichita/V2)
Het duurde wel even voordat de nieuwe Dodos er bij mij was ingekickt. Hij is minder onbekommerd en ongeremd dan het vorige album Visiter. Maar daarmee is het geen minder bevlogen of minder knappe plaat. Mijn favoriete nummer van het moment is The Strums. Wat een beklemmend liedje en bizarre tekst. "So children kill your teachers, kill you parents, then kill your preachers. 'Cause you know that they only will doubt you, when they start to lose their functions. It's okay that they're gone, torturing you is all they want."


MARTIJN VAN DER VLIST

Moke – The Long and dangerous sea (PIAS)
Nooit zo’n Moke-adept geweest. Altijd gevonden dat de band in een eeuwige identiteitscrisis zat vol schaamteloos kopieergedrag . Maar zie daar, bij de nieuwe single Switch heb ik à la een tot inkeer gekomen Yuri van Gelder plots het hemelse licht gezien. En vooral dat jaren tachtig-synthesizertje doet het ‘m.  Pas in september in de winkels, maar ook het album verrast mij in positieve zin!

Tinariwen –  Imidiwan (Independiente/PIAS)
Soms sta je op, soms ook niet en blijf je liggen, en heb je zin in Afrikaanse muziek.  Ligt het aan de documentaire een dag eerder voor het slapen gaan op Discovery, was het de geur van die Ethiopische pannenkoekjes op de Binnenweg of toch de aanblik van die olifantenkont van de dame voor mij? Het is mij eigenlijk om het even, feit is dat ik sinds vandaag in de Afrika-mood verkeer.  Ik  voel mij dan ook een gezegend mens dat mijn broeders van Tinariwen met nummers als Enseqi Ehad Didagh, Tahult In en uiteraard Tamodjerazts op de 3VOOR12 Luisterpaal staan. En nee, dit alles is niet cynisch bedoeld, luister zelf maar, gewoon naar de strot grijpende Sahara-soul,  je zou er dorst van krijgen. Een tikkeltje anders, maar wel lekker!

Julian Plenti – … Is Skyscraper (Matador/V2)
Interpol-frontman Paul Banks alias Julian Plenti  komt met een opvallend sterk solo-album. Soms een beetje zeikerig (Girl  on the Sporting News),  soms te veel Interpol (je gaat solo, probeer dan iets nieuws), maar even zo vaak een voltreffer (Madrid Song). En het ‘Jan Klaassen was Trompetter’-geschal op Unwind klinkt als een geslaagd eresaluut.


FIONA FORTUIN DRAAIT


JJ - jj n° 2 (Sincerely Yours)
Beter dan Telepathe- al vond ik dat album eigenlijk alleen maar goed omdat mijn stuk David Sitek zich productioneel gecommitteerd had. Een luchtigere Gang Gang Dance met Caribische ritmes, punk, hiphop en drugs. Luister Ecstasy. Welcome To The Future is toch zo’n futuristisch festival.
Dan eis ik ook dat deze track morgen voorbij komt. Pomp dat tempo iets op en je hebt een clubhit van Lil Wayne formaat!

Applescal – A Slave’s Commitment (Traum)
Vanaf maandag op de Luisterpaal, het debuutalbum van Applescal. Nu net een keer geluisterd, was meteen onder de indruk. Dit jonge Nederlandse talent doet zeker niet onder voor zijn labelgenoten als Dominik Eulberg, Extrawelt of Fairmont. http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/42299385

Julian Plenti – Julian Plenti is…Skyscraper (Matador/V2)
Ik hou niet van onnodige punten. In zinnen niet, laat staan in een albumtitel. Van die drie puntjes waar dan uit moet blijken dat je een dromerig type bent, maar eigenlijk komt het er op neer dat je je zin niet weet af te maken. Beetje jammer dus van…Julian Plenti: Interpols frontman Paul Banks. Verder niets te klagen. Wat ik al zei: ik krijg geen plenti van Julian. 


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Legion Of Two - Riffs (Planet Mu/Konkurrent)
  Donker, dreigend en opzwepend. Noisy electronica met een boze drummer. Heerlijke "Ik trap die IKEA kast helemaal in mekaar"-muziek.

Fuck Buttons - Surf Solar (ATP/Konkurrent)
Elke nieuwe Fuck Buttons track dient met luid gejuich en slingers ontvangen te worden. 9 oktober staan ze samen met Health in de Melkweg. Wordt de mooiste avond van het jaar (heb de nieuwe Health cd namelijk ook al gehoord...)!

jj - jj n° 2 (Sincerely Yours)
Lief, luchtig en een beetje gek. Waar lijkt het op? Weet niet, moet het ergens op lijken? Wat namen die voorbij komen op de redactie zijn Gang Gang Dance, Belle & Sebastian en  Lil' Wayne; heb je dus niks aan.  In Nederland alleen nog via I-Tunes en de luisterpaal te horen.


RON VAN DER STERREN DRAAIT

The Dodos - Troll Nacht (Time To Die, Wichita/V2)
Ik zat gisteren in de stoptrein van Heerlen naar Geleen. Voor het eerst sinds... 15 jaar? Nog nooit zo verbaasd naar zo'n bekend landschap gekeken. Met uit de iPhone Luisterpaal App Troll Nacht als perfecte soundtrack voor dat rare gevoel van liefde en melancholie dat zomaar bovenborrelde voor dit gekke en niet al te mooie stukje NS landgoed waar ik ooit op wekelijkse basis doorheen gleed.

Pissed Jeans - King Of Jeans (album, Subpop/Konkurrent)
En alweer een album van het jaar! Wordt lastig kiezen. Vergeet Fucked Up, dit is alles wat goed was aan Henry Rollins en Nomeansno, maar dan echt vies, kortom de perfect om jezelf helemaal op stuk te beuken.

Zwart Licht live op Metropolis
Voorbereidend luisteren, want Film It Yourself gaat Zwart Licht doen! Nu alleen nog in geluid op 3VOOR12, straks ook in beeld. Met jullie hulp gaan we die gegarandeerd waanzinnige Lowlandsshow heeelemaaal filmen, toch? Dacht ik!


SILVY BROEREN DRAAIT

The Dodos - Time To Die (album, Wichita/V2)
Ja, ik ben weer om, het album leek minder urgent dan The Visiter maar na paar draaibeurten in de auto en in tuin (beste plekken om hele albums te luisteren) is de conclusie: het grijpt je bij de kladden en laat niet meer los. Het kleeft aan je haar, je handen, je hart en mond.

Cass McCombs - Catacombs (album, Domino/Munich)
Al weer een dikke week mijn liefste auto-met-raam-open-album. Elke dag een ander nummer favoriet: You Saved My Life direct kippenvel met melancholische inslag,  Prima Donna voor meezingmomenten, Dreams Come True Girl voor als je je vader van een dochter voelt, The Executioner's Song als ik blij bij 3VOOR12 ben, Harmonia op zondagochtend... Ach, blind kopen is mijn advies.

The Arctic Monkeys Web Transmission (30 juli, via articmonkeys.com)
 Kort en krachtig, die semi-live gig van Arctic Monkeys via het web. De discussie of het live was of niet, of die lange manen tof zijn of niet, of het nieuwe album Humbug een PvdA album is... De dood of de gladiolen. Het zal mijn reet roesten, dit album wordt  'n lekkere derde. Oef, daar heb je het al, ik zei "lekker", ieks! Dat komt door de slepende of dwingende Josh Homme randjes in gitaar en drumgeluid. Die maken het voor mij 'n soort Arctic Monkeys DeLuxe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12