3VOOR12 Draait (29): Lady Gaga, Ty Segall, The Gaslamp Killer in Viral Radio 3VOOR12 Draait (29): Lady Gaga, Ty Segall, The Gaslamp Killer in Viral Radio

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (29): Lady Gaga, Ty Segall, The Gaslamp Killer in Viral Radio

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

De walmen van 5 Days Off trekken langzaam boven de redactie weg. Dus nog een keer gaan we los over The Gaslamp Killer, Richie Hawtin en Dorian Concept, maar laten we ook ruimte over voor Lady Gaga, Muse en The Dodos.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


Album van de Week:
Dodos – Time TO Die (Wichita/V2)

Single van de Week
Moke - Switch (PIAS)

3FM Megahit:
Mika - We Are Golden (Casablanca/Universal)


TOP 10

1. Lady GaGa live @ Melkweg 20-07-2009
“Was er ook nog meer dan show? Ja hoor, GaGa heeft zeker vijf top popsongs met een messcherpe rand, bleek maar eens.” (Atze de Vrieze)
“Lady Gaga is een bijzonder (en) creatief figuur die blijft boeien.” (Erik Zwennes)

2. Ty Segall - Lemons (Goner/Konkurrent)
“De vieste en meest creatieve garagejongen van het moment, doet het bij Goner, het label van Oblivians viezerik Eric Friedl.” (Erik Zwennes)
“Heb een huis met een schuur gekocht; de perfecte plek voor de garage van Ty Segall.” (Stephan van Peursem)

3. Viral Radio show met speciale gast The Gaslamp Killer
“Zit je daar achter je computer, komt die motherfucker binnenlopen. Nee, voor direct contact met zijn aura is het nog veel te vroeg.” (Fiona Fortuin)
“Op 5 Days Off scheen hij een hoogtepunt te zijn. Ik heb het gemist. Ga hem op Lowlands checken, of oktober in de herkansing checken als hij samen met Nosaj Thing.” (Stephan van Peursem)

4. The Dodos - Time To Die (Wichita/V2)
“The Dodos bewijzen met hun 2e album Time To Die zeker geen eendagsvlieg te zijn.” (Bart Snoeren)

5. Richie Hawtin DJ-set @ 5 Days Off Paradiso 19-07-2009
“Hij bouwde laagje voor laagje een borrelend, schurend en levend organisme.” (Atze de Vrieze)

6. Nosaj Thing - Drift (Alpha Pup/Rushhour)
“Glitch-hop met verfijnde electronica waar de dubstep doorheen suist.” (Fiona Fortuin)

7. Muse - Uprising (Single) (Warner)
“Ik zal alvast verklappen dat de Muse fans zeker niet teleurgesteld zullen zijn!” (Bart Snoeren)

8. Kempi - Mixtape 3.2 (online, Top Notch/Universal)
“Kemperveen is op sterke wijze aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen.” (Erik Zwennes)

9. Magnolia Electric Co. - Josephine (Secretly Canadian/Konkurrent)
“Josephine is een hele mooie traditionele liedjesplaat die juist door de stem van Jason boven het gros van de releases uitsteekt en je bij de kladden grijpt.” (Stephan van Peursem)

10. Julian Plenti – Skyscraper (Matador/V2)
“En na elke 5 Days Off avond naar bed gaan met Julian Plenti, wat kan het leven toch mooi zijn.” (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Richie Hawtin DJ-set @ 5 Days Off Paradiso 19-07-2009
Ik zag minimalkoning Hawtin twee keer eerder draaien, en was toen teleurgesteld. Niet spannend, te veel opgepompt, ongeïnspireerd. Maar zondagnacht in Paradiso was hij fenomenaal. Hij bouwde laagje voor laagje een borrelend, schurend en levend organisme. Geen obligate hoogtepunten, maar zorgvuldig in stelling gebrachte drietrapsraketten. Hè hè, ik snapte er al niks van.

Lady GaGa live @ Melkweg 20-07-2009
Lily Allen vs Lady GaGa. De vergelijking is eerlijk, want Lily speelde twee maanden terug op exact hetzelfde podium. Ook zij had een groot wit doek voor het podium, om nog even te verhullen hoe haar spectaculaire podium eruit zou zien. Maar de gezellige Britse legt het af tegen GaGa, die het The American Way doet. Alleen al het begin, met GaGa op een piramide, die vervolgens uit dansers blijkt te bestaan. Was er ook nog meer dan show? Ja hoor, GaGa heeft zeker vijf top popsongs met een messcherpe rand, bleek maar eens. Mijn stem voor de Hitkrant Pop Poll aan het eind van het jaar is vergeven.

U2 live @ Amsterdam ArenA 21-07-2009
Baas boven baas. De rockshow van U2 was - op het onvermijdelijke, nare Desmond Tutu momentje na - inderdaad Magnificent. Het geluid was zeer aanvaardbaar, de band speelde goed, de regie bracht het prachtig in beeld op de machtige schermen van dat achterlijke spinnenpodium. Bono was goed bij stem, en bij Ultraviolet had ie een laserpak! Dat wil ik ook, inclusief rookmachine. Het knapste is nog dat je ondanks het lichtspektakel toch het gevoel hebt naar een band te kijken, in plaats van naar een opvoering.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Ty Segall - Lemons (Goner/Konkurrent)
Het lijkt gemakkelijk om smerige en ontregelende muziek te maken, maar in werkelijkheid zijn er niet veel artiesten die dit geloofwaardig en op originele wijze doen. De vieste en meest creatieve garagejongen van het moment, doet het bij Goner, het label van Oblivians viezerik Eric Friedl... Ty Segall speelt met genre-cliche's, met grunge en popgrappen in amper 27 minuten gevatheid.

Lady Gaga live en in gesprek
Waarom een bepaalde artiest aandacht krijgt op 3VOOR12? Dat heeft met meerdere variabelen te maken, maar ook met persoonlijke overtuiging en argumenten. Volgens mij is Stefani Germanotta here to stay. Lady Gaga is een bijzonder (en) creatief figuur die blijft boeien. Ik had een kort maar helder gesprek, gevolgd door een geslaagde clubshow in Melkweg. Dit kan enkel uit Amerika komen, om direct toe te voegen dat Lady Gaga niet zomaar een koppie met een powerstrot is.

Kempi - Mixtape 3.2 (online, Top Notch/Universal)
Young Kempela heeft zijn allerlaatste mixtape uitgebracht. Het voelt als een album; een overtuigend bewijs van kunnen. Kemperveen is op sterke wijze aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven begonnen. Hij heeft humor, ontspanning en focus. Zo hoor ik dit talent het liefst.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Weer die motherfucking Gaslamp Killer, zondag 19 juli, Flexbar
Op het laatste moment werd nog even een droom line-up aan 5 Days Off toegevoegd. Onofficieel, dat wel, maar wat knap van Beat Dimensions om het beste van alle dagen op een luie zondag bij elkaar te krijgen: Dorian Concept (de donderdag in Paradiso gemist), Hudson Mohawke (schande dat hij niet op 5do programma stond) en het onmisbare schepsel van dit moment: Gaslamp Killer. Dus weg met die luie zondag. Na die fantastische donderdagavond in de Melkweg, moest ik hier heen. Dat dachten meer mensen: goeie opkomst op deze killah avond!

Nosaj Thing - Drift (Alpha Pup/Rushhour)
Voor wie het nog niet weet: Gaslamp Killer is dus het nieuwe ding. Viral Radio nam afgelopen dinsdag een show met hem op (luister hier). Maar goed dat ze dat niet op hun vaste plek de 3VOOR12 studio deden, maar in Amsterdam. Zit je daar achter je computer, komt die motherfucker binnenlopen. Nee, voor direct contact met zijn aura is het nog veel te vroeg. Met Lowlands komt hij weer terug naar Nederland, dan staat hij in de X-Ray. En in oktober moet het helemaal killah worden. Dan staat hij samen met Nosaj Thing in Doornroosje. Nosaj Thing verdient evenveel aandacht als Gaslamp Killer; ook uit Los Angeles en heeft met Drift echt een superalbum afgeleverd: glitch-hop met verfijnde electronica waar de dubstep doorheen suist. Beluister hem nu op de Luisterpaal!

Naar bed met Julian Plenti
En na elke 5 Days Off avond naar bed gaan met Julian Plenti, wat kan het leven toch mooi zijn. Julian Plenti is Paul Banks, de zanger van Interpol. Hij heeft zo'n mooi soloalbum gemaakt, Skyscraper, dat ik maar geen plenti krijg van Julian. De muziek heeft aardig wat weg van Interpol, maar het is net iets warmer, vrijer ook. Innig, aan dat woord moet ik denken. Iets van: beleef op Skyscraper een innig moment met Paul Banks. Het album moet nog uitkomen, ergens volgende maand. Hier kun je al wel het nummer Fun That We Have downloaden.


BART SNOEREN DRAAIT:

Florence And The Machine - Lungs (Universal)
Florence And The Machine wordt vaak geplaatst onder het reclamecliche: "een beetje vreemd, maar wel lekker." Florence is echter niet zo vreemd; ze maakt gewoon enorm goede popliedjes met een knik, en dat: "wel lekker", is gewoon heerlijk in dit geval!

Muse - Uprising (Single) (Warner)
Maandag 3 Augustus gaat Eric Corton deze single op 3 FM primeuren en kun jij hem ook horen. Ik zal alvast verklappen dat de Muse fans zeker niet teleurgesteld zullen zijn!

The Dodos - Time To Die (Wichita/V2)
The Dodos bewijzen met hun 2e album Time To Die zeker geen eendagsvlieg te zijn. Hun sound blijft uniek, en de composities worden beter en beter.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Magnolia Electric Co. - Josephine (Secretly Canadian/Konkurrent)
De stem van Jason Molina zal nooit enig spoortje levensvreugde uitstralen op zijn cd's, ook al worden zijn cd's minder naargeestig. Josephine is een hele mooie traditionele liedjesplaat die juist door de stem van Jason boven het gros van de releases uitsteekt en je bij de kladden grijpt.

Ty Segall - Lemons (Goner/Konkurrent)
Heb een huis met een schuur gekocht; de perfecte plek voor de garage van Ty Segall. Waarom? Checkt mijn draait lijstje van vorige week en de lofzang van collega Zwennes op deze cd.

Viral Radio The Gaslamp Killer Special
The Gaslamp Killer (Misschien wel de heetste act van het moment) in de studio bij Juha en Cinnaman. Op 5 Days Off scheen hij een hoogtepunt te zijn. Ik heb het gemist. Ga hem op Lowlands checken, of oktober in de herkansing checken als hij samen met Nosaj Thing (zijn prachtige album Drift staat op de luisterpaal) het land onveilig komt maken.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

De Affaire Luisterpaal
We doen deze week met zijn allen de eindredactie van de ongelofelijke hoeveelheid stukken die 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen produceert. En lezen doet luisteren. Dat kan, want ze schrijven niet allen, ze nemen ook nog eens takkeveel op daar in Nijmegen. Maar je kunt nu al verzuipen in toffe muziek, met De Affaire Luisterpaal, die heel mooi laat zien hoe groot dit kleine festival is!

Brendan Canning - Something For All Of Us (album, Arts & Crafts)
Alweer ja. Krijg je ervan als je een goed album maakt.

Voicst - A Tale Of Two Devils (album, PIAS/Duurt Lang)
Echt! We zaten in onze auto, voor het eerst met een cd-speler, op weg naar een vliegveld. En slechts 1 cd..."I feel like a rocket" Geen file gezien. True story!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12