3VOOR12 Draait (27): 3VOOR12AWARD, Metropolis Festival, DM Stith 3VOOR12 Draait (27): 3VOOR12AWARD, Metropolis Festival, DM Stith

Waar luistert de 3VOOR12 redactie naar?

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (27): 3VOOR12AWARD, Metropolis Festival, DM Stith

Waar luistert de 3VOOR12 redactie naar?

Atze de Vrieze ,

De stembussen zijn geopend. Wij bepaalden de genomineerden, maar nu is het aan jou. Natuurlijk geeft de 3VOOR12 redactie wel stiekem stemadvies. Verder waren we massaal in het Zuiderpark in Rotterdam voor Metropolis en staat de nieuwe ep van DM Stith op repeat.

Waar luistert de 3VOOR12 redactie naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de Week
The Dead Weather- Horehound (Sony)

3VOOR12 Single van de Week
Miike Snow - Animal (Sony UK/iTunes)

3FM Megahit
Diggy Dex ft. Eva De Roovere - Slaap Lekker (Fantastig Toch) (Marco & Heinz Music)


TOP 10:

1.
3VOOR12AWARD: stemmen!
"Ik stem Tom Trago, wie stem jij?" (Fiona Fortuin)
"Om alle schijn tegen te gaan ga ik natuurlijk niet prijsgeven op welk album ik voor de 3VOOR12AWARD heb gestemd, maar Jiggy Djé alias Vincent Patty had in de live-uitzending van 3VOOR12RADIO gelijk." (Martijn van der Vlist)

2. Metropolis Festival 4 juli 2009 Zuiderpark Rotterdam
"Ik heb genoten van het borsthaarentertainment van Fucked Up" (Atze de Vrieze)
"Een heel tof festival" (Stephan van Peursem)

3. DM Stith - BMB (ep, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
"Volgens mij gaan we nog jaren genieten van David's unieke talent." (Erik Zwennes)
"Een paar rare remixes, een paar leuke covers en een vervelende ook." (Ron van der Sterren)

4. 5 Days Off opwarmen
"Het liefst ga ik alle dagen" (Fiona Fortuin)
"Cadeautje van EBU en BBC, deze set van The Gaslamp Killer in Barcelona." (Atze de Vrieze)

5. The Dead Weather - Horehound (lp, Third Man/Sony)
"Godverdomme wat is het gewoon weer een heerlijke 'ride'." (Erik Zwennes)

6. Yim Yames - Tribute To (ep, Ato Records/Konkurrent)
"Heel puur en oprecht." (Erik Zwennes)

7. Nosaj Thing – Drift (album, Alpha Pup)
"Als Justin Vernon in zijn hutje geen gitaar maar een computer bij zich had gehad, had die Bon Iver plaat waarschijnlijk zo geklonken." (Atze de Vrieze)

8. Enter Shikari - Common Dreads (Warner)
"He? Ik vond Enter Shikari toch heel stom?" (Stephan van Peursem)

9. Bowerbirds - Upper Air (album, Dead Oceans/Konkurrent)
"Zij zingt en bespeelt zijn trekzak, hij zingt en plukt melancholiek aan haar snaren." (Menno Visser)

10. Florence And The Machine - Lungs (album, Island/Universal UK/import)
"Veelzijdig talent, ontdekt door Ben Kamsma, Mr. London Calling, alweer ruim een jaar terug." (Menno Visser)


DE LIJSTJES:

Menno Visser draait:

Bowerbirds - Upper Air (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Zij zingt en bespeelt zijn trekzak, hij zingt en plukt melancholiek aan haar snaren. Of omgekeerd. En ze hebben het maar druk met serenades aan elkaar op dit tweede album van dit Amerikaanse liefdespaar plus losse drummer.

Mara, muziektheatergroep De Maan (@ Over het Ij Festival, 5 juli)
Liedjesschrijver Rick Treffers (Mist) en drummer Rob Kloet (Nits) in een verrassend muziektheaterstuk op een soort Oerol aan Het Ij. Mooi qua vorm met een prominente rol voor de melancholieke muziek, sterk geacteerd en een intrigerende tekst die refereert aan een hoofdpersoon die niet meespeelt. Aan het eind vallen de puzzelstukjes met een klap in het toetje. (dit weekend nog te zien, daarna toernee).

Florence And The Machine - Lungs (album, Island/Universal UK/import)
Veelzijdig talent, ontdekt door Ben Kamsma, Mr. London Calling, alweer ruim een jaar terug. Dan weer klinkt de Londense singer-songwriter Florence Welch als Kate Bush, dan weer is ze het zusje van Courtney Love. Maar talent heeft ze.


Erik Zwennes draait:

Yim Yames - Tribute To (ep, Ato Records/Konkurrent)
Het is weer even herfst in het land en mijn kop. Dus dan komt de ep van My Morning Jacket zanger Jim James aka Yim Yames prima van pas. Het zijn covers van Beatle George Harrison die James vlak na zijn dood in 2001 opnam. Heel puur en oprecht. "I recorded them live at above the Cadillac in Shelbyville, KY. On my cousin John's "ol faithful" Fostex 8 track reel2reel, then overdubbed a banjitar or b. vox here or there." Later dit jaar komt er nog een volledige langspeler met nieuw materiaal van Yim Yames uit.

DM Stith - BMB (ep, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ja sorry, weer een echte herfst-ep. Maar laat hem niet aan je voorbij gaan. Met een demo, een alternatieve versie, twee remixen en twee covers lijkt het een wat onnodige verzameling tracks, maar niets is minder waar. Zo is de Slow Dance Version van Around The Lion Legs werkelijk betoverend mooi en mag je de cover van Ronettes' Be My Baby niet missen. Volgens mij gaan we nog jaren genieten van David's unieke talent.

The Dead Weather - Horehound (lp, Third Man/Sony)
Er staat geen enkele echte hit op deze plaat. Horehound is niet vernieuwend en als er op zou staan dat het een livealbum was, had ik het ook geloofd. Maar godverdomme wat is het gewoon weer een heerlijke 'ride'. Met The Dead Weather is smerige seks nooit ver weg. Ik sta vooraan wanneer ze komen spelen. Als het even kan met een 3VOOR12 videocamera in mijn hand.


Martijn van der Vlist draait in het teken van de 3VOOR12AWARD:

Jiggy Djé - De Ark de Triomf (album, Noah's Ark/PIAS)
Lang links laten liggen, maar nu helemaal verkocht. Om alle schijn tegen te gaan ga ik natuurlijk niet prijsgeven op welk album ik voor de 3VOOR12AWARD heb gestemd, maar Jiggy Djé alias Vincent Patty had in de live-uitzending van 3VOOR12RADIO gelijk: het wordt voor de 11 andere kanshebbers verdomde lastig de prijs in de wacht te slepen!  En wat is de AWARD een uitstekende reden om al die prachtige albums van het afgelopen jaar nog eens aan een nauwkeurige inspectie te onderwerpen…

Anne Soldaat – In Another Life (album: Excelsior/V2)
….Zoals In Another Life van ex-frontman van Daryll-Ann Anne Soldaat. Niet iedereen was meteen even enthousiast bij het horen van dit album, en ik geef toe; ik had ook meer dan één luisterbuurt nodig, maar daarna was ik om. Heerlijke popplaat met gevoelige liedjes, sublieme koortjes en de pracht stem van Anne maakt het geheel compleet. En de stap van Anne Soldaat naar…

Johan – 4 (album, Excelsior/V2)
… AWARD-genomineerde Johan is snel gemaakt. De ultieme liedjessmid Jacco (of is het Jacob?) de Greeuw heeft weer een puik werkje afgeleverd. 4 is minder dan zijn voorgangers, maar zelfs een mindere Johan-plaat is nog steeds tig keer beter dan het gros van wat we voor onze kiezen krijgen. Terechte nominatie dus voor Johan met 4. En stemmen allemaal. De keus is aan jullie! 3voor12.vpro.nl/stem


Atze de Vrieze draait:

Metropolis Festival 4 juli 2009 Zuiderpark Rotterdam

Blijft maf om half Rotterdam te zien uitlopen voor echt alternatieve bands als Golden Silvers en The Soft Pack, maar kennelijk vinden mensen het leuk, of hebben ze er geen last van. Ik heb in elk geval genoten van het borsthaarentertainment van Fucked Up, de hippe soulpop van The Asteroids Galaxy Tour, de intelligente indie van Portugal. The Man en de eckte eckte hiphop van Winne en Jiggy Djé.

Nosaj Thing – Drift (album, Alpha Pup)

Als Justin Vernon in zijn hutje geen gitaar maar een computer bij zich had gehad, had die Bon Iver plaat waarschijnlijk zo geklonken. Een fraai spel met abstracte hiphop en aanzwellende en wegvloeiende stemmen. 

The Gaslamp Killer dj-set @ Sonar Barcelona
Cadeautje van EBU en BBC, deze set van The Gaslamp Killer in Barcelona. Ik heb de beste man in Nederland tot nu toe steeds gemist, en ga hem ook op 5 Days Off waarschijnlijk weer mislopen. Op Lowlands moet het er dan maar van komen, al vrees ik voor mijn nachtrust. Deze excentrieke Californiër klinkt als The Joker (grappig, die stond naast hem) en pompt diepe subbassen, moeilijke hiphop en psychedelische rock. Er is trouwens ook een nieuwe ep uit van The Gaslamp Killer, met de opbeurende titel HELL And The LAKE OF FIRE Are Waiting For YOU!


Fiona Fortuin draait:

3VOOR12AWARD: stemmen!
Ik stem Tom Trago, wie stem jij?

Dollkraut – Catch My Soul (Doppelschall)
Uw aandacht voor het volgende: er loopt talent rond in Overijssel. Hij luistert naar de naam Dollkraut en staat op het punt een nieuwe EP uit te brengen. Het is er eentje waar je niet voor, maar náár uit dient te kijken. Vooral de track Catch My Soul kent een enorm goede opbouw; van glitch naar oprechte soul. Gelukkig kun je je op dit alles goed voorbereiden, door naar mans MySpace te gaan, waar het nummer voor een ieder is te horen.

5 Days Off 2009 sampler
Volgende week woensdag begint 5 Days Off. Het liefst ga ik alle dagen,want: woensdag Moderat en The Field, donderdag The Gaslamp Killer, vrijdag Dorian Concept en de Melkweg vol met Hollanders, zaterdag Chris Cunningham, zondag… oke, dat wordt waarschijnlijk mijn rustdag. Gezien het programma belooft het in ieder geval een topeditie te worden. Luister hier naar de sampler op de Luisterpaal:


Ron van der Sterren draait:

Brendan Canning - Something For All Of Us (album, Arts & Crafts)
Ik weet niet waarom, maar hij stond onverwacht op, met de repeat knop nog aan. Hij hield het de hele dag vol.

DM Stith - BMB (EP, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
een paar rare remixes, een paar leuke covers en een vervelende ook. Alles bij elkaar genoeg om - net als bij Antony na zijn Another World EP, klaar te zitten voor wat nog komen gaat: dat kan alleen maar nog mooier worden.

Jascha Heifetz, Brooks Smith - Music Of France (album, RCA)
"Dit is een slecht album" en "dit is de beste violist EVER" in dezelfde zin, uit de mond van het enige 3VOOR12 crewlid dat zich zonder op te vallen kan vertonen op elk emo feestje. En dan ook nog eens gelijk hebben ook.


Stephan van Peursem draait:

Oneida - Rated O (Jagjaguwar/Konkurrent) 
Oneida verrast al jaren. Deze driedubbelaar is natuurlijk compleet kansloos als het gaat om een grote doorbraak. Veel te lang en niet in een hokje te stoppen. Maar In brokken van een uur een geweldig en overdonderend!  Vooral de opener van cd 1 ((Brownout in Lagos) is een van de meest opzwepende tracks van het jaar.

Metropolis festival 5 juli, Rotterdam
Fucked Up is de beste live band van het moment. Als er nog meer acts zijn die bijna even goed zijn (Rolo Tomassi, Portgal. The Man en Zwart Licht) heb je een heel tof festival.
Dio & The Madd lieten zien dat Geert Wilders eens vaker naar buiten zou moeten gaan om te zien dat het eigenlijk best goed gaat met de integratie; zoveel verschillende culturen samen aan het dansen op een veld. 

Enter Shikari - Common Dreads (Warner)
He? Ik vond Enter Shikari toch heel stom? Ok, de show waren energiek en intens, maar die vorige plaat was zo plat als een ouderwets dubbeltje. Blijkt opeens de nieuwe Enter Shikari plaat best te pruimen. Wat heet; op sommige moment vind ik het echt heel tof. Allerlei stijlen in de mix. Atari geluiden, metal, Art Brut-achtige tekstflarden en zelfs dubstep..Verrassing van het jaar voor mij, zoiets als Johnny de Mol die oscar wint zeg maar...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12