G.W. Sok ex The Ex gaat op zoek naar nieuwe inspiratie

“The Ex vraagt om 200%, die kan ik nu niet geven”

Erik Zwennes ,

Er is geen drama, geen ruzie, maar de inspiratie is weg. G.W. Sok stopt met The Ex. De voorman legt uit waarom hij na 29 jaar zijn vrienden vaarwel zegt. “Ik stap weer in een heel ander soort diepe.”

“The Ex vraagt om 200%, die kan ik nu niet geven”

Afgelopen donderdag was op de website van The Ex in een korte verklaring te lezen dat voorman Jos Kley alias G.W. Sok er mee stopt. Na 29 jaar en 1371 optredens is het mooi geweest. “Ik heb het zelf kort willen houden,” aldus Sok. “Wanneer je er van alles bij haalt, gaan mensen er andere dingen in lezen. Er is nu juist geen enkel drama, geen ruzie”

Waarom dan toch het afscheid? “Twijfel, ik heb het laatste jaar heel veel getwijfeld. De band had het eerder in de gaten dan ik: de inspiratie was weg.” Sok vertelt over de meer dan geslaagde tour door Amerika. “Een supertour, maar ik merk dat ik klaar ben met het reizen. Het wachten begon me zo tegen te staan. Vroeger lukte het me om dan dingen te doen, ideeën uitwerken enzo. Maar dat gaat tegenwoordig minder gemakkelijk.”

De zanger heeft zeker geprobeerd de inspiratie terug te vinden en benadrukt dat het afscheid een lastige beslissing is. “Met Terry (Ex) heb ik zo’n 35 jaar doorgebracht, met de anderen ook een gigantisch lange tijd. Je ontmoet ook nog eens onwijs veel leuke mensen.” Sok wil zeker geen deuren definitief sluiten. “Misschien is het gevoel er over een jaar of twee weer. Nu schort er in ieder geval iets aan en dan moet je niet in deze band zitten. The Ex vraagt om 200%, die kan ik nu niet geven.”

Sok is niet bewust op zoek naar andere muzikale projecten. Enkele buitenlandse muzikanten zijn wel bezig met arrangementen waar hij thuis teksten op maakt. “Het is leuk, maar ik hou het nog wat af. Over een half jaar wil ik wel weer wat doen.

De zanger noemt het een verwarrende en spannende tijd. “Ik stap in een heel ander soort diepe. Kijk, je moet wel weer geld verdienen. Sparen is nooit gelukt.” Op dit moment is hij bezig met het lay-out ontwerp van een verzamelbox van het Rotterdamse muziekcollectief De Rondo’s. “Daar kan ik even mee verder en dan neem ik rustig de tijd om om me heen te kijken.”