TMF Awards oude stijl verdwijnt TMF Awards oude stijl verdwijnt

Live tv show wordt outdoor festival

, Renee Hartog

TMF Awards oude stijl verdwijnt

Live tv show wordt outdoor festival

Renee Hartog ,

De TMF Awards zoals we die kennen, zijn niet meer. De awardshow die altijd live op tv werd uitgezonden en waar in hoogtijdagen meer dan een miljoen mensen naar keken, maakt plaats voor een festival. Daarmee komt ook een einde aan de live uitzending van de prijsuitreiking.

Live tv show wordt outdoor festival

Ooit keken er een miljoen mensen naar de live uitzending van de TMF Awards. Naar de laatste editie, die niet meer in het Rotterdamse Ahoy maar in de Amsterdamse Heineken Music Hall plaatsvond, keken slechts honderdduizend mensen. Nu blijkt dat de TMF Awards zoals we die kennen, niet meer terugkeert.

Voortaan worden de awards uitgereikt in de buitenlucht, tijdens het TMF Awards Festival, dat de zender samen met AT Events zal organiseren. Op 4 juli vindt de eerste editie van het festival plaats, onder de Rotterdamse Erasmusbrug. Van dit festival wordt wel verslag gedaan op TMF, maar de niet meer rechtstreeks live.

“We hebben gekeken naar onze doelgroep, jongeren, scholieren. En binnen die doelgroep worden festivals steeds populairder”, zegt Laura Vogelsang, eindverantwoordelijke voor muziekbeleid, marketingstrategie en channelmanagement bij MTV Networks, waar TMF onder valt. “Daarbij hebben reacties vanuit de muziekindustrie ons doen besluiten om de Awards te hervormen. Op een festival kunnen bands meerdere nummers spelen, in plaats van één liedje tijdens een show. Het accent verschuift de laatste jaren nogal. Het live circuit wordt steeds belangrijker. Wij spelen daar op in.”

Het is de dertiende keer dat de Awards worden uitgereikt. Na de eerste uitreiking, in de TMF kantine, verhuisde de awardshow al snel naar Rotterdam, naar een uitverkocht Ahoy. In 2006 en 2007 vond het event plaats in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

En in 2009 keert TMF dus weer terug naar Rotterdam.
Het festivalterrein onder de Erasmusbrug kan zo’n 10.000 bezoekers kwijt. De bedoeling is dat het festival ieder jaar in een andere Nederlandse stad zal neerstrijken. “We hebben zeker de ambitie om te groeien”, zegt Vogelsang. Verdere details, over toekomstplannen en budget, kan zij niet kwijt. Alleen dat tickets niet duurder zullen worden. “We kunnen meer bezoekers ontvangen, dus waarschijnlijk houden we de prijs zelfs onder de dertig euro.”

De line-up is nog niet bekend, momenteel wordt er druk onderhandeld. Zeker is wel dat er een aantal Nederlandse bands elk drie kwartier zullen spelen en dat er een grote internationale act het festival zal afsluiten. Op de website van TMF kunnen jongeren aangeven welke artiesten ze graag zouden willen zien op 4 juli. Daar zal naar worden gekeken bij het programmeren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12