Roadburn viert tienjarig bestaan website met extra editie Roadburn viert tienjarig bestaan website met extra editie

“Dit is geen farce, er valt echt iets te vieren”

Roadburn viert tienjarig bestaan website met extra editie

“Dit is geen farce, er valt echt iets te vieren”

Roadburn bestaat deze maand tien jaar. Niet het festival, maar de website. Volgens Walter Hoeijmakers is het vieren van een jarige website verre van een farce. “Alles is begonnen met de website. Zonder website, geen festival. Vrijdag grijpen terug naar de begindagen.”

“Dit is geen farce, er valt echt iets te vieren”

Roadburn is jarig. Niet het festival, maar de website viert deze maand zijn tienjarig bestaan met een extra Roadburn avond in 013. Is het geen farce om het bestaan van een site te vieren? Nee, Walter Hoeijmakers van Roadburn meent het. “Roadburn is tegenwoordig vooral als festival bekend, maar dat komt voort uit een website die ik samen met Jurgen van de Brand in 1998 begon om onze liefde voor alle vormen van psychedelica uit te dragen. In 1999 besloten we het gevoel van de site op het podium over te brengen. De site kenmerkt het beginpunt. Aanstaande vrijdag hebben we dus zeker iets heugelijks te vieren.” 

Dus grijpt Roadburn op deze speciale editie terug naar de begindagen. “Verwacht een Roadburn oude stijl. Electric Wizard, The Freeks en Radio Moscow, drie bands waar we veel mee hebben, treden op. Die zetten we in het zonnetje met een licht- en videoshow. Zelf neem ik ook weer achter de mengtafel plaats.” 

In tien jaar tijd is er veel voor Roadburn veranderd. Aanvankelijk was de site een plek waar muzikanten elkaar troffen. Enkele jaren terug zijn ze de richting ingeslagen van een festival community, waar voornamelijk informatie over het festival te vinden is. Dat is mede te danken aan een veranderd internet, web 2.0. “Het is hierdoor moeilijker geworden voor ons om bands te vinden die stukjes willen schrijven voor de site. Ze kunnen nu veel makkelijker hun eigen kanalen vinden om van zich te laten horen. Ze hebben mij minder hard nodig.” 

Met deze extra editie hoopt Hoeijmakers tevens zichzelf weer terug op de rails te krijgen. Na een organisatorisch tegenvallende Roadburn 2008 met veel afzeggingen, is hij leeg. “Door dit te vieren hoop ik het gevoel van de oude Roadburn terug te krijgen. En hopelijk ben ik dan weer klaar om aan de 2009 editie te beginnen.”

Luister naar het gehele gesprek met Walter Hoeijmakers in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12