3VOOR12 draait (week 37): Portugal. The Man, Cold War Kids, Pony Pack 3VOOR12 draait (week 37): Portugal. The Man, Cold War Kids, Pony Pack

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 37): Portugal. The Man, Cold War Kids, Pony Pack

De favorieten van de redactie

Het was de week waarin Portugal. The Man tot aan vervelens toe werd gedraaid, Cold War Kids de koude vrede bewaarden en de televisie ook nog mooie momenten had.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
Noah And The Whale – 5 Years Time (Vertigo/Universal)

3VOOR12 Album van de week
Cold War Kids – Loyalty To Loyalty (Downtown/Co-Op/V2) (release 22 september)

3FM Megahit
Ilse DeLange - So Incredible (Universal)


Top 10:

1. Cold War Kids - Loyalty To Loyalty (Downtown/Co-Op/V2)
"Deze plaat heeft meer rust en soul dan het debuut" (Stephan van Peursem)
"Een album dat langzaam veel mensen zal bekoren" (Erik Zwennes)
"Prachtig, pastoraal en spannend tegelijk" (Menno Visser)

2. Portugal. The Man - Censored Colors (Defiance/Konkurrent)
"Wordt 2008 het jaar van de baarden?" (Menno Visser)
"Wonderlijke plaat die bij elke luisterbeurt beter wordt, behalve voor Bas" (Stephan van Peursem)
"Kom je huggen, handjes vasthouden en meeblèren?" (Erik Zwennes)

3. Pony Pack - Claws and Fists (Tocado Records)
"Poppy punk in optima forma" (Leonieke Daalder)
"Het nieuwe goud van Tocado" (Fiona Fortuin)
"Noodzakelijke tegenhanger ook van al dat etherische geneuzel" (Erik Zwennes)

4. Kings Of Leon - Sex On Fire (SonyBMG)
"Bij mij zit het nummer regelmatig in mijn kop als ik wakker word" (Menno Visser)

5. The Walkmen - You & Me (Talitres/Munich)
"Een erg mooie, gedreven gitaarplaat die perfect past bij koud herfstweer en lange fietstochten" (Stephan van Peursem)

6. Magistrates – The Inbetweens (XL)
"Magistrates is knisperend vers als brood uit de oven. Met discospikkels erop" (Bas van Duren)

7. Childish Music - Childish Music (Staubgold)
"Ik kan niet wachten tot ik op de tel mag invallen!" (Ron van der Sterren)

8. Parasitic Extirpation - Knee Deep In Disease (EP, eigen beheer)
"Met een mooi afsluitend instrumentaal nummer is dit, los van de gitaarsolo´s, een band naar mijn hart" (Jona Rovers)

9. The Moi Non Plus - The Moi Non Plus (Subbacultcha/Konkurrent)
"Hele mooie plaat met vele prachtige lagen gitaar" (Asta Kat)

10. Roots Manuva – Slime and Reason (Big Dada/PIAS)
"De tofste rapper van Groot Brittannië" (Atze de Vrieze)


De lijstjes:


MENNO VISSER DRAAIT:

Portugal. The Man - Censored Colors (album, Defiance/Konkurrent)
Wordt 2008 het jaar van de baarden? Na Fleet Foxes weer zo'n mooi melodieus seventies - neo folk - geval...

Cold War Kids - Loyalty To Loyalty (album, V2, release 22 september)
Meer relaxed dan het debuut, maar nog steeds prachtig, pastoraal en spannend tegelijk. Mijn loyaliteit blijft.

Kings Of Leon - Sex On Fire (single, SonyBMG)
Het blijft boeiend om te aanschouwen wat het effect van muziek op de mens kan zijn. De door Eric Corton gecreeërde hype heeft effect. Luisteraars sms'sen dat ze de auto aan de kant moeten zetten als de plaat op de radio voorbij komt. Om mee te blèren. Bij mij zit het nummer regelmatig in mijn kop als ik wakker word. Of ik nu wil of niet.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Roots Manuva – Slime and Reason (Big Dada/PIAS)
De tofste rapper van Groot Brittannië (sorry Dizzee) stoeit met old school ragga en diepe synthbassen, ongetwijfeld geïnspireerd door de opzwepende dubstep van landgenoten als Benga. Misschien een plekje vrij op Bazar Curieux?

Peter Brötzmann live @ Bimhuis 6-9-2008
De 67-jarige freejazz saxofonist Peter Brötzmann heeft het tempo er nog altijd aardig in zitten. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan zijn jonge ritmesectie. De Noorse drummer Paal Nilssen-Love gebruikt alle mogelijke technieken, maar verliest niet uit het oog dat het draait om een moordend ritme. De geweldige bassist Massimo Pupillo speelt snel, maar tegelijkertijd onvoorstelbaar laag en slepend. Die twee zouden eens met Battles mee moeten doen!

Portugal. The Man – Censored Colours (Defiance/Konkurrent)
In het kielzog van Sarah Palin is daar ineens Portugal. The Man. Voor zover je van 'ineens' kunt spreken als een band al drie platen gemaakt heeft. Niet uit Zuid-Europa dus, maar uit Alaska. Op hun derde album klinkt bevlogen indierock, met mooie melodieën en samenzang.


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Muse – Supermassive Black Hole (Warner)
The superstars sucked into the supermassive. Maar niet afgelopen woensdag. Mocht het CERN toch lukken om in oktober een gigantisch zwart gat te creëren, dan wel met Muse op de achtergrond alstublieft. En tot die tijd hebben we er een hele mooie versiertruc bij.

Friendly Fires – Friendly Fires (XL)
Ik ben verliefd en oerstom. Vorig jaar draaide ik de single Paris helemaal kapot tot het punt waarop ik een prachtig lied niet eens meer draaide. Het album heb ik dan ook in een bui van onverschilligheid links laten liggen en dat terwijl opener Jump in the Pool nu al mijn Song van het Jaar is. Het is gewoon My Bloody Valentine, New Order en Talking Heads in één lied. Geniaal toch? Nou alleen nog even oppassen dat Jump in the Pool niet op dezelfde manier eindigt als Paris.

Magistrates – The Inbetweens (XL)
Het is onvoorstelbaar hoeveel Engelse bandjes de laatste tijd een flinke brok soul en funk in hun donder hebben gekregen. Magistrates is daarop geen uitzondering en klinkt als de liefdesbaby van… Ja, waarvan eigenlijk? De seventies-soul is duidelijk aanwezig, maar dat maakt het niet oud. De Magistrates is knisperend vers als brood uit de oven. Met discospikkels erop. Check het op London Calling!


JONA ROVERS DRAAIT:

Parasitic Extirpation - Knee Deep In Disease (EP, eigen beheer)
Er blijven steeds maar nieuwe bandjes opkomen die de brute death metal stijl net weer iets beter beheersen en daarmee perfectioneren. Met een mooi afsluitend instrumentaal nummer is dit, los van de gitaarsolo´s, een band naar mijn hart.

Psycroptic - Ob(Servant) (album, Neurotic Records)
Psycroptic is een bijzondere, Tasmaanse death metalband die zwaar eigenzinnige nummers schrijft, die overlopen van de creativiteit. Ook dit vierde album is weer genieten, alhoewel de productie nogal dun is, en de zanger ervoor moet waken dat hij niet meer blaft dan brult - het is immers metal en geen hardcore.

Twilight Glimmer - In-fested (album, eigen beheer)
Wat een houthakkers! Soms wat onbehouwen of al te straightforward, maar over het algemeen waardeer ik deze rauwe cd vol uitbundige gitaarlijnen en eindeloos doordenderende drums wel.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Pony Pack - Claws and Fists (Tocado Records)
Pony Pack raast over je heen. Beukende drums, stevig basfundament, scheurende gitaren en gedreven zang. Poppy punk in optima forma. Of is het punky pop? Cd-presentatie zaterdag 13 september Exit Rotterdam.

Alamo Race Track Nothern Territory in sessie voor 3VOOR12 Amsterdam
Geweldig nummer waarbij in deze sessie het speelgenot vanaf spat en werkelijk alles op z'n plek valt. Een kwestie van 1 + 1 is 3. Wat zeg ik, 1 + 1 is 7.

Puntgaaf. Meer zeg ik niet.


ASTA KAT DRAAIT:

Pfaff - I Kill Myself And I Want To Die (Eigen Beheer)
Bas als Bas op zijn best: hard en groot maar ook heel gevoelig. Op 21 spetember tijdens de Wijsjes uit het Oosten wederom te zien en te horen tussen de schuifdeuren.

The Moi Non Plus - The Moi Non Plus (Subbacultcha/Konkurrent)
Nog een Bas die fantastische muziek maakt... Hele mooie plaat met vele prachtige lagen gitaar.

Veel oude nummers op mijn MP3 speler, most popular: Blonde Redhead, Fleetwood Mac, Fleetfoxes en Alamo Race Track.
Heerlijk om in de trein naar te luisteren, vooral als het vol is en je tussen de natte regenjassen en vermoeid, zwetende medemens staat. Samen met mijn boek: A Winter's Tale van Mark Helprin, waan ik mij in een futuristsch New York rond de fin de siècle, op de rug van een vliegend paard terwijl Kazu en Stevie mij toezingen.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Portugal. The Man - Censored Colors (Defiance/Konkurrent)
Natuurlijk wil ik het liefst een heel nieuw lijstje in mijn draait. Maar ik heb Portugal. The Man nou eenmaal het meest gedraaid deze week. Zo vaak zelfs dat collega Bas van Duren nu al een beetje gek van te worden van Portugal. The Man (omdat ik de plaat niet alleen thuis en in de trein, maar ook op de redactie vaak draai). Wonderlijke plaat die bij elke luisterbeurt beter wordt, behalve dus voor Bas....

The Walkmen - You & Me (Talitres/Munich)
Volgens vele blogs en internetmagazines de indierock plaat van het jaar. Zover wil ik (nog) niet gaan, maar dat kan nog komen...Tot die tijd vind ik het in ieder geval een erg mooie, gedreven gitaarplaat die perfect past bij koud herfstweer en lange fietstochten.

Cold War Kids – Loyalty To Loyalty (Downtown/Co-Op/V2)
Over het algemeen wat rustiger en vlakker dan het fantastische debuut Robbers & Cowards. Alleen lukte me het vaak niet om die eerste plaat in een keer uit te zitten. Misschien iets te veel intensiteit? Deze plaat heeft meer rust en soul dan het debuut en is misschien nog iets beter... In ieder geval heb ik hem al meerdere keren van begin tot eind geluisterd. Ik denk dat ik dat ook nog heel vaak ga doen.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Pony Pack - Claws & Fists (Tocado)
Internationaal, deels Nederlands,oud-Hollandse Nieuwe, in Amsterdam wonende Pony Pack is het nieuwe goud van Tocado. Luister naar de punkpop op de Luisterpaal. Er staat Pony Pack wat te wachten, te beginnen met de albumpresentatie aanstaande zaterdag in Exit, Rotterdam. GRATIS.

Dave Aju - Crazy Place (Circus Company)
Ja, even terug naar de zomer. Ik heb er niets van meegekregen. Van Crazy Place wel, en o wat blijft ie goed. Ook nu na die zogenaamde nazomer van de afgelopen paar uur. Crazy Place begint misschien iets droog, maar, tjongejonge, waar het op uit draait: warm, mooie vocalen en percussie, de perfecte balans tussen continuiteit en afwisseling. Er is niets dat om aandacht schreeuwt, toch weten alle onderdelen op te vallen. Het is echt prachtig, zoals is te verwachten van Dave Aju. Met Luciano remix.

Een momentopname op de loopband (sportschool, Rotterdam)
Geen Morgan Geist, The Moi Non Plus, Fujiya & Miyagi, Brian Eno & David Byrne. Zelfs geen Of Montreal waar ik iets over ga zeggen. Soms gaat het om een moment, hoe kort ook, dat je van slag brengt. Dat moment had ik gisteren op de loopband in die fijne sportschool waar je tijdens het sporten televisie kan kijken. En dan echt televisiekijken, dus niet alleen turen naar een beeldscherm, maar met oordopjes in ook echt kunnen horen wat er wordt gezegd. Op RTL8 was het nieuwe programma The Irish Matchmaker op, waar drie vlotte, Hollandse meiden in Ierland op zoek gaan naar hun prins op whiskey. En wat hoorde ik in het begin heel even als achtergrondmuziek? Het was echt: Eddie Vedder met Society. Het moment waar mijn twee favoriete verstrengelden, Eddie en datingshows. De een door de ander welkom werd geheten. Eddie ín een datingshow. En ik zei: "Wow, wat fantastisch."


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Department Of Eagles - In Ear Park (album, 4AD, release: 6 oktober)
Department Of Eagles begint onheilspellend, met een donker randje zoals Rebecca Moore dat aan muziek kan geven. Maar al snel voel je de lucht, de frisheid, de hoop en de verwarring die het daarna weer overneemt als de puzzelzinnen om je oren vliegen: "No one doesn't like you." Nou? Ben je nu wel of niet leuk? Dat ik bedoel.

So Many Dynamos - Flashlights (album, Skockri Records)
Is indie dance de new wave? Maakt het uit. Ik vind het niet erg dat muziek en lekker zwijmelend en dansbaar tegelijk is.

Childish Music - Childish Music (album, Staubgold)
Aftellen, dat hoort bij popmuziek. One, two, three, four... Nou, het hoort ook nog ergens anders bij en ik kan niet wachten tot ik op de tel mag invallen! Tot die tijd zit dit oudje in de speler thuis...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Cold War Kids - Loyalty To Loyalty (album, V2, release 22 september)
Wat een intrigerende band blijft dit. Ze maken het met dit album niet makkelijker voor zichzelf. Erg ingetogen en broeierig, maar wat zit er een spirituele overtuiging achter! Een album dat langzaam veel mensen zal bekoren.

Portugal. The Man - Censored Colors (album, Defiance/Konkurrent)
Weer zo hemels. Neem nummer twee, Colors: I'm not afraid to die! Deze zin gaat nog veel meegezongen worden. Kom je huggen, handjes vasthouden en meeblèren?

Ponypack - Claws and Fists (Tocado Records)
"I don’t want to know what kind of hell you’re going to go to" Alleen al voor deze opener is de aanschaf gelegitimeerd. Noodzakelijke tegenhanger ook van al dat etherische geneuzel :-)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12