3VOOR12 draait (week 45): Paulusma, Grampall Jookabox, zZz 3VOOR12 draait (week 45): Paulusma, Grampall Jookabox, zZz

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 45): Paulusma, Grampall Jookabox, zZz

De favorieten van de redactie

Oh oh oh... Wat heeft Jelle Paulusma toch een dijk van een album afgeleverd! En vanuit het niets kwamen daar psychedelische folkhoppers Grampall Jookabox met een prachtplaat. Om nog maar te zwijgen over het optreden van zZz bij 3VOOR12 Presenteert...

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
Friendly Fires - Paris (XL/V2)

3VOOR12 Album van de week
Paulusma - iRecord (Munich)

3FM Megahit
Killers - Human (Universal)

3VOOR12 draait weer op Last.fm!

De top 10:

1. Paulusma - iRECORD (Munich Records)
“Ik heb altijd geroepen dat dit niet "mijn ding" was“ (Ron van der Sterren)
“Het is dat de Fleet Foxes ook van de buitencategorie zijn, anders konden ze wel inpakken” (Bart Snoeren)
“Ambachtelijk handwerk van een vakman!” (Erik Zwennes)
"Sereen, een stom woord vind ik het eigenlijk, toch gebruik ik het voor iRecord" (Fiona Fortuin)

2. Grampall Jookabox – Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Een bizarre trip vol schizofrenie, het paranormale en onverwachte wendingen” (Bas van Duren)
“Niet voor een gat te vagen, en ook niet voor twee” (Menno Visser)
“Het moeilijk opvoedbare broertje van Beck dat teveel naar nieuwe bands als Fleet Foxes en Yeasayer heeft geluisterd” (Stephan van Peursem)

3. 3VOOR12 Presenteert… zZz Live in Desmet 05-11-2008
“zZz op de nuchtere maag is net als bier bij het ontbijt” (Atze de Vrieze)
“Unieke Nederlandse band met een eigen geluid” (Stephan van Peursem)
“De kop is er af, nu is het tijd voor lauwe jenever, duistere zaaltjes, uitgedroogde sigaren en diverse lichaamssappen” (Erik Zwennes)

4. No Age/Team Robespierre Live @ Subbacultcha, Stubnitz/Paradiso 4-11-2008
“De dinsdag die begon in Paradiso en eindigde op de MS Stubnitz, dreunt nog wel even na” (Erik Zwennes)
"We hadden er geen puf meer voor" (Fiona Fortuin)

5. Ryan Adams – 3VOOR12RADIO LIVE 6-11-08
“Buitengewoon wonderlijk om te zien” (Atze de Vrieze)
“Veel fans, maar ook veel luisterfans” (Ron van der Sterren)

6. Esser – Singles Headlock en Satisfied
“Perfecte kruising tussen The Streets en Blur” (Bart Snoeren over Headlock)
“Satisfied is pure pop, maar wel van het bijzondere goede soort” (Bas van Duren)

7. Severed Saviour - Servile Insurrection (album, Willowtip Records)
“Kanshebber voor een ereplaats in mijn jaarlijst” (Jona Rovers)

8. Q-Tip - The Renaissance (Motown/Universal)
“Oldskool en toch fris” (Stephan van Peursem)

9. Chairlift – Does You Inspire You (album, Kanine/Konkurrent)
“Nieuw bandje uit New York met ijselijke zang en verstopte emotie” (Menno Visser)

10. Johann Johannsson - Fordlândia (4AD/V2)
"Opnieuw een topalbum van deze IJslandse componist" (Bart Snoeren)


De lijstjes:

JONA ROVERS DRAAIT:

Severed Saviour - Servile Insurrection (album, Willowtip Records)
Met deze cocktail van Decrepit Birth, Gorgasm en Vile is het goed dronken worden. Elf nummers lang word je vakkundig beneveld door de perfecte uitvoering van deze originele en creatieve death metal vol toffe wendingen. In combinatie met het droge en transparante geluid is het een heerlijke CD voor deze donkere dagen, en kanshebber voor een ereplaats in mijn jaarlijst.

Datura - Todesursache (EP, Coyote Records)
Als onderdeel van een 4-weg split presenteert Datura uit Oekraïne vier nieuwe nummers, waaronder een inspiratieloze cover van Obituary. Dit is weer eens wat anders dan de moddervet geproduceerde föhn-metal van tegenwoordig: old-school brute death zonder poespas. Ik houd hiervan, in de sobere en rauwe, to-the-point en toegewijde aanpak van dit soort undergroundbands klopt het ware metal-hart. Dan neem ik het lelijk getriggerde drumgeluid met kick-tikjes voor lief. Ga zo door, Datura!

Deeds Of Flesh - Of What's To Come (album, Unique Leader Records)
Ze zijn goed, deze gasten. Al vijftien jaar bezig met acht toffe releases op zak, vriendjes met iedereen in de scene en eigenaars van een gerespecteerd label. De Deeds Of Flesh-dudes zijn ´binnen´, wat ze er gelukkig niet van weerhouden heeft een hele dikke plaat te maken. Iets moderner riffwerk, soms wat meer ingehouden drums, een grotere rol voor de bas en een sterkere nadruk op sfeer, maar verder op en top Deeds Of Flesh, met hun uiterst zorgvuldige en weldoordachte belachelijk-hoog-niveau nummers.

BAS VAN DUREN DRAAIT:

Findo Gask - Va Va Va (Angular)
Schotten associeer ik nog altijd met stoere, brede mannen in een kilt die whiskey drinken en haggis eten alsof het niets is. Ik zie het de zanger van Findo Gask met zijn engelenstemmetje niet doen. In plaats daarvan maken de mannen van Findo Gask etherische electropop met een paar minder zweverige nummers. Single Va Va Va is de springerigheid zelve. London Calling, de zaterdag, kijken!

Esser - Satisfied (single verschijnt 17 nov)
Ook op de zaterdag te zien; Esser. Zijn nieuwe single Satisfied is pure pop, maar wel van het bijzondere goede soort; pianoloopjes, drums met handgeklap en een refrein die je niet snel vergeet. Nu maar hopen dat Esser solo langer doorgaat dan met zijn vorige band Ladyfuzz.

Grampall Jookabox – Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)

Grampall Jookabox doet me denken aan BBC-serie The Mighty Boosh en niet alleen omdat zanger David Adamson klinkt als castlid Rich Fulcher. Evenals de serie is Ropechain een bizarre trip vol schizofrenie, het paranormale en onverwachte wendingen. Zware kost, zwaar intrigerend.

MENNO VISSER DRAAIT:

Grampall Jookabox – Ropechain (album, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Niet voor een gat te vagen, en ook niet voor twee. Krankzinninge potpourrie van stijlen, zo’n album waar voor de geoefende liefhebber veel af te kluiven valt.

Bodi Bill – Queen (b-kantje van de single I Like Holden Caulfield, Sinnbus/Sonic)
Check dit Berlijnse voorprogramma van Polarkreis 18: vernuftige beatspop, waarbij de supertrack weggemoffeld zit op het b-kantje.

Chairlift – Does You Inspire You (album, Kanine/Konkurrent)
Portishead maar dan draaibaar: nieuw bandje uit New York met ijselijke zang en verstopte emotie.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Grampall Jookabox - Ropechain (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Wat een fijne frisse, bezwerende plaat. Het moeilijk opvoedbare broertje van Beck dat teveel naar nieuwe bands als Fleet Foxes en Yeasayer heeft geluisterd. Helemaal mijn ding!

Q-Tip - The Renaissance (Motown/Universal)
Oude hiphop held is terug. Oldskool en toch fris. Ouderwets maar niet gedateerd. Lekker hoor!

3VOOR12 Presenteert… zZz 5-11-08 Desmet
Het had misschien beter kunnen zijn als het laat en in een rokerige kroeg was. Maar het was nu ook goed. Unieke Nederlandse band met een eigen geluid dat live nog beter is dan op hun toch al niet misselijke platen. Met speciale vermelding voor de ouders van de zager/drummer van de band die tijdens het concert hun 44-jarige huwelijksjubileum (gefeliciteerd nog!) vierden en soms verschrikt om zich heen keken als zoonlief het wel wat bon maakte met alle effecten.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Ryan Adams live @ 3VOOR12RADIO LIVE 06-11-2008
's Middags bij mijn interview was Ryan Adams een intellectuele spraakwaterval, een hyperactieve neuroot. 's Avonds op het podium was hij een introvert vogeltje. Buitengewoon wonderlijk om te zien. Het leek ook wel of hij geen idee meer had waar hij was en waarom. Hoeveel liedjes spelen we ook alweer? Vier, maar niemand klaagt als het er zes worden hoor Ryan. Ondanks – of waarschijnlijk dankzij – dat verwarde en kwetsbare aura maakte Adams veel indruk met die zes nieuwe songs. Bijzondere avond.

3VOOR12 Presenteert… zZz Live in Desmet 05-11-2008
zZz op de nuchtere maag is net als bier bij het ontbijt. Een beetje vreemd, maar na een paar slokken krijg je de smaak echt wel te pakken. Bjorn moest duidelijk nog even wennen aan de momenten dat hij zijn veilige drumstel verlaat (Grip, Amanda), maar de stevige nieuwkomers zitten er al goed in. Met de bizarre ontknoping van Running With The Beast als uitschieter. Nu al zin in Bazar Curieux.

Al Green live @ Paradiso 30-10-2008
Wat een heerlijke oude glijer is die Al Green toch, met die pretoogjes achter zijn zonnebril en een pak rozen voor de dames. Op zijn best is hij als hij het tempo heel laag houdt en zelf zingt in plaats van het publiek zijn werk te laten doen. Twee persoonlijke hoogtepunten leverde dat op: Still In Love With You en How Can You Mend A Broken Heart.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Ryan Adams - live in 3VOOR12 Radio Live, 6-11-2008
Veel fans, maar ook veel luisterfans: "Die rechter zingt alles, maar Ryan zit toch in het midden, of niet?" Het maakte niet uit Ryan nam een gitarist/zanger en een drummer/percussionist mee en klonk zo klein dat het groots werd.

Paulusma - iRECORD (album)
Ik heb altijd geroepen dat dit niet "mijn ding" was. Gedateerd, oud, lalalaliedjesachtig... Nooit meer. Ik stop ermee. Wie me er op betrapt, straf me!

John Legend, Herbie Hancock e.a. Yes We Can - (http://dipdive.com/)
Geen groter evenement dan de presidentsverkiezingen van de VS. Historisch. Meer duiding kan er nog niet aan geven. Maar behalve de les dat dingen die niet lijken te kunnen toch soms uitkomen, was het ook een mooie blik op de toekomst van de festivalverslaggeving. Ik kan niet wachten tot 3VOOR12 op het podium infiltreert als hologram!

BART SNOEREN DRAAIT:

Paulusma - iRECORD (Munich Records)
Nederlands eigen Crosby, Stills, Nash & Young in een persoon. Het is dat de Fleet Foxes ook van de buitencategorie zijn, anders konden ze wel inpakken.

Esser - Headlock (single) (Transgressive/iTunes)
Eigenlijk klinkt Esser een beetje knullig, maar tegelijkertijd oh zo verfrissend. Perfecte kruising tussen The Streets en Blur.

Johann Johannsson - Fordlândia (4AD/V2)
Opnieuw een topalbum van deze IJslandse componist, ook bekend als voorman van Apparat Organ Quartet. Johannsson blijft een meester in de vermenging van minimale elektronica met hedendaags klassiek, wat ook dit keer weer een album vol bloedstollend mooie en spannende ambient oplevert.

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Paulusma - iRECORD (Munich Records)
Wat een prachtig album heeft Jelle voor ons gemaakt. Al wandelend door nachtelijk Amsterdam vond hij de rust en inspiratie voor dit warme en slimme popalbum. Na een luisterbeurt of drie valt bij bijna iedereen het kwartje. Ambachtelijk handwerk van een vakman!

3VOOR12 Presenteert...zZz Live in Desmet 05-11-2008
Angel en Lover zijn zo ongelofelijk goede nummers. Maar met Grip, Ecstacy, House of Sin, Majeur, Running With The Beast en Godspeed kan een avond als deze al niet meer stuk. De kop is er af, nu is het tijd voor lauwe jenever, duistere zaaltjes, uitgedroogde sigaren en diverse lichaamssappen.

No Age/Team Robespierre Live @ Subbacultcha, Stubnitz/Paradiso 4-11-2008
Wat een avond. Wat een concertweek sowieso. Maar de dinsdag die begon in Paradiso en eindigde op de MS Stubnitz, dreunt nog wel even na.

FIONA FORTUIN DRAAIT:

No Age live @ Subbacultcha!, Stubnitz Amsterdam 4-11-2008

Het optreden van No Age in Paradiso op de schappelijke tijd van half acht lieten we (vriendin en ik) voor wat het was. Want de after van No Age op de Stubnitz, dat zou het volgens ONS (ik dus niet alleen) helemaal worden. Maar daar aangekomen, bleek het allemaal wat uit te lopen. Om iets na twaalven begon eindelijk eens het voorprogramma. We hadden er geen puf meer voor en zijn nog voor No Age terug naar huis gegaan. Ik heb wat gemist. Zie hier de beelden.

Paulusma - iRECORD (Munich Records)
Sereen, een stom woord vind ik het eigenlijk, toch gebruik ik het voor iRecord. Mooi is het ook. Misschien moet ik daar dan wel bij laten. Ja, mooi. Dat is iRECORD.

Blur – A Modern Life is Rubbish (Food)
Ja, ja. Misschien, MISSCHIEN, komt Blur weer bij elkaar. Ik vond het reden genoeg om de beste plaat van ze maar weer eens op te zetten, A Modern Life is Rubbish. Wat was het een mooie tijd. God, ik weet het nog wel. 1997 was het. Ik met een vriendin naar Vredenburg voor een concert van Blur. Nog jong, dus nog de puf om uren van te voren in de rij voor de deur te staan. Met onze blikjes passoa die me tijdens het concert zouden nekken. Ik leerde daar mijn 'penvriendin voor even' Gaby kennen. Zoals je hier leest, mooie tijden dus. De blikjes staan alvast koud.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12