3DOC12 op IDFA: het programma is bekend 3DOC12 op IDFA: het programma is bekend

Rise Up, Part of the Weekend Never Dies, Johnny Cash at Folsom Prison

3DOC12 op IDFA: het programma is bekend

Rise Up, Part of the Weekend Never Dies, Johnny Cash at Folsom Prison

Voor de vijfde maal op rij heeft 3VOOR12 zijn eigen avond op het documentaire festival IDFA. Op vrijdag 28 november tonen we drie muziekdocumentaires in Pathé aan de Amsterdamse Munt. Het programma: Rise Up, Part of the Weekend Never Dies en Johnny Cash at Folsom Prison.

Rise Up, Part of the Weekend Never Dies, Johnny Cash at Folsom Prison

Voor de vijfde maal op rij heeft 3VOOR12 zijn eigen avond op het documentaire festival IDFA. Op vrijdag 28 november tonen we drie muziekdocumentaires in de Amsterdamse Pathé aan de Munt. 3VOOR12 redacteur Erik Zwennes nam dit jaar de programmering voor zijn rekening. Hij was er een paar avonden zoet mee, maar dan heb je ook wat. Uit een stapel van zo’n twintig documentaires heeft hij er drie gekozen.

Erik Zwennes over zijn keuze:

Rise Up
“Rise Up is een film over de zoektocht naar Jamaicaans reggaetalent. Tegelijkertijd probeert de documentairemaker het land te begrijpen en aan te tonen dat Jamaica het meest muzikale land ter wereld is. Na het zien van deze film ben ik daar ook van overtuigd geraakt. Iedereen die je daar voor de camera zet, doet zijn ding. Iedereen kan iets. Probeer dat maar eens in Amsterdam of in Lutjebroek. Dan krijg je vast hele suffe kinderliedjes te horen. Toch kent dit land zijn patstelling. Door de walmen van de wiet staat het land ook enigszins stil. Ze zoeken nog steeds naar de nieuwe Marley.”

Part of the Weekend Never Dies
“In plaats van met 120 camera’s één concert filmen, heeft een vriend van het Belgische Soulwax 120 optredens van het duo gefilmd met één camera. De docu gaat voornamelijk over de broertjes Dewaele. Het zijn eigenlijk een beetje nerds die door heel goed hun ding te doen een gigantische wereldtour voor elkaar hebben gekregen. Je ziet beelden van optredens, maar ook van behind the scenes, waar veel vrienden langskomen, zoals Tiga, James Murphy, Klaxons. Het geeft een mooi, compleet beeld.”

Johnny Cash at Folsom Prison
“Johnny Cash was al een wereldster en toch koos hij ervoor om op te treden in de Folsom gevangenis. Een plek waar hij, zo blijkt nu, misschien wel zijn beste country plaat heeft opgenomen. Na Folsom heeft hij nog een hele ‘prison tour’ gedaan. Naast veel muziek, krijg je ook een beeld van zijn beweegredenen om dit te doen. Het is tenslotte toch alsof U2 besluit om alleen nog maar op rondvaartboten op te treden. Gevangenen van toen komen aan het woord, maar ook zijn dochter en oude bandleden.”

Het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) is van 20 tot en met 30 november.

Kaartjes voor de 3DOC12 avond kosten 25 euro. Nieuwsbrieflezers krijgen binnenkort een bon via de mail opgestuurd. Bij inlevering krijg je 7 euro korting.

Binnenkort meer over 3DOC12 op de site.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12