Hollandse Nieuwe Blaudzun houdt van wielrennen

"Zo ernstig is het nu ook allemaal niet"

Singer/songwriter Blaudzun vernoemde zichzelf naar een onbekende Deense wielrenner. “ Ik hou van wielrennen en ik kwam zijn naam ergens tegen. Een renner uit de jaren zeventig, die nog met Joop Zoetemelk heeft gekoersd.” Blaudzun is deze week Hollandse Nieuwe.

"Zo ernstig is het nu ook allemaal niet"

Singer/songwriter Blaudzun vernoemde zichzelf naar een onbekende Deense wielrenner. “ Ik hou van wielrennen en ik kwam zijn naam ergens tegen. Een renner uit de jaren zeventig, die nog met Joop Zoetemelk heeft gekoersd.” Blaudzun treedt soms alleen, en soms met een band op. Compleet met accordeon en lapsteeldrums. Inmiddels is hij door V2 al onder de vleugels genomen. Blaudzun is deze week Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS BLAUDZUN?
“Een singer/songwriter uit Arnhem, die nu in Amersfoort woont. Als Blaudzun ben ik nu anderhalf, twee jaar bezig. Ik heb vorig jaar aan een EP gewerkt, en die in eigen beheer uitgebracht. Hij was op iTunes verkrijgbaar en mensen konden hem bij concerten kopen. Een aantal platenmaatschappijen vroeg toen of ik niet een heel album kon maken. Daar was ik toen al mee bezig. Ik heb de EP uit de markt gehaald en ben verder gegaan met het album. Dat is nu klaar en komt in april uit bij V2 Records.”

OORDEEL: NEDERLANDSE MELANCHO-ROCK OP BRITSE LEEST GESCHOEID MET EEN AMERIKAANSE SNIK IN DE STEM.
“Dat is het hè? Dat vind ik leuk, dat is misschien wel zo ja. Ik kan het er eigenlijk wel mee eens zijn. Ik luister heel veel verschillende dingen. Dat heeft met fases te maken: momenteel luister ik weer naar een best of van Bowie, en Johnny Cash. Maar dat hoor ik niet zo terug in de muziek die ik zelf maak. Ook luister ik veel nieuwe dingen. Arcade Fire en Interpol. Wel vrij zwaar allemaal dus. Sommige mensen die de EP hoorden vroegen of ik er ook een touw bij lever. Maar zo ernstig is het nou ook weer niet.”

KEUZES:

WIELRENNEN OF VOETBAL?
“Wielrennen. Ik heb niets met voetbal, behalve dan dat ik ooit wel deed, bij een clubje. Nu heb ik een snelle fiets. Met strakke broek ja.”

DIERENTUIN OF MUSEUM?
“Museum. Op promofoto die op mijn site staat, sta ik inderdaad in de dierentuin. Die foto is gemaakt in de dierentuin in Antwerpen, maar dat is al bijna een museum. Dat zijn allemaal hokken uit de jaren dertig. Volgens mij mogen daar geen eens dieren meer inzitten.”

SOLO OF BAND?
“Solo met band. Mag dat niet? Dan solo.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK?
“Ik maak al jaren muziek, ook voor mezelf op mijn zolderkamertje. Ik vind het gewoon heerlijk om te zingen, dat is het. Ik moet liedjes schrijven. Op plaat staan er nu tien of elf, maar ik schrijf er heel veel. Iedere week wel één. Niet dat ze nu allemaal even goed zijn. Maar dat is voor mij wel een manier van leven geworden.”

WAT WIL JE BEREIKEN?
“Ik zou het in ieder geval al fantastisch vinden als we lekker kunnen gaan spelen dit jaar. Veel spelen.”