Metro gokt op winnaar Popprijs en verliest Metro gokt op winnaar Popprijs en verliest

"Als het had geklopt hadden we nu een ander gesprek gehad"

Metro gokt op winnaar Popprijs en verliest

"Als het had geklopt hadden we nu een ander gesprek gehad"

Gratis krant Metro dacht afgelopen vrijdag te weten wie de Popprijs 2007 in zijn zak ging steken. VanVelzen, hoorde Jochem Geerdink van "niet zomaar een bron." De krant pakte groots uit en ging pijnlijk onderuit. Niet VanVelzen, maar Armin van Buuren ging er met de prijs vandoor.

"Als het had geklopt hadden we nu een ander gesprek gehad"

Afgelopen vrijdag meldde gratis krant Metro dat de Nederlandse pianopopzanger VanVelzen de Popprijs 2007 zou gaan winnen. Daarmee kwamen ze bedrogen uit, want Armin van Buuren is sinds afgelopen zaterdag de trotse bezitter van tienduizend euro en een volgens Giel Beelen "foeilelijk beeldje." Jochem Geerdink, de schrijver van het stuk: "Ja, een uitglijder heb ik wel gemaakt ja."

Onder het artikel stond vrijdag de naam van Mario Wisse. "Maar het is niet mijn artikel," aldus Wisse. "Ik maakte de pagina donderdagavond op en daarbij is er iets misgegaan." Geerdink stuurde meteen een mail naar Wisse. "Had ik een keer een primeur, stond mijn naam er niet onder," aldus Geerdink. Het bleek geen primeur. "Eerder een canard." Wat ging er mis? Geerdink: "Ik werd gebeld door iemand die me vertelde dat VanVelzen een podiumdoek had besteld voor zijn optreden op Noorderslag. Ik vertelde hem dat dat niet kon, want VanVelzen stond daar niet op het programma. Toen mijn bron dat bevestigde, maar erg stellig bleef, ging er bij mij een belletje rinkelen. Het was ook niet zomaar iemand die me dit vertelde." Wie zijn bron was, wil Geerdink niet vertellen.

Hoe dan ook, Metro pakte vrijdag groot en trots uit. Met een stellig nieuwsbericht op de voorpagina en een groter artikel verderop in de krant. "Het had misschien iets genuanceerder gekund," vindt Geerdink nu. Hij baseerde het nieuws ten slotte maar op één bron. "Zoiets kun je niet verder checken. Iedereen houdt zijn mond." Is het dan niet erg gevaarlijk om iets wat binnen de popwereld zo angstvallig geheim wordt gehouden, op basis van een enkele bron op je voorpagina te zetten? "Misschien," geeft Geerdink toe. "Maar als het had geklopt hadden we nu een ander gesprek gehad. Het was een gok."

Vrijdagochtend belde Ruud Vinke, de manager van VanVelzen, met Geerdink. "Hij vertelde me dat ze het, hoe graag ze ook wilden, niet waren geworden. Toen lag de krant al bijna weer in de oud papierbak en dacht ik 'kut'." De avond ervoor stuurde Geerdink zelfs nog een mailtje naar de redactie waarin hij vertelde de primeur van het jaar te hebben. Zoals Geerdink de totstandkoming van het artikel beschrijft, lijkt het op een haastklus. "Ik kwam donderdagavond terug uit Londen, en schreef het artikel terwijl ik op Heathrow op mijn vlucht zat te wachten. Dan heb ik niet even het mobiele nummer van VanVelzen in mijn broekzak om mijn nieuws te controleren."

En zaterdagavond? "Tot op het laatst had ik nog wel een beetje hoop dat het echt VanVelzen zou worden. Maar eerder op de dag werd me al min of meer duidelijk dat het Armin van Buuren was. Ik was niet op Noorderslag, want ik was te laat met het boeken van een hotel." En dus zag Geerdink thuis op de televisie zijn primeur definitief tranformeren tot een misser. In zo'n geval is een rectificatie op zijn plaats. "Nee, dat vind ik niet. Ik ben er in mijn artikel van vandaag over de Popprijs kort op teruggekomen. Daarmee was ook volgens de hoofdredactie de kous af."

En zijn bron? "Die heb ik natuurlijk meteen vrijdag gebeld. Hij vertelde dat behalve hijzelf meer mensen ervan overtuigd van waren dat VanVelzen zou gaan winnen. Daar had ik natuurlijk weinig aan. Maar hij heeft zijn excuses gemaakt, dus het is goed zo. Hij zal zichzelf wel weer even moeten bewijzen ja." Over de winnaar van de Popprijs 2008 doet Geerdink in ieder geval nog geen voorspellingen. "Laat ik me daar nog maar niet aan wagen."

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12