Essent stapt uit Essent Awards Essent stapt uit Essent Awards

Maar de award zelf gaat door met een nieuwe sponsor

Essent stapt uit Essent Awards

Maar de award zelf gaat door met een nieuwe sponsor

Reorganisaties binnen Essent hebben het bedrijf doen besluiten te stoppen met de Essent Awards. “Maar het werkte,” aldus juryvoorzitter en oprichter Jan Douwe Kroeske. “En daarom zijn we het aan onze stand verplicht om ermee door te gaan.” Een nieuwe sponsor is nog niet gevonden.

Maar de award zelf gaat door met een nieuwe sponsor

De Essent Awards zullen op zoek moeten naar een andere naamgever. Na zes en een half jaar trekt Essent de stekker eruit. Het besluit is deels te wijten aan de door de overheid verplichte opsplitsing van energiebedrijven. Daardoor heeft Essent het eigen bestedingspatroon onder de loep genomen, en besloten te stoppen met de awards.

Het winnen van de Essent Award hield behalve een geldbedrag van vijfduizend euro ook een plek op Noorderslag of Lowlands in. De directeuren van beide festivals zijn niet blij met het wegvallen van Essent. “Het was eigenlijk een perfecte samenwerking met een sponsor,” vertelt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg. “Op een niet-hijgerige manier staken zij veel positieve energie in nieuwe popmuziek.”

Noorderslag-directeur Peter Smidt is het hiermee eens. “Ze waren zelf nooit nadrukkelijk of vervelend aanwezig. Ze vroegen aan ons, de mensen aan de industrie, welke bands de moeite waard waren om tijd en geld in te steken. En zo hoort het, want daar hebben wij natuurlijk beter zicht op. En zij hadden gewoon een heel goed programma op poten gezet om talent een duwtje in de rug te geven.”

Leon Caren, voorman van Blues Brother Castro, is een van de mensen die die steun in de rug kreeg. Zijn band won in 2004 een Essent Award. “Het was natuurlijk heel fijn dat we die vijfduizend euro kregen. Daarmee hebben we de plaat die daarna kwam deels betaald.” Met de winnaars van Caren het lang niet altijd eens. “Dat was soms wel wat te mainstream. Ali B. was er zonder die prijs ook wel gekomen.” Jasper Uhl, die zowel met Oil als met David Gilmour Girls de prijs won: “Qua publiciteit was het heel goed voor ons. En we hebben er de studiokosten goed mee kunnen dekken.”

Dat Essent ermee ophoudt, betekent niet het einde voor de award zelf. Jan Douwe Kroeske, één van de oprichters van het concept en juryvoorzitter, legt uit: “Wij vinden dat we het aan onze stand verplicht zijn om door te gaan met deze opzet. Ik heb al om de tafel gezeten met Peter Smidt van Noorderslag en Eric van Eerdenburg van Lowlands om te kijken hoe we nu verder gaan.”

De laatste lichting winnaars van de Awards krijgen hoe dan ook wat ze is beloofd. “Ja hoor,” verzekert Kroeske. “Ze hebben hun geld ontvangen, ze krijgen een 2 Meter Sessie. Dat gaat allemaal door en wordt netjes afgehandeld.” Een nieuwe sponsor is nog niet gevonden. “Daar hebben we nog geen ideeën over,” aldus Van Eerdenburg. “We gaan goed rondkijken de komende tijd.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12