British Sea Power gaat voor mysterie en magie in moderne tijden

"Opeens een hert door het bos is ook rockmuziek"

Sturm Und Drang, het zijn Duitse epische termen die de zwaarweer rock van British Sea Power het best omschrijven. Als het eens moet gebeuren dan is het nu voor de band uit Brighton. Referentiepunten? Arcade Fire, Joy Division en Editors. Ze stellen op hun derde album niet voor niets de vraag: Do You Like Rock Music? Hun rockmuziek welteverstaan.

"Opeens een hert door het bos is ook rockmuziek"

Een door duiven ondergescheten watertoren, een Canadese studio van Arcade Fire en een boshut diep in Tsjechie. Dat leest als een opwindend jongensboek, maar het zijn de opmerkelijke opnamelocaties voor het derde album van British Sea Power uit Brighton. Niet de meest voor de hand liggende formule, maar wel een de meest Romantische - hoofdletter R - in de epische zin van het woord.

Was hun tweede album Open Season een poging naar het midden af te buigen, op Do You Like Rock Music? gaan alle kalibers weer open. Want referentiepunten Editors, Joy Division en Arcade Fire zijn helemaal nu. Toch? "Ach, Editors, daar luisteren we niet echt naar. Eerder Beirut en Arcade Fire", relativeert gitarist Noble. "We hebben geen iPods, het meeste halen we uit oude klassieke en bluesplaten - als je naar de nieuwste releases luistert klink je maar hetzelfde als de rest."

En saai is nu juist wat British Sea Power met alle macht wil voorkomen. Noble ambitieus: "We gaan voor het opwindende gevoel van echte muziek, intellectuele stimulatie en ook nog psychedelische hersensmelting in een en hetzelfde nummer. Maar eigenlijk is het te mysterieus om met woorden te schetsen... moderne magie..."

OK, dan maar de merkwaardige albumtitel Do You Like Rock Music? "Het gaat niet alleen om de betekenis van goede rock- muziek te horen. Je kan ook iets zien wat niet direct rockmuziek is, zoals wanneer je door een bos loopt en dan opeens een hert ziet en dat je dan het gevoel krijgt weer te leven - we hopen dat te bereiken", ligt Noble toe.

Dat antwoord moet je dan wel in het licht zien dat bassist Hamilton ooit tijdens een optreden een pols brak toen hij een tak op het podium doorzaagde, waar hij ook op bleek te zitten. "Maar iedereen zou daar voor gegaan zijn, het was zo'n mooie tak", verdedigt hij zich. De band laat de podium attributen uit de vrije natuur de laatste tijd thuis om ongelukken te voorkomen. Hamilton: "Onze manager kreeg het eens aan de stok met een messenzwaaiende hippie die de bomen wilde beschermen."

De laatste tijd treedt de band wel op bijzondere plaatsen op. Zoals op een schip op de rivier Mersey. Noble: "Geen goed idee, want het ruim was niet hoog genoeg voor de installatie. Niemand zag iets, maar gelukkig bood de rivier nog afleiding. Maar je moet af en toe risico's durven nemen." Zo was hun optreden in de hoogst gelegen Britse pub wel een daverend succes. Uitgeput legden ze zich om zes uur 's ochtends bij het haardvuur te ruste.

Wat mooie beelden betreft is dan ook het wachten op de eerste British Sea Power dvd waarop ook footage van de eerste Club Sea Powers in Brighton uit de begintijd. Maar die laat nog even op zich wachten. Hamilton wil er wel vast over kwijt wat het gaat worden: "Een surrealistische horror comedy."

Luister naar het interview met Noble en Hamilton. Het nieuwe album Do You Like Rock Music? staat tijdelijk in de Luisterpaal.
British Sea Power speelt 16 februari in Rotown, Rotterdam en dag erna in Paradiso, Amsterdam.