All Missing Pieces moet de wereld veroveren met twaalf optredens per jaar

Arbeidsinspectie: “Wij hebben die regels opgesteld ter bescherming van kinderen”

Jan Smit en Danny de Munk kregen er al mee te maken, en nu ook het Haagse garagerocktrio All Missing Pieces: de Arbeidsinspectie. Vanwege de leeftijd van het drietal mogen ze maar twaalf keer per jaar optreden. Hoe lang blijf je dan wachten op een telefoontje van Lowlands?

Arbeidsinspectie: “Wij hebben die regels opgesteld ter bescherming van kinderen”

Het Haagse garagerocktrio All Missing Pieces speelde twee weken geleden de Live XS kelder op Noorderslag plat. 3VOOR12 beloonde het optreden met een vette negen en sprak zelfs van de ‘future of rock ’n roll.’ Om zover te komen zul je veel moeten optreden, en daar knelt hem de schoen. Want vanwege de leeftijd van het drietal (11, 13 en 15) staat de Arbeidsinspectie hen maar twaalf optredens per jaar toe.

En dan hebben we het niet alleen over stompende sets van een kwartier of drie; ook opdraven in een programma als De Wereld Draait Door en daar een nummertje spelen telt wat de inspectie betreft als een optreden. En dan gaat het dus hard. Met het optreden op Noorderslag, de geplande optredens op Paaspop en Zwarte Cross is de band alweer door een kwart van haar optredens voor dit jaar heen. En het is nog maar januari.

“Wij hebben die regels opgesteld ter bescherming van kinderen,” aldus Magda de Vetten van de Arbeidsinspectie. “Je ziet soms toch dat ouders eurotekens in de ogen krijgen als blijkt dat een kind iets kan. Dan willen ze zo’n kind het liefst vaak laten optreden. Het moet wel leuk blijven natuurlijk.”

In schoolvakanties is de inspectie iets soepeler, legt De Vetten uit. “Dan mag er langer worden opgetreden. Op schooldagen mag iemand onder de dertien niet langer dan twee uur optreden. In vakanties is dat vier uur.” Wat gebeurt er als de regels worden overtreden? “Dan delen we boetes uit,” aldus De Vetten. “900 euro per uur per teveel gegeven optreden.”

All Missing Pieces gaf eerder aan graag aan op Lowlands te willen spelen. Maar dat is pas in augustus. De kans is groot dat de band dan al aan haar optreedlimiet zit. Zou de Arbeidsinspectie wel eens een uitzondering maken? Lowlands valt dit jaar in ieder geval in de schoolvakanties van de regio Midden – waartoe Den Haag behoort.

Wegens lopende onderhandelingen met de Arbeidsinspectie waren de ouders van de jongens van All Missing Pieces niet beschikbaar voor commentaar.