3VOOR12 draait (week 4): Hot Chip, Audio Elixer, The Mars Volta

De favorieten van de redactie

Wat een fijne plaat heeft Hot Chip gemaakt. Eerst opwarmen, dan helemaal los en tot slot lekker afteren op Made In The Dark. Audio Elixer moet nog Hollandse Nieuwe worden (a.s. woensdag bellen we met De Vos zelf) maar heeft de top drie al gehaald. We hebben het hier natuurlijk wel over een oudgediende in een nieuw apen.. euh vossenjasje. Dat al dat moeilijks van The Mars Volta op drie zou binnenkomen had zelfs onze Ron niet verwacht: Issamirakkul!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Claw Boys Claw – Pajama Day (PIAS)

3VOOR12 Single van de Week
Paramore – Misery Business (Fueled By Ramen/Warner)

3FM Megahit
Racoon - Lucky All My Life (PIAS)


3VOOR12 draait ook op Last.fm

De top 10:


1. Hot Chip – Made in the Dark (EMI, release 4 feb)

”Bezint eer ge begint want deze plaat laat je voorlopig niet meer los.” (Erik Zwennes)
“De nieuwe Hot Chip is harder én zachter dan de vorige.” (Atze de Vrieze)
“Ik betrapte mezelf deze week een paar keer op het zingen van het refrein.” (Leonieke Daalder)
“Steengoede verzameling gitaren en gekte van Londense electropoppers” (Tim Fierant)

2. Audio Elixer – Zwarte Parels (Loco Recordings/PIAS)
”Keiharde comeback van de vos die nooit weg was!” (Erik Zwennes)
“Dit wast ie dus aan het uitspoken nadat hij niet meer in Duvel Duvel zat.” (Niels Post)

3. The Mars Volta - The Bedlam In Goliath (album, Universal)
”Hele album nu in de luisterpaal!” (Fiona Fortuin)
“Issamirakkul!” (Ron van der Sterren)

4. Voicst live in Melkweg Oude Zaal, 19 januari 2008
“Een uitverkochte Melkweg. Het kan verkeren. Wauw.“ (Niels Post)
“Waar staan ze niet?” (Niels Aalberts)

5. Black Lips – Good Bad, Not Evil (Vice/PIAS)
”De laatste Black Lips is al lang uit, maar nu ook in Nederland in de winkels.” (Atze de Vrieze)
“O Katrina!” (Robin Geurts)

6. The Kills – Midnight Boom (cd Domino; release 17 maart)

”Als een zweterige avond vol verlangen en lust.” (Leonieke Daalder)

7. Cat Power - Jukebox (Matador)

”Ik ben er niet tegen bestand in ieder geval.” (Niels Post)

8. Claw Boys Claw – Pajama Day (PIAS)
”Menig VT-wonen-slaapkamer wordt ineens weer spannend en sexy.” (Erik Zwennes)

9. Vampire Weekend - Vampire Weekend (album, XL/V2)
“Al het gegons op de redactie was terecht; de eerste jaarlijstjesplaat is reeds verschenen.” (Menno Visser)

10. N.E.R.D - Everyone Nose

“Zou deze track de single van het nieuwe derde album 'N.3.R.D.' worden?” (Silvy Broeren


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Audio Elixer – Zwarte Parels (Loco Recordings/PIAS)
Rein de Vos is terug. Met oude matties Kastro de Kraai en Dave de Das heeft Rein een zwart pareltje gepoept. Hard, smerig, futuristisch en compromisloos. Ik ga me niet aan de uitspraak: ‘zoals de laatste DuvelDuvel had moeten klinken’ wagen, al was het maar om niet al die verschrikkelijke bananenschilderijtjes naar mijn hoofd te krijgen, maar stiekem denk ik het wel. Op dit moment in de Luisterpaal en volgende week Hollandse Nieuwe. Keiharde comeback van de vos die nooit weg was!

Hot Chip – Made In The Dark (EMI)
Met The Warning waren de uitgesponnen en funky ballades van het debuut van Hot Chip een beetje op de achtergrond geraakt. Op de derde plaat is er een balans gevonden. De echte knallers zit op het einde Hold On en Don’t Dance zijn echt belachelijk catchy meebrullers. Bezint eer ge begint want deze plaat laat je voorlopig niet meer los.

Claw Boys Claw – Pajama Day (PIAS)
Net zoals een beetje whisky minimaal 10 jaar moet liggen heeft de 10 jaar radiostilte van Claw Boys Claw de band eigenlijk alleen maar goed gedaan. Geen revolutie, geen bizarre cross-overs, dat doen de jonkies maar. Pajama Day is een genietplaat die Peter en de zijnen gewoon nog eens wilden maken. Wat een stem, wat een liedjes, wat een energie. Menig VT-wonen-slaapkamer wordt ineens weer spannend en sexy. Trek je mooiste pyjama aan een surf naar de Luisterpaal en voor zij die er snel bij waren 30 januari naar Desmet voor een 3VOOR12 Presenteert… Claw Boys Claw.


NIELS POST DRAAIT:


Audio Elixer - Zwarte Parels (Loco)
De terugkeer van Rein de Vos. Dit wast ie dus aan het uitspoken nadat hij niet meer in Duvel Duvel zat. Het is een goed wederzien. Toffe plaat.

Voicst live in Melkweg Oude Zaal, 19 januari 2008
Iets meer dan een maand geleden speelden ze onder valse voorwendselen in het voorprogramma van Enon in Bitterzoet voor nog geen 70 man. En nu een uitverkochte Melkweg. Het kan verkeren. Wauw.

Cat Power - Jukebox (Matador)

Wie heeft dat nodig, een coverplaat? Iedereen als ie van Cat Power komt. Ik ben er niet tegen bestand in ieder geval.


NIELS AALBERTS DRAAIT:

De Box Is Binnen!

Eindelijk, de postbode is geweest: de "In Rainbows"-box pronkt in mijn platenkast. En wat blijkt? Hi-fi en in z'n geheel afgespeeld wordt pas duidelijk hoe goed deze plaat is! Het is werkelijk een Gesammt Kunstwerk dat iedere Pond waard is. Eerder hadden de 'gratis' downloads mij nog niet kunnen overtuigen, maar ik ben lange tijd niet zo enthousiast geweest over die jankerd uit Oxford.

Voicst live

Waar staan ze niet? Ik zag ze in De Melkweg, in De Helling, straks vast en zeker in Landgraaf en een kolkende Golf-tent op Lowlands. Niet voor niets de snelste stijger onder Last.fm-luisteraars wereldwijd: (linksboven).

Little Things That Kill - EP
Little Things That Kill is de nieuwe naam van voormalig Grote Prijs-winnaar Eleven. Live overtuigden ze al, maar deze 4 liedjes doen dat eindelijk ook thuis. Popsongs die met veel urgentie op de band zijn geslingerd, barstensvol verrassende arrangementen en een ranzige synth die de aandacht continu vasthouden. De tijd nemen voor het schrijven van écht goede songs betaalt zich dubbel en dwars terug.


SILVY BROEREN DRAAIT:


N.E.R.D - Everyone Nose
Zou deze track de single van het nieuwe derde album 'N.3.R.D.' worden? In gedachten zie ik het maar al te levendig voor me: Een zweterige dancehallachtige setting waar alle booty-shaking meisjes in een rij staan te wachten voor de wc, terwijl de cool guys op hun blaasinstrumenten blazen en de dj er een vieze donkere Grime-saus overheen gooit.

Zoot Woman – We Won't Break
Nog een single van een album dat deze lente uitkomt. Met de speakers op standje 10 in de studio, voel ik het bij dit voorproefje van Stuart Price en cornuiten al kriebelen: daaaaagh, winterse D.A.N.C.E en Pogo, welkom lente-achtig We Won't Break!

Liasions Dangereuses - Los Ninos del Parque
Als we dan toch die handen in de lucht hebben... Al wachtend op Dave Grohl in de uitzending van 3VOOR12RADIO besloten we gisternacht het gapende gat te vullen met deze klassieke Duitse undergroundhit uit 1981. Nee, ik stond in 1981 nog niet te stampen in een club en was ook niet een van die kids in het park met sigaretten en atoombommen maar hoe blij wordt je hier van met je kop vol herinneringen.


MENNO VISSER DRAAIT:

Vampire Weekend - Vampire Weekend (album, XL/V2)
Do believe the hype! Al het gegons op de redactie was terecht; de eerste jaarlijstjesplaat is reeds verschenen. Wat een unieke combi van new wave, Afrikaanse ritmes en zelfs klassieke uitstapjes...

Friendly Fires - Paris (single, import UK)

De sound van 2008? Toegepaste Chk Chk Chk plus The Killers = prima moderne pop/rock.

Duffy - Mercy (single, Universal)
Nu Amy terug is in de rehab neemt deze blondine uit Wales terecht haar plek in. Overtuigende Motown pastiche.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Frank Bretschneider - Rhythm (Raster-Noton)
Zijn muziek wordt ook wel 'ambience for spacesports' genoemd. Is waarschijnlijk de meest warme geluiden producerende componist van het experimentele Raster-Noton label. Op dit album vindt Bretschneider de grens tussen funk, dub, minimalisme, melodie en experiment.

Black Mountain - In the Future (Jagjaguwar/Konkurrent)
Black Mountain is de opperband van het muzikantencollectief Black Mountain army in Vancouver. In the Future is hun tweede album dat klinkt als een groep van vijf Canadezen op strand waar -niet onbelangrijk in dit verhaal- elektriciteit aanwezig is. Door de indie/metal/psychedelische muziek die ze spelen veroorzaken ze een storm. Door de vloedgolf die ontstaat, spoelen om de beurt oude bekenden als Led Zeppelin, David Bowie en Jefferson Airplane aan. Bestaat er zoiets als Canada als kwaliteitsstempel voor muziek, dan mag Black Moutain die met trots dragen. Nu in de luisterpaal!

The Mars Volta - Wax Simulacra (song van The Bedlam in Goliath/ Gold Standard Laboratories)

Wat ik nu ga zeggen, klinkt misschien ongeloofwaardig want het gaat hier toch om The Mars Volta, maar ik meen het: dit wordt een radiohit. Geen twijfel over mogelijk. Meezingrefrein, de nodige drama en het belangrijkste: duurt maar 2.41 minuten! Hele album nu in de luisterpaal!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Hot Chip – Made in the Dark (EMI, release 4 feb)
De nieuwe Hot Chip is harder én zachter dan de vorige. Dansbaar én knuffelbaar.

Black Lips – Good Bad, Not Evil (Vice/PIAS)
Beter laat dan niet. De laatste Black Lips is al lang uit, maar nu ook in Nederland in de winkels. Een mooie aanleiding om nog maar eens te zeggen dat deze vier losgeslagen knapen uit Atlanta de allerleukste garageplaat van 2007 hebben gemaakt.

Messer Chups – Zombie Shopping (Solnze/Clearspot)
Mijn Russische vrienden van de Messer Chups gooien hoge ogen in de competitie om de meest overbodige band ter wereld. Ze maken kolderieke surfmuziek met samples van zombiefilms en hebben naar eigen zeggen een nazaat van de enige echte Theremin aan boord. Zo eens per jaar, als er weer een cd uitkomt, denk ik even aan ze.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Morrissey - That's How People Grow Up (single, Decca)
Morrisey heeft op zijn oude dag weer een klassieker afgeleverd. Daar valt niets op af te dingen Met een topmelodie en een tekst die iedere puber uit zijn/haar hoofd zou moeten leren. In de hoop dat ze dan al iets van het relativeringsvermogen van Morrisey meekrijgen. "Yes, there are worse things in life then not being someone elses sweetie"

The Kills – Midnight Boom (cd Domino; release 17 maart)
Misschien het bekende recept, maar daarom niet minder lekker. Als een zweterige avond vol verlangen en lust. Met 'Tape Song' als voorlopige hoogtepunt.

Hot Chip - Ready For The Floor (single EMI)

Blijft plakken. Ik betrapte mezelf deze week een paar keer op het zingen van het refrein.


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Charlie Wilson's War (dir. Mike Nichols, scenario Aaron Sorkin)
Volgende week te zien in Nederlandse bioscopen, en deze week in de sneak preview. Wat een goede film! Tom Hanks speelt een op seks en drugs belust congreslid die zich na de inval van Afghanistan door de communisten voor het Afghaanse volk wil inzetten. Samen met Philip Seymour Hoffman (in een hilarische rol als superspion) probeert hij het verzet in Afghanistan te voorzien van de raketwerpers die nodig zijn om de Russische helikopters neer te halen. Ondertussen krijgt hij ook de consequenties van zijn eerdere rock 'n roll-leven op zijn dak. Charlie Wilson's War bleek zowel hilarisch en meeslepend genoeg om een sneak preview-publiek mee te krijgen dat eigenlijk op een spektakelfilm als Cloverfield of Sweeney Todd had gehoopt.

The Ting Tings - Fruit Machine

http://www.myspace.com/thetingtings
Kleine hype, leuke band. Tof nummer! 'Great DJ' is ook heel cool. Heb er verder nog niet heel veel over te vertellen, misschien als ik ze ooit live zie.

The Black Lips - Good Bad Not Evil (album, Vice/PIAS)

Luister, de rest van de redactie kan je alles vertellen over de nieuwe Kempi, of Lightspeed Champion, of het album van Audio Elixer. Allemaal te gek natuurlijk, maar ik ben gewoon heel blij dat dit album eindelijk ook op de Luisterpaal verschijnt. O Katrina!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Dillinger Escape Plan - Ire Works (album, Relapse)
JAAA! Eerder afgeblazen, nu dan toch, 27 februari in het land!! Wil je slecht slapen??? Ben erbij. Fiona en ik staan vooraan :-)

The Mars Volta - The Bedlam In Goliath (album, Universal)

Issamirakkul! Geen nummer haalt de tien minuten!!!! Oftewel easy listening popliedjes van de freakband die Dillinger Escape Plan laat versmelten met ... The Darkness!

Voicst - overal in het land live
Vrijdag de eerste show van de tour in Heerlen gezien, de donderdag erna in Utrecht. Voicst is qua show rrrock, qua geluid juist veel poppier. Tjeerd blijkt zowaar een grappige frontman. Als de stijgende lijn tussen die vrijdag en de donderdag wordt vastgehouden, past het eind februari niet meer in het Patronaat van Haarlem.


TIM FIERANT DRAAIT:


Hot Chip - Made In The Dark (EMI)
Steengoede verzameling gitaren en gekte van Londense electropoppers. Misschien wel beter dan het debuut, zeker beter dan die tweede. In ieder geval ongelooflijk catchy.

The Helio Sequence - Keep Your Eyes Ahead (Sub Pop)
Britse popmuziek met een grote B, maar dan gemaakt door Amerikanen. Melodieën om je vingers bij af te likken op het vierde album van deze Portlanders. Inderdaad, dat is ook de thuishaven The Shins. Hoor ik daar een vleugje shoegaze? Niet bijster vernieuwend, maar o zo fijn.

Michel Faber - The Crimson Petal & The White (Canongate Books Ltd)

Dat is een boek dus. Een 800 pagina's tellend prachtverhaal over een zichzelf omhoogneukende prostituee in Victoriaans Londen. Alles wat Dickens niet opschreef, vind je hier. Vieze achterbuurten, tochtige steegjes, misselijkmakende armoede en genant rijkeluisgedrag. Dat het zo'n dikke pil is, ben je snel vergeten. Faber neemt je bij de hand en rolt op ongekende wijze de straten en verhalen voor je uit.