3VOOR12 bespreekt Album van de Week (3): British Sea Power 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (3): British Sea Power

Do You Like Rock Music? Jazeker!, zelden heeft bombast zo verstaan- en behapbaar geklonken.

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (3): British Sea Power

Do You Like Rock Music? Jazeker!, zelden heeft bombast zo verstaan- en behapbaar geklonken.

British Sea Power klinkt groot. Inmens groot. Het is zelfs even naar adem happen na beluistering. Maar na een mindere tweede zijn deze arty-Britten helemaal terug met een prachtig eigentijds album. Do You Like Rock Music?

Do You Like Rock Music? Jazeker!, zelden heeft bombast zo verstaan- en behapbaar geklonken.

Waar Editors met plaat nummer twee de weg naar de festivals en stadions wist te vinden, was het de tweede plaat van landgenoten British Sea Power die de band in een verdomhoekje zette. Een commerciëler en melodieuzer geluid is niet altijd garantie voor succes. Zoals een recensent van het Amerikaanse Pitchfork opmerkte: ‘Open Season which, as second albums so often do, sacrificed too much of the noise for poise (evenwicht)’. Het ontbeerde de band op Open Season simpelweg aan spanning en hits. Hits, die ongrijpbare, abstracte amoeben die noodzakelijk zijn voor airplay en kaartverkoop zijn op Do You Like Rock Music? zomaar ineens volop aanwezig. En onderweg naar deze derde plaat heeft de band ook nog eens de spannende gruis en ongepolijste keien teruggevonden. Je echte fans verloochen je immers niet. Do You Like Rock Music? is Album van de Week.

Waar de band voor plaat nummer twee invloeden van Franz Ferdinand en Belle & Sebastian wist op te doen, is de blik voor het laatste album verschoven naar Canada. In tijden van Canadese wereldheerschappij op festivals en in de cd-rekken is het gemakkelijk grijpen naar muzikale referenties als Arcade Fire. Toch zijn het deze voortrekkers die samen met Flaming Lips en een beetje Editors van belangrijke invloed lijken voor British Sea Power. Al waren het maar de vijf snelle drumslagen aan het eind van elke zin in de nieuwe single Waving Flags. Deze komen direct uit No Cars Go. De plaat is opgenomen in Engeland, Tsjechië en… jawel Canada. Howard Bilerman nam in Montreal de producerscredits op zich. Laat hij nu net de oud-drummer van Arcade Fire zijn. Nee, het leven kent weinig toevalligheden.

Op deze directe kopie in de single na, zijn de nieuwe invloeden mooi ingepast in het nieuwe bandgeluid. Dat kan natuurlijk ook niet anders met de prachtige, dwingende en geloofwaardige zang van voorman Scott Wilkinson, beter bekend als Yan, die overigens op deze derde plaat vocaal wordt afgewisseld door bassist Neil Wilkinson, beter bekend als Hamilton… Heb je hem nog? Zo niet, laat Do You Like Rock Music? dan rustig, één nummer per luisterbeurt, aan je voorbij trekken. British Sea Power is namelijk nog steeds geen gemakkelijke band. Meer dan voorheen zijn de nummers meer composities dan dat je zult inhaken en meelallen. Toch zul je merken dat na een eerste kennismaking Do You Like Rock Music? een echte luisterplaat is. De uitgemeten en prachtig blootgelegde productie ligt hier aan de basis. Zelden heeft bombast zo verstaan- en behapbaar geklonken.

Want bombast, dat kent Do You Like Rock Music? Alsof je in de Sint-Pieterskerk Orff zelf Carmina Burana laat dirigeren voor een orkest van drieduizend Schotse brulzangers en paukenspelers. En dat voor een band die het liefst in pyjama speelt. In het acht minuten durende slotnummer We Close Our Eyes worden de kerkdeuren met veel kracht en moeite dichtgetrokken voor een intieme toegift van strijkers en koorknapen. Dan zul je net als na een goede film nog wel even in het donker blijven zitten tijdens de aftiteling. Simpelweg omdat je nog even geen woorden kunt vinden om het ervarene te beschrijven.

Beluister nu Do You Like Rock Music? In de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12