Schotse Sons & Daughters vrij van kilt complex Schotse Sons & Daughters vrij van kilt complex

Zangeres Adele Bethel: "De tijdsgeest wordt steeds beroerder"

Schotse Sons & Daughters vrij van kilt complex

Zangeres Adele Bethel: "De tijdsgeest wordt steeds beroerder"

De Schotse punky cowboys van Sons & Daughters gooien het via producer Bernard Butler (ex-Suede) over een andere boeg: hun derde album This Gift is overgoten met een Motown-sausje. Wie slordig luistert naar opener Gilt Complex zou 'kilt complex' kunnen verstaan. Zanger Scott Paterson lacht zich rot: "Ik heb maar een keer in een kilt gelopen."

Zangeres Adele Bethel: "De tijdsgeest wordt steeds beroerder"

Mooi koppel zo samen, zangeres Adele Bethel en zanger Scott Paterson van Sons & Daughters. Hun kledingstijl getuigt van karakter en smaak. Geen wonder dat Adele make-up krijgt gesponsord. De Schotse band is niet eens zo heel bekend, maar daar zou het derde album This Gift wel eens verandering in kunnen brengen. Hun cowboy punk is ditmaal overgoten met een smakelijk Motown-sausje.

"We zaten met onze eerste twee albums in het hoekje van de countrypunk, maar we hielden altijd al van meer stijlen", legt Scott uit. "We wilden poppy zijn op onze eigen manier," vult Adele aan. De hulp van producer Bernard Butler (ex-Suede) heeft ook bijgedragen aan hun nieuwe sound. Scott: "Hij weet precies welke versterkers je daar voor moet gebruiken."

De slechte verstaander zou in het openingsnummer van het nieuwe album 'kilt complex' kunnen horen. Het zijn tenslotte Schotten, nietwaar? Adele en Scott lachen hard. Scott: "Nee, het is Gilt Complex, en 'gilt' betekent hier 'goud'. Ik heb maar een keer in mijn leven in een kilt gelopen..."

Over Schotse kilten gaat het tekstueel dus niet, maar waar dan wel over? Adele: "Over de cultuur van moderne beroemdheden. De tijdgeest wordt steeds beroerder." Scott vult aan: "De jeugd van tegenwoordig kijkt op tegen de vrouwen van voetballers, die alleen beroemd zijn vanwege het feit dat ze een beroemde voetballer trouwden en veel geld uitgeven." Liever leest Adele over
interessante zaken: op haar nachtkastje liggen de boeken The Female Eunuch van feministe Germaine Greer en Blondie van seventies popjournalist Lester Bangs.

Scott kwam Adele voor het eerst tegen achter de toonbank van de platenzaak Avalanche Records in Glasgow. Tegenwoordig telt die stad steeds minder platenzaken, je kunt alleen nog in MonoRail vinylplaten kopen. Vandaar dat de tijden achteruit gaan volgens het tweetal. Scott: "Ze hield daar altijd de laatste Smiths releases voor me achter." Of ze maakte hem gewag van de nieuwe Bonnie Prince Billy. Adele: "Bonnie Prince Billy zit op Domino, hetzelfde label als wij nu. Wanneer je bij een platenlabel tekent mag je altijd de magazijnen plunderen. Nou, wij hadden dus bijna alles al."


Luister naar het gehele interview van Menno Visser met Scott en Adele van Sons & Daughters. This Gift staat tijdelijk op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12