YouTube verwijdert spraakmakende hanenvideo zZz

Controversiële clip al 16.000 maal bekeken

Erik Zwennes ,

De video bij de titeltrack van zZz's Running With The Beast is verwijderd van YouTube. De website verklaart dat het censuur heeft toegepast omdat de video in strijd is met de algemene voorwaarden.

Controversiële clip al 16.000 maal bekeken

Geen haan die er naar kraait? Toch wel. De kleurrijke video bij de titeltrack van het nieuwe album van zZz is door YouTube verwijderd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft YouTube censuur toegepast na klachten van bezoekers.

In de clip vechten twee, in ecoline gedompelde, hanen op een canvas en creëren zo de hoes van het album. Totdat Running With The Beast in de ban ging, werd deze in amper twee weken tijd bijna 16 duizend maal aangeklikt. Voor de opnamen van de video toog zZz met Wouters naar Thailand, een van de weinige plekken waar traditionele hanengevechten zijn toegestaan. De clip kan vanaf nu on demand worden bekeken op de website van 3VOOR12.

In een eerder gesprek met 3VOOR12 verklaarde Wouters dat hij met het concept op een alternatieve wijze agressie en woede wilde uitbeelden. “Rockmuziek en de donkere kant van mensen wordt altijd zo clichématig neergezet. Ik wilde wat anders met het patroon van woede en de esthetiek ervan,” aldus de regisseur.

Vooralsnog is de enige verklaring van de website dat de videoclip in strijd is met de gebruiksvoorwaarden van de site. In deze voorwaarden is te lezen dat beelden van dierenmishandeling niet toegestaan zijn. Regisseur Roel Wouters heeft aangegeven dat er tijdens het filmen geen dieren zijn verwond. Vooralsnog staat de clip alleen op de YouTubepagina van Wouters op zwart. De populaire videosite heeft nog niet ingegrepen bij de kanalen van zZz's label Excelsior of van het TAX-videoclipfonds. Ook zijn de hanengevechten van Wouters' inspiratie Thomas Edison nog te vinden.