SellaBand zet volgende stap SellaBand zet volgende stap

Website laat Nederlandse band touren in de VS

, Bas van Duren

SellaBand zet volgende stap

Website laat Nederlandse band touren in de VS

Bas van Duren ,

Voor de website SellaBand gaat er vanaf vandaag veel veranderen; het online platform waar fans investeren in hun favoriete band, gaat met een ander beloningssysteem werken. Ook het geld dat een band krijgt voor opnames wordt anders verdeeld. Goed nieuws voor de bands op SellaBand is dat zij een kans krijgen om in de VS te touren.

Website laat Nederlandse band touren in de VS

SellaBand gaat ervoor zorgen dat bands de komende zomer mogen touren in de VS. Bedenker Johan Vosmeijer: “We kregen eerder dit jaar een e-mail van ArenaWorks Entertainment, een nieuwe evenementorganisator met goede contacten. Zij gaan negentig events organiseren in arena’s met onder andere sport, games en muziek. Er zal altijd een headliner zijn met twee openingacts van SellaBand.” Bands met 200 believers of een wekelijkse poll winnen, mogen door naar de volgende ronde. “Daarna bekijkt een jury of ze goed genoeg zijn voor een optreden op ArenaFest. Een beetje zoals bij Battle Of The Bands. Gaat een band uiteindelijk spelen op het festival, dan denken we aan tien optredens.”

Op de vraag of een Nederlandse band kans maakt om in de VS te mogen touren, is Vosmeijer duidelijk: “Ja. SellaBand is in Nederland begonnen. Wij kiezen de bands niet zelf uit die mogen spelen op ArenaFest, maar onze Amerikaanse partners zijn van mening dat er zeker ook een Nederlandse band bij moet zitten. Welke? Dat weten we nog niet."

Voor de bands op SellaBand gaat er ook wat veranderen; voorheen mochten ze met 50.000 dollar de studio in als 5000 man tien dollar betaalde voor een zogenaamde ‘part’.

Maar dat was twee jaar geleden. Het totale bedrag wordt vanaf 1 december opgedeeld in 30.000 dollar voor studiotijd, 10.000 voor het persen en sturen van de cd, 5.000 voor de mensen van SellaBand, en nog eens 5.000 voor de band die zij vrij mag besteden. Voor de A&R werd al drieduizend euro gereserveerd, maar voor de totstandkoming van het album kregen de mensen van SellaBand helemaal niets. Vosmeijer: "In die 5,000 zit nu naast de A&R kosten ook een percentage projectmanagement voor het regelen van bijvoorbeeld een studio of producer."

Alle afhandelingen van SellaBand worden in dollars gerekend. Bands die in euro’s rekenen, hadden in het verleden minder te besteden, maar daar komt een eind aan. Vosmeijer: “De waarde van de dollar is de afgelopen maanden ontzettend gestegen. Op het dieptepunt riepen bands al dat we moesten switchen naar de euro en ook wij hebben met de gedachte gespeeld. We zijn blij dat we die stap niet hebben gemaakt. Bovendien moet je het welslagen van je concept niet laten afhangen van de valuta waar je mee werkt."

Voor de Believers gaat ook wat veranderen; voorheen kregen zij een limited edition cd per part die ze in een band hadden gestopt. Vosmeijer: “Daar stoppen we mee, want we krijgen een secundaire markt met doorverkochte cd’s. Dat was nooit de bedoeling. Nu krijgt iedereen een LE-cd, ongeacht de investering.”

Een nieuw beloningssysteem is in het leven geroepen, om believers toch zover te krijgen om meerdere parts te investeren. Zo heb je vanaf 5 parts recht op een deel van publishing inkomsten en mag een superinvesteerder met 1000 parts in de studio aanwezig zijn voor de opnames. Vosmeijer is niet bang dat bands daar niet op zitten te wachten: “SellaBand is een social network, waar mensen vooral ook vrienden worden. Zeker tussen de grote Believers en hun artiesten ontstaan in de loop der tijd persoonlijke vriendschappen en dan is een eventuele ontmoeting in de studio juist een feestje, iets waar alle partijen naar uit zullen zien.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12