Festival DeBeschaving slaat mogelijk jaartje over Festival DeBeschaving slaat mogelijk jaartje over

‘Goede programmering vereist een diepe portemonnee’

, Renee Hartog

Festival DeBeschaving slaat mogelijk jaartje over

‘Goede programmering vereist een diepe portemonnee’

Renee Hartog ,

Het zou zomaar kunnen dat festival DeBeschaving in 2009 niet doorgaat. Dat zegt Willem Venema van boekingskantoor The Alternative, de nieuwe partner van het Utrechtse festival: “De bedoeling is natuurlijk doorgaan, maar je hebt een diepe portemonnee nodig om een festival als dit op de kaart te zetten. Dan is het misschien goed om een jaar pas op de plaats te maken.”

‘Goede programmering vereist een diepe portemonnee’

Het zou zomaar kunnen dat festival DeBeschaving volgend jaar niet doorgaat, zo vertelde Willem Venema van boekingskantoor The Alternative vanmiddag tijdens de allerlaatste uitzending van Dubbel Check van 2008. “In principe gaat The Alternative zich volgend jaar ook weer bezig houden met het Utrechtse festival DeBeschaving. Maar je hebt toch wel een diepe portemonnee  nodig als je een festival goed op de kaart wilt zetten, vooral ook wat betreft internationale acts”, aldus Venema. “We gaan ook wat pragmatischer te werk dan een aantal jaar geleden. We hebben geleerd dat je idealisme soms iets meer moet toetsen aan de werkelijkheid.” Maar niets is nog zeker. “Er zit een hele organisatie achter, ik ben niet degene die dat beslist.”

Muzikaal gezien was 2008 een goed jaar, Venema heeft niets te klagen. Vooral bands van eigen bodem, zoals Room Eleven en Roosbeef, hebben het dit jaar goed gedaan, vindt hij. “Nederlandse bands zijn er over het algemeen allemaal substantieel op vooruit gegaan. Zowel wat betreft albums als in opkomst.”

Gunstig voor The Alternative, dat zich in 2009 vooral blijft richten op die Nederlandse artiesten. “Ik gok dat 2009 het jaar wordt van Ray LaMontange. We hebben nu al een aantal uitverkochte concerten in de planning.” Eerdere plannen om zich te richten op de grotere acts, zijn volgens Venema van de baan. “Als je alle promotie voor een band als Coldplay doet, en een megabedrijf als Live Nation koopt dan alles op, daar kun je niets aan doen”, aldus Venema. “Nou, dan niet, denk ik dan. Ik heb misschien niet de meest zakelijke insteek, maar ik doe dit werk omdat ik het leuk vind.”

Wat het echte muzikale hoogtepunt van 2008 is, dat zou Venema moeilijk kunnen zeggen. “Zo’n jaar gaat zo snel, en met The Alternative doen we honderden concerten per jaar.” Maar de Tindersticks, die hij zag op Crossing Border, maakten veel indruk. “Ik heb dit jaar sowieso een aantal concerten helemaal uitgezeten. Dat zegt heel wat.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12