Subsidie innen voor beginners: Coparck Subsidie innen voor beginners: Coparck

Videoclipfonds: "Als je geld netjes wilt verdelen, moet je geen fonds beginnen"

Subsidie innen voor beginners: Coparck

Videoclipfonds: "Als je geld netjes wilt verdelen, moet je geen fonds beginnen"

Het nieuwe Videoclipfonds heeft tot op heden 22 clips gesubsidieerd. Coparck wist al twee keer een succesvolle aanvraag te doen. Hoe doen ze dat toch? En wat krijgen we dan te zien?

Videoclipfonds: "Als je geld netjes wilt verdelen, moet je geen fonds beginnen"

Naakt vlees, vuurwerk, bling en rocken alsof je moet poepen: dé formule voor een succesvolle subsidieaanvraag. “Ja, met onze clips willen we wél altijd iets maatschappijkritisch doen”, lacht Odilo Girod, zanger van Coparck en bedenker van de clips. De clip bij de eerste single ‘A Good Year For The Robots’ wist internationale roem te vergaren door aandacht van het Amerikaanse muziekmagazine Spin. De clip werd naast Kanye West, R.Kelly en Jarvis Cocker genoemd als ‘Must See Video’. Voor de nieuwe clip weet de band ook weer opzien te baren.

Achter de subsidieaanvraag voor de nieuwe clip ‘Thoughts you thought you could do without’, blijkt een creatief en complex plan te zitten. Een in scène gezette online teaser en casting zette kijkers al op het verkeerde been. Een over de top gespeelde franse regisseur doet in de teaser zijn grootse plannen uit de doeken, maar wat hij eigenlijk met de clip wil wordt niet duidelijk. “Making the best music video i made ever before”, stelt de regisseur in gebrekkig engels.

Vandaag gaat de clip zelf in première. Zonder al te veel te verklappen wordt wel duidelijk dat dit het slotstuk van de parodie op de klassieke popclip betreft. “Je kunt wel steeds hetzelfde doen, maar dan lijkt alles op alles. In bijna elke clip zie je een band net doen alsof ze live staan te spelen. De eerste keer dat wij als band in een clip zouden verschijnen, moest wel anders dan anders zijn”, aldus Odilo. Hoeveel kost dat nou zo’n anders-dan-anders-clip? “Ongeveer 25 duizend euro, maar hoeveel subsidie we hebben ontvangen. Daarvoor moet je even het management bellen.” Manager Aryo Klingens vindt het maar raar dat als artiesten subsidie krijgen dit ineens een ‘Big Deal’ is, maar wilde wel verklappen dat het om 23 duizend euro gaat.

Het TAX-Videoclipfonds, heeft sinds begin 2006, 22 clipideeën van subsidie voorzien. Als enige band wist het Amsterdamse Coparck al twee keer subsidie te verkrijgen. Volgens Henk Strijbos van het fonds niets bijzonders: “Als je geld netjes wilt verdelen, moet je geen fonds beginnen. Zo werkt het gewoon niet.” Strijbos vervolgt: “Een goed plan krijgt van ons subsidie, of dat nou twee keer op rij is, dat maakt niets uit.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12