Subbacultcha! gaat Popkomm afstoffen Subbacultcha! gaat Popkomm afstoffen

Zeven Nederlandse bands presenteren zich in Berlijn

Subbacultcha! gaat Popkomm afstoffen

Zeven Nederlandse bands presenteren zich in Berlijn

Half september gaat een delegatie van zeven Nederlandse bands naar Duitsland. Op de Popkomm popbeurs zullen de bands zich presenteren aan publiek en industrie.

Zeven Nederlandse bands presenteren zich in Berlijn

Tijdens de Duitse variant van ZXZW, Popkomm, presenteert het Amsterdamse indieplatform Subbacultcha! zeven (!) Nederlandse bands. Leon Caren, oprichter van Subbacultcha leidt de karavaan vaderlandse bands naar Berlijn. “Het niveau van alternatieve Nederlandse bands is heel erg hoog. Ik dacht: daarmee moeten we de grens over.”

Volgens Caren is een popbeurs als Popkomm zeker niet stoffig. Nadat de Subbacultcha trein de twee zalen in Berlijn heeft platgespeeld zeker niet meer. “Nederlandse bands gaan al jaren naar de Popkomm”, aldus Caren. “Alleen was er nooit een duidelijk gezicht of boodschap te herkennen; Het Nederlanderschap was het enige criterium.” Caren initieerde de reis, mailde de organisatie en vroeg financiële steun bij MusicXport.nl. Deze samenwerking tussen BUMA Cultuur en het Nederlands Popinstituut was stiekem wel blij met de aanvraag. “Ze wilden het dit jaar toch al anders aanpakken en meer externe partijen betrekken.”

Subbacultcha is volgens Caren pas net begonnen met haar kruistocht voor de alternatieve Nederlandse muziek. Ná Duitsland zullen Engeland en Spanje volgen. Op deze manier hoopt Caren een aantal vaste avonden per jaar op de agenda te zetten. “Ik heb geen vast clubje bands dat ik wegzet. In Spanje spelen weer andere bands dan in Berlijn.”

Caren voorziet een belangrijke rol voor platforms als Subbacultcha. Door dalende platenverkopen zullen volgens Caren de traditionele labels verdwijnen. “Andere manieren moeten worden gezocht om iets met alternatieve muziek te doen. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van het Britse Artrocker.” De oprichter van Subbacultcha kan er nu van leven, maar personeel zit er nog niet in. “Ik heb zo een gesprek met een potentiële stagiair, want werk is er genoeg.” Het grote plan laat Caren liever op de achtergrond. “Ik ben iemand van stapjes, heel veel ondernemen en zo iets in beweging zetten.”

3VOOR12 zal verslag doen van de Subbacultcha showcase in Berlijn. Een compilatie van Subbacultcha bands, met o.a. Bonne Aparte, Scram C Baby en The Moi Non Plus staat nog t/m 14 september in de luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12