Smutfish wordt club van grasmaaierfreaks Smutfish wordt club van grasmaaierfreaks

"Als ik de oude naam op een affiche zag staan, schaamde ik me"

Smutfish wordt club van grasmaaierfreaks

"Als ik de oude naam op een affiche zag staan, schaamde ik me"

Smutfish is niet meer, maar de band houdt niet op te bestaan. Vanaf heden gaat het Haagse gezelschap door het leven als John Dear Mowing Club, vernoemd naar een club voor grasmaaierliefhebbers. "Ik denk dat er mensen zijn die net als over hun auto uren over hun grasmaaier kunnen praten."

"Als ik de oude naam op een affiche zag staan, schaamde ik me"

Een goede bandnaam is van groot belang. De ideale naam past bij de muziek, ligt goed in het gehoor en staat mooi op een poster. Zanger Melle de Boer van de Haagse band Smutfish vond dat zijn bandnaam niet meer aan die voorwaarden voldeed. En dus gaat Smutfish vanaf heden door het leven als John Dear Mowing Club, vernoemd naar een club van grasmaaierfreaks. “Als ik onze oude naam op een affiche zie staan, schaam ik me. Hij past niet meer bij de muziek die we tegenwoordig maken.”

De oude naam ontstond vier jaar geleden min of meer bij toeval: “We hadden een interview, maar nog geen echte naam”, zegt De Boer. “Smutfish is toen snel verzonnen. De muziek die we toen maakten was experimenteel en wild. Alles aan de muziek was naar, dus ook de naam moest dat uitstralen. Maar inmiddels is de woede wat bekoeld.” Tegenwoordig neigt de band meer naar singer-songwriter en alt. country. De associatie met de grasmaaier is snel gemaakt: door gebrek aan prairie moet de Nederlandse amateurboer het doen met zes vierkante meter grasveld. De romantiek van de achtertuin.

De grasmaaier komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hoewel De Boer zelf geen voorstander is van kortgeknipt gras, heeft hij een zwak voor het apparaat. “Ik heb zelf geen achtertuin en ook geen grasmaaier, maar ik denk wel dat er mensen zijn die net als over hun auto uren over hun grasmaaier kunnen praten. Ik vind alle grasmaaiers mooi. Die oude roestige, maar ook moderne. Er is nu een robotgrasmaaier die zelf weet wanneer hij om moet keren.” Het tuinapparaat kwam in het verleden al meerdere keren voor in liedjes van Smutfish. Het eerste album uit 2004 droeg zelfs de titel Lawnmower Mind, waarin de grasmaaier wordt voorgesteld als een moorddadig apparaat dat het gras kort houdt.

Geen wonder dat de band zich nu vernoemt naar een club voor grasmaaierliefhebbers. “In 1827 ontwierp uitvinder E.B. Budding de eerste grasmaaier. Die machine heette de 'two man mower’. Aan de voorkant werd er geduwd aan de achterkant getrokken. Sindsdien zijn er verschillende clubs opgericht ter meerder glorie van de grasmaaier. John Dear is de oprichter van zo’n grasmaaierclub. Niet te verwarren met John Deere, de grootste grasmaaierfabrikant ter wereld.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12