Luistertest: Iron & Wine Luistertest: Iron & Wine

3VOOR12 overhoort Sam Beam

Luistertest: Iron & Wine

3VOOR12 overhoort Sam Beam

Iron & Wine klinkt als een duo maar is een eenmansband: Sam Beam. De albums van zijn hand die sinds 2002 op het Amerikaanse SubPoplabel verschenen, worden gekenmerkt door de hang naar minimalisme van Beam. Wie het nieuwe album The Shepherd's Dog hoort, wordt verrast door de rijke productie. 3VOOR12 ging met een stapel lp's onder de arm lang bij Beam voor een luistertest.

3VOOR12 overhoort Sam Beam

Wie de albums van Iron & Wine kent, weet dat frontman Sam Beam niet de vrolijkste is. De albums die sinds 2002 via het Amerikaanse label SubPop verschijnen, blinken uit in minimalisme. Een paar pianonoten of een paar gitaartonen was het enige dat Beam als decor voor zijn melancholische stem duldde. Maar de samenwerking met Calexico op de ep In The Reins en de tour die daaruit volgde, lijken van grote invloed op het werk van Iron & Wine te zijn. Beams nieuwste album The Shepherd’s Dog kent vele smaken, meerdere kleuren en vooral heel wat verschillende sferen.

“Dat komt door Calexico,” vertelt Beam aan 3VOOR12. “Zij hebben de gave om veel te improviseren. Dat is een eye-opener voor een singer-songwriter.” Leden van Calexico eindigden zelfs in de studio voor de opnames van Shepherd’s Dog.

Ook op het podium is Sam Beam geen dijenkletser. Tijdens een klein festival in Paradiso trad Iron & Wine op als duo. Je kon een spelt horen vallen en Beams stem was loepzuiver. Zonder enige opsmuk kwamen de nummers voorbij. Tussen de nummers praat Beam nauwelijks. Deze zomer ging 3VOOR12 op bezoek bij Sam Beam voor een luistertest. Hoe serieus Iron & Wine ook is, tijdens de luistertest is Beam vrolijk en ontspannen. Ieder intro dat hij voorgeschoteld krijgt, ontvangt hij met een gulle lach.

Luister naar de hele luistertest die Robert Lagendijk afnam bij Sam Beam van Iron & Wine.


Bob Dylan - Tangled Up In Blue (cd Blood On The Tracks - Sony)

Pavement - Stop Breating (cd Crooked Rain, Crooked Rain - Matador)

Bonnie Prince Billy - Love Comes To Me (cd The Letting Go - Domino/Munich)

The Shins - Phantom Limb (cd Wincing The Night Away - SubPop/Konkurrent)

Calexico - Bisbee Blue (cd Garden Ruin - Quarter Stick/V2)

Aansluitend:
Een track die Sam Beam in de lift van Hotel Vondel speelde

The Shepherd’s Dog verschijnt 24 september 2007

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12