In Iduna geen plek meer voor ochtenderecties In Iduna geen plek meer voor ochtenderecties

Darko Esser leidraad voor verbouwd poppodium

In Iduna geen plek meer voor ochtenderecties

Darko Esser leidraad voor verbouwd poppodium

Iduna in Drachten gaat het nieuwe seizoen netjes en fatsoenlijk van start. De zaal, van oudsher een jongerencentrum, begint steeds meer op een professioneel poppodium te lijken. "Voor vragen over ochtenderecties hebben ze ons niet meer nodig. Antwoord daarop googlen ze tegenwoordig."

Darko Esser leidraad voor verbouwd poppodium

Iduna in Drachten verandert. Het popodium zit momenteel midden in de verbouwing: een nieuwe vloer, nieuwe kozijnen, een andere garderobe en kassa. “Dat was hard nodig. Het pand was oud en afgeschreven”, zegt programmeur Teunis Spits. Ook de entree is verbreed. De zaal was niet gebouwd op flinke bezoekersaantallen. Op drukke avonden zorgde dit voor een moeilijke doorstroming, met opstoppingen tot gevolg. “Het kwam wel eens voor dat bezoekers buiten hun jas moesten ophangen.”

Het podium is namelijk van oorsprong een jongerencentrum, maar die functie is langzaam naar de achtergrond verschoven. “Vroeger kwamen jongeren nog naar het centrum toe met vragen over ochtenderecties. Maar voor antwoord daarop hebben ze tegenwoordig geen geitenwollensokken types meer nodig. Dat googlen ze nu. Daarom is sinds vijf jaar muziek de core business van Iduna.”

Ook op zakelijk vlak heeft Iduna te maken met verschuivingen. Zakelijk leider Michiel Stavast is vertrokken naar De Kade in Zaandam. Een nieuw persoon die zich op de cijfers zal storten, is nog niet gevonden. Teunis Spits heeft voor het nieuwe seizoen de programmering op zich genomen. Hij bemoeide zich er voorheen al op adviesniveau mee. Maar de oud schilder heeft zijn kwasten nu voorgoed in de wilgen gehangen om zich fulltime op Iduna te storten. Spits loopt over van de nieuwe ideeën voor het komende seizoen. Hij wil zich vooral op dance gaan richten. Darko Esser van Doornroosje is zijn grote voorbeeld. “Hij is de beste danceprogrammeur van Nederland. Niet dat ik hem letterlijk wil kopiëren, maar hij zal wel een leidraad zijn.”

Bekende namen als Wu Tang Clan, zZz, Racoon en ‘andere bands die ook in de rest van Nederland bekend zijn’ hebben al op het podium gestaan. Dat mensen buiten Friesland daar niet voor naar Drachten komen, snapt Spits wel. “Ik ga ook niet naar Amsterdam voor een concert.” Het openingsfeestje van de verbouwde Iduna is gratis, maar niet voor iedereen toegankelijk. Spits: “De avond is gevuld met metalbands. Daar zal vast niet iedereen van houden. Maar wat kan ons dat schelen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12