3VOOR12 draait (week 37): Peter Pan Speedrock, Reverend & The Makers en andere gitaren 3VOOR12 draait (week 37): Peter Pan Speedrock, Reverend & The Makers en andere gitaren

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 37): Peter Pan Speedrock, Reverend & The Makers en andere gitaren

De favorieten van de redactie

Ja, het is een echte gitaarweek geworden. Wat wil je met een 3VOOR12 Presenteert... Peter Pan Speedrock in Desmet. Britpopsensatie Reverend & The Makers blijken méér dan een one hit wonder. Ook in de rustiger gitaar regionen blijft het goed toeven. Broodnodige viezigheid komt van Kiddo Cee, Venus Flytrap en Black Lips.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week

Jose Gonzalez - In Our Nature (Peacefrog/Lowlands, release 24 septemmber)

3VOOR 12 Single van de Week
M.I.A. - Jimmy (XL/V2)

3FM Megahit
Kate Nash - Foundations (Fiction/Universal)

3VOOR12 draait nu ook op Last.fm


De top 10:

1. 3VOOR12 Presenteert ... Peter Pan Speedrock! (live@Desmet Studio's, 13-09)
Dikke Dennis heeft voor het eerst zijn blote, kolossale, zweterige lichaam vol tegen me aangedrukt. Ik kan het iedereen aanraden. (Gerard Walhof)
En wat zat het haar van die Dikke Dennis goed (Robert Lagendijk)
Ik dacht nog zo: geen bier doordeweeks dit keer. (Atze de Vrieze)

2. Reverend & The Makers - The State Of Things (cd Wall Of Sound; release 17 september)
Even dacht ik dat dit een cd was met 1 briljant nummer en verder niet. Maar ik heb me vergist. (Leonieke Daalder)
Zo origineel en vanzelfsprekend klinken op dit moment maar weinig Britpop bands. (Atze de Vrieze)

3. Iron & Wine - Shepherd’s Dog (Sub Pop/Konkurrent release 24-9-2007)
Soothing sounds for grown-ups! (Robert Lagendijk)

4. Thurston Moore - Trees Outside The Academy (Ecstatic Peace!/Konkurrent
En ik wil het toch weer horen, en ik vind het toch weer goed. (Niels Post)

5. Venus Flytrap – Come With Us (cd, My First Sonny Weissmuller
Recordings/Konkurrent)

Die onzinbetiteling ‘Den Haag Rockstad’ zou nog wel eens waarheid kunnen worden. Doorbraakplaat!!! (Erik Zwennes)

6. Habib Koite & Bamada - Afriki (album, Cumbancha/Munich)
Dit is zo'n plaat die als hij in de platenzaak aanstaat met bakken gelijk de deur uitgaat (Menno Visser)

7. Blitzen Trapper - Wild Mountain Nation (Subpop/Konkurrent release: oktober)
Ga maar vast sparen, want hij komt er dan toch echt aan: het beste album van 2007 (Robert Lagendijk)

8. Future Of The Left - Cursus! (cd, Too Pure/Konkurrent)
Gecontroleerd bijna mathematisch geweld. En dat met gevoel voor humor. Fijn! (Leonieke Daalder)

9. Kasabian – Fast Fuse (ep Fast Fuse; release 2 oktober)
Nooit eerder baalde ik zó hard dat de volumeknop op mijn geluidsinstallatie niet drie keer volledig in de rondte kan worden gedraaid. (Matthijs van der Ven)

10. Kiddo Cee – Vieze Meid Ft. Wen Regal & Amber-Elisa (video, Bijlmerstyle 2 Mixtape, Topnotch)
Als de Kid dit bedoeld met jongerenwerk, dan wordt het nog druk in Amsterdam zuid-oost. (Erik Zwennes)


De lijstjes:


NIELS POST DRAAIT:

Black Lips - Good Bad Not Evil (Vice/Warner)
Psychedelische punk band uit Atlanta neemt een beetje gas terug. En dat bevalt mij nog steeds zeer goed.

Animal Collective - Strawberry Jam (Domino / Munich)
Alweer een goede plaat van deze moderne hippies. En inderdaad misschien wel hun beste, doet in ieder geval niet onder voor voorgaande werk.

Thurston Moore - Trees Outside The Academy (Ecstatic Peace! / Konkurrent)
Tweede soloalbum van die gast van Sonic Youth. En zijn 186ste als je alle Sonic Youth albums, projecten en gastbijdrages bij elkaar optelt. En ik wil het toch weer horen, en ik vind het toch weer goed.


GERARD WALHOF DRAAIT:

Joanna Newsom (live@Paradiso, 12-09)
D'r harp vertaalt even makkelijk blues als renaissance polyfonie, d'r stem kruipt flonkerend onder je schedeldak. In de verte af en toe een schim van CocoRosie, een schaduw van freakfolk, maar vooral een geheel eigen idioom. Op haar album Ys van eind vorig jaar, met live ook nog viool, mandoline, banjo en trommels, en een muisstil publiek van de eerste tot de laatste noot in een uitverkocht Paradiso. Behalve in het applaus, het enige moment waarop het volume ver boven de 100dB kwam. Joanna Newsom is een fenomeen.

Spinvis (live@Club3VOOR12, Desmet Studio's,12-09)

Het kon die avond niet op met fenomenen want dat uit Nieuwegein zette solo het publiek van de eerste Club van het nieuwe seizoen geheel naar zijn hand. Als een Nikkelen Nelis omringd door instrumentaal allerhande, met zijn voet op een bassdrum een dwingende vierkwarts bonkend, gaf Erik de Jong bevlogen, losse clubversies van wat nu al klassiekers in het NL-repertoire zijn. Een wonderman. Alles wat hij aanraakt verandert in muziek.

3VOOR12 Presenteert ... Peter Pan Speedrock! (live@Desmet Studio's, 13-09)
En toen was er een dag later nog het fenomeen uit Eindhoven dat z'n nieuwe album kwam voorstellen. Dat komt uit op 21 september en is dan ook op alle mogelijk manieren, tijdstippen, en formaten audio/video te beluisteren en te bezien in dit theater. Ook op dat nieuwe album doen Peter van Elderen c.s. gewoon wat ze moeten doen: van dik hout planken zagen dus Desmet bouwt vandaag nog een nieuw podium. Hoogtepunt: Dikke Dennis heeft voor het eerst zijn blote, kolossale, zweterige lichaam vol tegen me aangedrukt. Ik kan het iedereen aanraden.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

Reverend & The Makers - The State Of Things (cd Wall Of Sound; release 17 september)
Even dacht ik dat dit een cd was met 1 briljant nummer en verder niet. Maar ik heb me vergist. Telkens wanneer ik onverwachts een nummer van de Reverend langs hoor komen vind ik het goed. En steeds beter. Kortom: een groeier.

Michael Hurley - Dying Crapshooter's Blues (cd The Ancestral Swamp; Gnomosong Records/Konkurrent)
Hank Williams leeft. Hij woont in een moeras, heeft een hele goeie gitaar gekocht en maakt nog steeds muziek zonder enige opsmuk. Over het leven. En de dood. En alles daar tussenin. Zonder effectbejag. Gewoon omdat je een verhaal te vertellen hebt.

Future Of The Left - Cursus! (cd Too Pure/Konkurrent)
Gecontroleerd bijna mathematisch geweld. Dat soms opeens oncontroleerbaar losbarst. En dat met gevoel voor humor. Fijn!


ROBERT LAGENDIJK DRAAIT:

Iron & Wine - Shepherd’s Dog (Sub Pop/Konkurrent release 24-9-2007)

De muziek van Sam Beam vond ik altijd iets te minimaal. Mooie liedjes hoor, maar door de bijna abstracte gitaar of piano invulling zat ik meestal snel aan mijn taks. Sheppard’s Dog klinkt rijker en voller. Soothing sounds for grown-ups!

Peter Pan Speedrock - presenteert live in Desmet 13-9-2007
Oude klassiekers en nieuw beloftes kwamen in een volvet uur voorbij. Wat zitten die jongens op het moment goed in hun vel!. Peter straalde als een trotse vader. En wat is Bart toch een geweldenaar op de drums. En wat zat het haar van die Dikke Dennis goed. En wat blijft Go Go Go Go Satan Go een gouden vondst. Binnenkort te zien op 3VOOR12.

Blitzen Trapper: Wild Mountain Nation (Subpop/Konkurrent release: oktober)
Ga maar vast sparen, want hij komt er dan toch echt aan: het beste album van 2007. De rammel indie van Blitzen Trapper borrelde het afgelopen jaar in Amerika al goed omhoog en dankzij Rough Trade komt de plaat dan ook eindelijk in Europa uit. Mooie koortjes, goede liedjes, weirde experimenten en een manier van spelen waarvan je eigenlijk denkt: jongens, kom je hier wel mee weg. Ja dus! Blitzen Trapper heeft een nieuwe taal met eigen woorden uitgevonden. En wat bekt die lekker.


MATTHIJS VAN DER VEN DRAAIT:

Kasabian – Fast Fuse (ep Fast Fuse; release 2 oktober)
Alle remmen gaan los. In februari werd Paradiso – uiteraard met hulp van veel ingevlogen en overgezwommen Britten – op z’n kop gezet met de liedjes van de eerste twee albums. Maar zo’n snel, stampend en genadeloos liedje als Fast Fuse had de band nog niet in het repertoire. Genadeloos in muzikale zin, maar ook de teksten kennen geen greintje terughoudendheid. Energie, agressie en euforie wisselen elkaar af. Nooit eerder baalde ik zó hard dat de volumeknop op mijn geluidsinstallatie niet drie keer volledig in de rondte kan worden gedraaid.

Hyper – Ant Music (cd We Control, Kilowatt Recordings)

Live gezien in de Wan2 Stage tijdens Sziget in Boedapest op 13 augustus dit jaar. Na een slaapverwekkend optreden van Tool moest ik nodig uit een diepe coma worden gehaald. De schop onder de kont die Hyper aan het begin van de nacht gaf, miste zijn uitwerking niet en dreunt nog steeds na. Daarom gaat nog elke week minstens vier keer Ant Music aan voordat ik ’s ochtends de deur uit strompel.

Oasis – If There's A God (Demo, te horen in documentaire Lord Don’t Slow Me Down; dvd release 29 oktober)
Enkele weken niet uit de boxen gekomen, maar sinds dinsdag weer vaker te horen thuis. Ondanks het slechte geluid op het YouTube-filmpje dat slechts 1:10 minuut duurt. Noel Gallagher zingt tijdens een soundcheck een nieuw liedje, waarmee de Beatles-referenties wel weer aangehaald zullen worden. Samen met de gelijknamige soundtrack van de documentaire, maakt dit erg korte voorproefje zeer nieuwsgierig naar het nieuwe album, dat ergens in 2008 uit gaat komen. Nu maar hopen dat de heren de afgelopen twee maanden in de studio nog meer van deze liedjes hebben geschreven en opgenomen.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Venus Flytrap – Come With Us (cd, My First Sonny Weissmuller
Recordings/Konkurrent)

Melodieus, Noise, Slim, Hard, Hart en heel fijn geproduceerd. Die onzinbetiteling ‘Den Haag Rockstad’ zou nog wel eens waarheid kunnen worden. Doorbraakplaat!!!

Siouxsie – ManteRay (cd, Universal, oktober)

Mick Jagger compileert zich suf, Deborah Ann Harry (Blondie) maakt de zoveelste rukplaat en eigenlijk kan deze ook niet. Toch krijg ik ‘m niet uit mijn Last.fm lijstje… Wát een stem! Verwacht geen Banshees-ding, dit is pure pop!

Kiddo Cee – Vieze Meid Ft. Wen Regal & Amber-Elisa (video, Bijlmerstyle 2 Mixtape, Topnotch)

Kiddo “die kill met die bril” Cee, maakt met één video een einde aan zijn politiek correcte imago. Als hij dit bedoeld met jongerenwerk, dan wordt het nog druk in Amsterdam zuid-oost. Voor de X-rated video check, maar zorg dat je al wel gegeten hebt.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert… Peter Pan Speedrock!
Ik dacht nog zo: geen bier doordeweeks dit keer. Maar het glas rode wijn van collega Lagendijk zag er zo knullig uit dat ik het wel móest compenseren. Met de ogen dicht veranderde Desmet even in een dampend Brabants biergooifestival. Topband.

Modeselektor – Happy Birthday (Bpitch Control/N.E.W.S.)
Bizar afwisselende elektronicaplaat met een bizarre hoes. Langs minimal, disco, hiphop en electro, en dan komt helemaal aan het einde ook nog achteloos Thom Yorke voorbij.

Reverend and the Makers – He Said He Loved Me (single, Wall of Sound/PIAS)
Bijna net zo leuk als de eerste single. Zo origineel en vanzelfsprekend klinken op dit moment maar weinig Britpop bands.


MENNO VISSER DRAAIT:


Jose Gonzalez - In Our Nature (album, Peacefrog/Lowlands)
Verantwoord zwijmelen - vooral afsluiter Cycling Trivialities.

Pinback - Autumn Of The Seraphs (album, Touch & Go/Konkurrent)
Let even niet op de oerlelijke hoes: verrassend eigenwijze arrangementen en intelligente diepgelaagde poprock.

Habib Koite & Bamada - Afriki (album, Cumbancha/Munich)
Voor de liefhebbers van wereldmuziek met melancholieke ondertoon. Als dit supertalent niet uit Mali, maar uit Amerika kwam was hij al lang een ster geweest, want dit is zo'n plaat die als hij in de platenzaak aanstaat met bakken gelijk de deur uitgaat. Uitstekend gitaarspel, prachtig gezongen, met toewijding geproduceerd...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12