3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12 Award, Babyshambles en Pete Philly & Perquisite 3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12 Award, Babyshambles en Pete Philly & Perquisite

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 36): 3VOOR12 Award, Babyshambles en Pete Philly & Perquisite

De favorieten van de redactie

Aux Raus kwam, zag en brak de tent af. Een mooie winnaar van de 3VOOR12 Award 2007. Maar ook de optredens van Alamo Race Track en Typhoon zorgden voor een mooie avond. Dat deden ook Pete Philly & Perquisite donderdagavond. En tragische clown Pete Doherty doet weer eens positief van zich spreken: met muziek!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
Patrick Watson – Close To Paradise (Secret City Records/V2)

3VOOR12 Single van de Week
All Missing Pieces – I Want You To Know (CMM)

3FM Megahit
Juanes - Me Enamora (Universal)

3VOOR12 draait nu ook op Last.fm.


De top 10:


1. 3VOOR12 Award @ Desmet, Amsterdam, 5 september 2007
Geweldige optredens van Alamo Race Track en Typhoon en een omstreden winnaar. (Niels Post)
Net als bij de Mercury Award een dag eerder won een outsider de 3VOOR12 Award 2007: Aux Raux. (Gerard Walhof)
Het bubbelde en bruiste. (Leonieke Daalder)
Bas en Luuk gaan voor wereldheerschappij, This Is How This Works! (Erik Zwennes)
De Award zelf stond er een half uur na zijn presentatie wat beteuterd bij. (Atze de Vrieze)
Aux Raus is agressie op zijn vrolijkst en laat je liefdevol schreeuwen. (Ron van der Sterren)

2. Babyshambles - Delivery (single, Parlophone/EMI)
Het rockt, het rommelt, het is melancholiek, duurt nog geen drie minuten en je kunt na 1 keer meezingen. (Leonieke Daalder)
Guess who’s back? (Dave Gibbs)
Wat kunnen we ons toch ook weer gemakkelijk neerleggen bij de verering van dit schoffie. (Erik Zwennes)

3. 3VOOR12 Presenteert ... Pete Philly & Perquisite (Desmet Studio's, 06-09)
PP&P gaan gewoon nog veel groter worden dan ze al waren. (Gerard Walhof)
De nieuwe PP&P is enorm North Sea Jazz, maar live flowt de band als yoghurt op een bedje van dubbelvla. (Ron van der Sterren)

4. Kanye West (Graduation) vs 50 Cent (Curtis)
Wat mij betreft is het 1-0 voor 50 Cent in de battle met Kanye West. (Jacinthe Versteeg)
Ik weet nog niet wat ik indrukwekkender vind. Kanye's album of de fotoshoot die hij met 50 Cent deed voor Rolling Stone. (Niels Post)

5. Patrick Watson - Close To Paradise (album, Secret City/V2)
De ontdekking van 2007 op singer-songwriter gebied. (Menno Visser)

6. The Field live @ 11, Amsterdam, 31 augustus 2007
Het was wel lang genoeg om te horen dat de gelaagde sampletechno van de Zweedse producer ook live bezwerend is. (Atze de Vrieze)

7. Kate Nash – Made of Bricks (Universal)
Foundations is wat mij betreft een goede kandidaat voor Song van het Jaar. (Robin Geurts)

8. Black Lips – Good Bad, Not Evil (cd, Vice Records, 11 september)
Alsof Fifty en Kanye op 11 september van achter worden genomen. (Erik Zwennes)

9. Valgeir Sigurðsson - Ekvílibríum (cd, Bedroom Community/Lowlands)
Hij heeft z'n naam niet mee, maar Valgeir is een reus in het land van de trollen. (Gerard Walhof)

10. Jens Lekman – Nights Falls over Kortedala (Service/Secretly Canadian, release 8 oktober)
Morrissey in een glitterpak. (Jacinthe Versteeg)


De lijstjes:


NIELS POST DRAAIT:

Animal Collective - Peacebone (video)

Het duurde bij mij ongeveer 5 jaar, maar het Animal Collective viel vorig jaar dan eindelijk echt bij mij. Net na dat ze in Nederland waren geweest, wat ik dus niet gezien heb. Maar goed. Dit is hun geweldige nieuwe nummer met clip.

Kanye West - Graduation (Universal)

Ik weet nog niet wat ik indrukwekkender vind. Kanye's album of de fotoshoot die hij met 50 Cent deed voor Rolling Stone (http://www.rollingstone.com/). Ik weet wel wat ik sowieso nog indrukwekkender vind: die twee dingen bij elkaar opgeteld. En dat Kanye West voor de track Drunk and Hot Girls gewoon de muziek heeft geleend van Can's Sing Swan Song.

3VOOR12 Award uitreiking 5 september 2007
Wat een goede avond. Geweldige optredens van Alamo Race Track en Typhoon en een omstreden winnaar. Aux Raus dus. Net echt? Nee, het is echt.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

A Place To Bury Strangers - A Place To Bury Strangers (Killer Pimp)

Er zijn van die bandnamen die intrigeren (zo bijf ik ook gefascineerd door I Love You But I've Chosen Darkness). Het gelijknamige album is het debuut van het trio uit Brooklyn. Noise die bij vlagen doet denken aan de donkere dagen van de jaren tachtig. Het kraakt, het ruist. Het is fijn!

Deepchord - Echospace – The Coldest Season (Modern Love)
Dub techno dat zich laat omschrijven als atmosferisch, kil, diep. Het vierstappen plan van dit producersduo samengevoegd op één album is zo in balans, dat je er haast in verdwaalt. Als dit het gevoel is bij een lange winter, mogen we de herfst van mijn part overslaan.

Mathew Jonson @ ALRT, Effenaar
Mathew Jonson kreeg zaterdag voor elkaar wat zijn voorganger Dominik Eulberg die avond in de verste verte niet lukte: extase! Euforie! Een minimaal geluid, maar wel met de warmte uit Detroit. En het is helemaal prachtig wanneer die wat logge klanken van mijn favoriet Decompression zo af en toe de kop opsteken. Een uur Mathew Jonson is eigenlijk veel te kort, maar toch ging ik voldaan naar huis. En dat is juist het knappe aan hem, dat hij in korte tijd je zo snel kan meenemen in zijn set. Echt, over deze man enkel goeds.


LEONIEKE DAALDER DRAAIT:

3VOOR12 Award uitreiking

Topavond. Iedereen was er. Het bubbelde en bruiste. De spanning steeg. De winnaar Aux Raus was blij. En er viel geen onvertogen woord. Volgend jaar weer.

Lucky Fonz III - Jane On The Roof (cd Life Is Short; release 8 oktober Mystreet isMine/Pias)
We gaan een mooie herfst tegemoet. Lucky Fonz III heeft zichtzelf opnieuw uitgevonden. De eenvoud in optima forma. Sfeervol en schurend tegelijk. Als een warm bad waar af en toe koud water in stroomt. Met voor mij op dit moment als hoogtepunt Jane On The Roof. Met mooie kraak in stem, uithaal, orgel, piano, hoorn en bevreemdende tekst. Heeeeeel mooi.

Babyshamles - Delivery
Een nummer zoals ik het graag heb: het rockt, het rommelt, het is melancholiek, duurt nog geen drie minuten en je kunt na 1 keer meezingen. En dan met met de stem Van Pete Doherty als bonus. Verkocht.


DAVE GIBBS DRAAIT:

Glasvegas – It’s My Own Cheatin’ Heart that Makes My Cry (geen plaat – alleen Myspace)

Meesterplaat ondekt – NME – hold the front page!!

Mick Harvey – Two Of Diamonds (CD: Mute)

Antipodean rock - & when it’s good, it’s very very good........

Babyshambles – Delivery (cds: Parlophone)
Guess who’s back? En hoe – check


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Babyshambles – Delivery (single, Parlophone/EMI)

Jongetjes vinden de idolen van de meisjes altijd stom, lelijk en dom. Ergens is Pete dit natuurlijk allemaal, maar wat kunnen we ons toch ook weer gemakkelijk neerleggen bij de verering van dit schoffie. Nog een jaar of vijf en dan zijn echt al zijn tanden weg; kunnen we hem helemaal niet meer verstaan. Tot die tijd gewoon genieten en nooit denken dat zo’n hoed jou ook staat.

Black Lips – Good Bad, Not Evil (cd, Vice Records, 11 september)
Alsof Fifty en Kanye op 11 september van achter worden genomen door een dronken Texaanse hondentrimmer met Gilles de la Tourette en een fascinatie voor Zuid-Japanse bloemsierkunst uit Hamburg.

3VOOR12 Award uitreiking, Desmet, Amsterdam

Een heul, heul goed feest met fijne mensen, drie dikke optredens en een geweldige winnaar. Bas en Luuk gaan voor wereldheerschappij, This Is How This Works!


GERARD WALHOF DRAAIT:

Aux Raus @ 3VOOR12 Award Show (Desmet Studio's, 05-09)

Net als bij de Mercury Award een dag eerder won een outsider de 3VOOR12 Award 2007. Maar iedereen was het er over eens dat Bastiaan en Luuk terecht winnaar waren. Wat ze -zoals gewoonlijk- nog eens onderstreepten met een levensgevaarlijk optreden. Een award, een bos bloemen, een fles champagne, een kus van de juffrouw en een cheque van twaalhonderddrieeurotwaalf waardig.

3VOOR12 Presenteert ... Pete Philly & Perquisite (Desmet Studio's, 06-09)
De twee Pieten kwamen hun nieuwe album "Mystery repeats" voorstellen met een warm flowende, af en toe flink funkende set. Met instrumentale hoofdrollen voor alle muzikanten (lyrische saxofoon, accentuerende toetsen). En met raps van Pete Philly waarvan ritme en flow terug gaan naar de dagen van de Beat Poets. Je waande je af en toe op Washington Square aan het begin van de jaren zestig (ook al ken ik die ook alleen maar van de film). PP&P gaan gewoon nog veel groter worden dan ze al waren. Vanaf morgen Concert van de Week op 3V12TV!

Valgeir Sigurðsson - Ekvílibríum (cd, Bedroom Community/Lowlands)
Who he? IJslands producer van onder meer Bjork en Bonnie 'Prince' Billy. Labeleigenaar van Bedroom Community met onder meer Nico Muhly en Ben Frost en, met ingang van heden, zelf begenadigd muzikant. Liedjes vol elektronica uit diverse universums, verrijkt met strijkers, percussie en andere akoestica. En met twee maal de onvergelijkbare stem van Will Oldham. Hij heeft z'n naam niet mee, maar Valgeir is een reus in het land van de trollen. Binnenkort op de Luisterpaal.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Ricardo Villalobos – Fabric 36 (Fabric/NEWS, release 10 september)

Hoera, een nieuw album van de koning van de vierkante millimeter! Een beetje bijdehand is het wel: uitgenodigd worden om voor het befaamde Fabric een mixplaat te maken, en dan alleen maar gloednieuwe eigen tracks draaien. Ricardo Villalobos is natuurlijk een idioot buitenbeentje en hij weet dondersgoed dat niemand de miniatuurpercussie zo goed beheerst als hij zelf.

The Field live @ 11, Amsterdam, 31 augustus 2007
Het was kort, maar voelde nóg korter. Het was wel genoeg om te horen dat de gelaagde sampletechno van de Zweedse producer ook live bezwerend is.

3VOOR12 Award @ Desmet, Amsterdam, 5 september 2007
De Award zelf stond er een half uur na zijn presentatie wat beteuterd bij. Maar wat wil je ook als je zojuist door Aux Raus gewonnen bent. Dan sneuvel je onherroepelijk, want de gabberpunkers moeten natuurlijk wel hun reputatie waarmaken. Een eervolle vermelding voor Typhoon is trouwens op zijn plaats.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Jens Lekman – Nights Falls over Kortedala (Service/Secretly Canadian, release 8 oktober)

Morrissey in een glitterpak. Het Loveboat-gehalte is hoog, maar wát een prachtige liedjes. Heel andere koek dan 'Oh, You're So Silent Jens', maar Van Lekman krijg ik nooit genoeg.

Swayzak – Some Other Country (!K7/PIAS)
De redactie heeft sinds vandaag een LastFM account, en dit was niet voor niets de eerste plaat die op het redactie-profiel te zien was. Niet te versmaden indiedance uit Engeland.

50 Cent – Follow My Lead (van album Curtis, Interscope/Universal)

Wat mij betreft is het 1-0 voor 50 Cent in de battle met Kanye West. 'Follow My Lead' is een van mijn favorieten op zijn nieuwe album. Het heeft een beetje een R. Kelly-feel, en aangezien laatstgenoemde een van mijn guilty pleasures is…


ROBIN GEURTS DRAAIT:

Kate Nash – Made of Bricks (Universal)

En dan vooral dat ene liedje, opnieuw en opnieuw. Foundations is wat mij betreft een goede kandidaat voor Song van het Jaar. De rest van het album doet je overigens niet één keer denken aan juffrouw Lily Allen.

Flip Kowlier – De Man Van 31 (Petrol/PIAS)
Ik weet het niet: ik vind ’t Hof van Commerce echt heel cool, maar als Flip gewoon in zijn eentje een gitaar oppikt en achteloos wat liedjes wegspeelt, vind ik dat nog veel toffer. Ook al versta je er geen hol van, vrolijk word je sowieso.

Coparck – Thoughts You Thought You Could Do Without (clip) (V2)
Ik zie behoorlijk wat clipjes langs komen de laatste tijd, maar deze is toch wel erg leuk. De beroemde Franse regisseur Waldo Goodrich moet binnen 3 minuten en 42 seconden de nieuwe clip van Coparck afleveren. Geen paniek, rustig ademhalen, gewoon doen. Het resultaat zie je de komende week als Clipper van de Week bij 3VOOR12!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Aux Raus - live op de 3VOOR12 Award show

Aux Raus is agressie op zijn vrolijkst en laat je liefdevol schreeuwen. Leon Subbacultcha zei het omdat ie zijn eigen ding moest verkopen. Maar hij had wel gelijk: de alternatieve Nederlandse scene is opwindend en Aux Raus is het felst gekleurde speldje op de landkaart.

3VOOR12 Presenteert... Pete Philly & Perquisite!
Pete heeft zijn petje verwisseld voor een hele vette bril. Eentje die alleen staat op een kop die zoveel natuurlijke coolness uitstraalt dat het lijkt alsof de zon aan de andere kant van het glas schijnt. De nieuwe PP&P is enorm North Sea Jazz, maar live flowt de band als yoghurt op een bedje van dubbelvla.

Joe Henry - liftsessie in kantoorgebouw van platenmaatschappij Epitaph
De man van de zus van Madonna. Dat is zijn nachtmerrie, die opmerking. Hij was vriendelijk op zijn Amerikaans. Met subtiele opmerkingen waarmee hij aangaf dat hij het eigenlijk niks vond. Dat is ook ongeveer wat ik van zijn cd dacht. Maar in de lift is Joe Henry als Elvis Costello op zijn best. En dat is best wel goed.


MENNO VISSER DRAAIT:

Dennis Weening feat. Di-Rect - Take Me Out (live @ huwelijksfeest te standtent te Schevening, 4 september)

Met zoveel emotie en gevoel voor performance heb ik het Franz Ferdinand nooooit zien zingen...

Patrick Watson - Close To Paradise (album, Secret City/V2)
De ontdekking van 2007 op singer-songwriter gebied. Emotioneel als Jeff Buckley, met sound texture experimenten a la Guillemots. Blijvertje.

Sonny J - Can't Stop Moving (single, Stateside/EMI)
Schaamteloos seventies feestplaatje, dat klinkt als Fatboy Slim meets Jackson Five. In een betere wereld zou er groot HIT op zijn geschreven. Check. Als het geen top 20 hit wordt, kost me dat een goede fles wijn. Dus singlekopend publiek, doe je ding... (:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12