013 heropent met bouwvakkersfeest 013 heropent met bouwvakkersfeest

Vernieuwd poppodium moet bezoekers langer vasthouden

013 heropent met bouwvakkersfeest

Vernieuwd poppodium moet bezoekers langer vasthouden

De deuren van 013 gaan zaterdag voor het eerst sinds twee maanden weer open. Twee maanden was het Tilburgse poppodium gesloten voor publiek vanwege verbouwingen die in totaal vijf maanden hebben geduurd. Het vernieuwde gebouw moet bezoekers uitnodigen ook ná concerten binnen te blijven.

Vernieuwd poppodium moet bezoekers langer vasthouden

De afgelopen twee maanden was 013 gesloten vanwege de werkzaamheden, die in totaal vijf maanden hebben geduurd. Zaterdag gaan de deuren van het poppodium voor het eerst weer open en zondag is er meteen groot feest met onder meer Goose, Relax en een dj-set van dEUS-zanger Tom Barman.

In de zalen zelf is er niets veranderd, maar in de ruimtes daaromheen des te meer. Directeur Guus van Hove vond de oude indeling niet goed genoeg. De gangen dienden alleen als wandelpaden, terwijl Van Hove juist wilde dat de bezoekers ook daar kunnen verblijven. De garderobe is verhuisd naar de kelder en een nieuwe loungeruimte met plek voor 525 man moet er voor zorgen dat de concertbezoekers na de toegift voortaan wél blijven hangen.

Met de verbouwing ziet de directeur de plannen die hij al langere tijd in gedachten had in vervulling gaan. Wanneer zaterdag de eerste bezoekers naar binnen zullen wandelen, verwacht Van Hove vooral opgelucht te zijn: “De eerste reacties zullen positief zijn, daar twijfel ik niet aan.”

In de nieuwe loungeruimte bij de ingang zullen dj’s de late blijvers vergezellen van muziek. De directeur is in het bijzonder op deze ruimte heel erg trots. “Het is precies zoals ik het vooraf voor ogen had. Een goede nieuwe geluidsinstallatie en prachtig licht.” Dat Tom Barman de vaste dj-installatie zondag zal inwijden, maakt het voor Van Hove alleen nog maar mooier.

Wie zijn jas wil ophangen, moet daar voortaan voor naar de kelder, waar een extra ruimte is gecreëerd. Zelfs zoveel ruimte, dat naast de garderobe ook de merchandise zal komen. “Het is nu zoals het ooit was bedoeld. Het gevoel van de fietskelder is weg. Als je er nu loopt, lijkt het alsof het altijd al een garderobe is geweest.”

Daarnaast zijn er in de vernieuwde 013 een extra oefenruimte, een muzikantencafé en meer kleedkamers bijgekomen. Ook de buitenkant van het gebouw is veranderd. Leek het volgens de directeur voorheen nog op een bunker, nu is er een glazen wand aan de straatkant waardoor voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. “Het is een behoorlijke metamorfose. 013 is nu licht en transparant. Het mooie is dat het nog steeds past bij het industriële ontwerp.”

Vanaf zaterdag kunnen Tilburgers behalve naar binnen kijken ook weer naar binnen lópen. Tijdens LOOS zorgen DJ Arnold, Kijkbuiskinderen, Beschuit DJ’s, Counter Intelligence, DJ Fiësto en Kraak & Smaak voor een dansbare avond. Een dag later staan er maar liefst 17 acts op het programma, waaronder Goose, Moke, Relax en Tom Barman. Het feest met de naam Construction Workers Farewell Party is uiteraard niet alleen voor de bouwvakkers.

Voor Van Hove zal het een spannend weekend worden. Het gevoel is goed: “Ik zie het als een tweede fase. In de eerste hebben we 013 op de kaart gezet, ook landelijk. Nu de functie van elkaar ontmoeten en in het gebouw verblijven ook is geregeld, zijn we een nóg volwaardiger poppodium geworden.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12