St. Eustatius is trots op 'zoon van het eiland' Ziggi St. Eustatius is trots op 'zoon van het eiland' Ziggi

Reggaeartiest krijgt 20.000 euro voor Europese tour met Gentleman

St. Eustatius is trots op 'zoon van het eiland' Ziggi

Reggaeartiest krijgt 20.000 euro voor Europese tour met Gentleman

Ziggi gaat op Europese tournee met Duitse reggaester Gentleman. Dankzij subsidie van het Nationaal Popinstituut en een gift van het eiland St. Eustatius op de Antillen, waar hij opgroeide, kan hij twaalf voorprogramma's verzorgen. Het Antilliaanse eiland steunt Ziggy graag: "Ziggi is een zoon van het eiland. Jong en oud is trots op wat hij bereikt heeft."

Reggaeartiest krijgt 20.000 euro voor Europese tour met Gentleman

Ziggi hoort bij St. Eustatius. Omdat het Antilliaanse eiland daar maar al te blij mee is, steunt het de Nederlandse reggaeartiest met een bedrag van 7.500 euro. Dit geld gebruikt Ziggi, samen met een subsidie van het Nationaal Popinstituut (NPI) voor zijn Europese tour met het succesvolle Duitse Gentleman & The Far East Band. En dus speelt hij samen met zijn Renaissance Band voorprogramma’s in grote zalen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk en als tourafsluiter eind november in de Heineken Music Hall. Ziggi zelf is blij verrast met de steun uit zijn eiland. “Grote platenmaatschappijen geven hun bands steun. Ik zit bij een kleintje en heb altijd geld nodig. Ik vind het mooi dat ze me op St. Eustatius waarderen.”

Eén van de trotse eilandbewoners is Alida Francis, directrice van het toeristenbureau in St. Eustatius. “Ziggi is een zoon van het eiland. Jong en oud is trots op wat hij bereikt heeft.” Volgens Francis is hij hard op weg een internationale ster te worden, maar is hij niet vergeten waar hij vandaan komt. Vorig jaar organiseerde hij een benefietconcert voor het plaatselijke bejaardentehuis. “Ziggi blijft St. Eustatius promoten. Dit is onze manier om hem aan te moedigen en tegelijk onze dank aan hem uit te spreken.” St. Eustatius had het liefst het dubbele bedrag geschonken. “Maar”, zegt Francis, “Ziggi weet hoe klein het eiland is en dat we van hem houden en hem zullen blijven steunen.”

De 7.500 euro vanuit St. Eustatius is geen lening of subsidie, maar een donatie. “Gewoon omdat ze hem daar allemaal kennen en erg goed vinden”, verklaart manager Kim Refos. Het geld is gezamenlijk bijeengebracht door de overheid en de stichting voor toerismeontwikkeling. Refos vervolgt: “Ik heb zelden zulke enthousiaste mensen gesproken. Het was meteen ja!” Ziggi weet dat hij op waardering kan rekenen op het eiland waar hij tot zijn twaalfde heeft gewoond. “De ontvangst die ik daar krijg, is altijd geweldig. Maar nu er geld nodig was, bleek echt hoe ze achter me staan.” Op St. Eustatius wonen nog geen 4000 mensen. "Ik ken ze bijna allemaal," zegt Ziggi.

Ook het NPI heeft geld over voor Ziggi’s tour. De subsidieaanvraag is gehonoreerd, omdat het erg goed in elkaar zat, vertelt Robbert Tilli van het NPI. “Het gaat om een doodnormale aanvraag. Dat kan iedereen doen. Wat wel bijzonder is, is dat het een Nederlandse reggaeact is die een tour langs enorme zalen in Europa gaat doen, samen met een van de grootste Europese reggaemuzikanten.” Het wordt een tour vol nieuwe ervaringen voor Ziggi. “Het zijn grote podia en het wordt de eerste keer dat we met de band zo lang weggaan. Met z’n allen in een tourbusje; ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik vind het spannend. Het is een uitdaging, maar we kunnen het aan.” En natuurlijk doet Ziggi ook wat terug voor St. Eustatius: "De touringcar waarin we slapen gaat zeer waarschijnlijk een St. Eustatius bus worden. We gaan hem beplakken of iets dergelijks."

Een nieuw album van Ziggi staat voor 2008 op de rol.

Luister naar het hele interview met Ziggi in Dubbel Check

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12