Ook in de metalbijbel heeft Jezus lang haar en een jurk

Skyrider Sjoerd: "De bijbel zal nooit een page turner worden"

De bijbel in een nieuw jasje: een zwart lange, leren. Vandaag, met Halloween, komt de Metalbijbel uit. Deze vertelt niet hoe je je als ware metalhead moet gedragen, maar is een serieuze poging metal en het geloof aan elkaar te koppelen. Op zwarte bladzijdes vertellen metalhero's over hun geloof. In het midden, op wit papier: Het Nieuwe Testament.

Skyrider Sjoerd: "De bijbel zal nooit een page turner worden"

Een pocket met op de kaft een foto van een grauw, donker bos. In de verte steekt de top van een kasteel boven de bomen uit. Het is een kaft die je niet snel zou associëren met de bijbel. Maar het is hem toch. Het is de Metalbijbel, met daarin het Nieuwe Testament aangevuld met persoonlijke verhalen van metalmuzikanten als Skyper en Nicko McBrain van Iron Maiden over het geloof. Vandaag, met Halloween, komt de zwarte bijbel uit. Handig voor in de gitaarkoffer.

Niet alleen de kaft oogt duister, ook van binnen ziet het boekje er ontzettend metal uit: gotische letters, veel zwart en foto’s van langharigen. “Interessant,” is de eerste reactie van pastor Schnell, hoofdverantwoordelijke van de st- Catherinakathedraal in de binnenstad van Utrecht, wanneer hij de bijbel in handen krijgt. “Door de kaft word je in eerste instantie op het verkeerde been gezet. Het zou heel goed een pseudo-bijbel kunnen zijn, voor bijvoorbeeld een sekte.” Dan bladert de pastor naar pagina 72, waar antwoord wordt gegeven op de vraag wie Jezus is en komt tot zijn conclusie: “Dit is serieus, het bevat de oorspronkelijke vertaling. Ik kan deze bijbel van harte aanbevelen.”

Al dat zwart, pastor Schnell vindt het niet storend. “Zelf ben ik er ook wel van” zegt hij en wijst naar zijn kleding. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik de metalscene niet goed ken. Ik kan me er wel iets bij voorstellen: zwarte kleding, ringen in de oren. Het maakt ook niet uit hoe iemand zich uitdost; welke kleding en hoeveel ringen iemand draagt. Het gaat om het binnenste, wie je bent. Daarover wordt in het midden van het boek gesproken, op de witte pagina’s; het Nieuwe Testament.” Al oogt de cover nog zo duister, ook daar is de link met het geloof zeker aanwezig, vertelt Schnell. “Als je goed kijkt, zie je dat het licht door de duisternis komt. Het licht van Jezus, het teken van hoop.”

De aanleiding voor stichting Reck om de bijbel uit te brengen is het aantal vroegere metalhero’s dat tegenwoordig in de Here is. Jaïr Sagström van Reck: “Op deze manier hopen we de drempel naar de bijbel voor metalmensen te verlagen.” Metal Mike, de hoofdredacteur van metaltijdschrift Aardschok ziet in Nederland het aantal christelijke metalheads nog niet groeien, maar vindt de metalbijbel desalniettemin “een leuk idee om het geschreven woord onder een bepaalde doelgroep onder de man te brengen”, vertelt hij. “Maar bijzonder vind ik het niet. De metalbijbel doet zijn naam geen eer aan. Het woord van God wordt niet verkondigd door muzikanten. De persoonlijke verhalen blijven oppervlakkig en zijn nauwelijks gelinkt aan de metalscene.”

Sjoerd Smits van de Nederlandse christelijke metalband Skyrider heeft een dubbel gevoel bij de zwarte bijbel.“De bijbel is een goed boek vol met wijsheden, maar een page turner zal het nooit worden. Ik lees vanaf mijn jeugd in de bijbel en nu nog snap ik veel dingen niet. Ik twijfel of een speciale versie voor metalfans het boek toegankelijker kan maken.”
Metal en het geloof kunnen volgens Smits heel goed samen gaan. “Jezus was natuurlijk ontzettend metal met zijn lange haren en gothic jurk”, grapt Smits. Dan serieus: “Ik snap dat het een heel andere wereld lijkt, maar dat staat de boodschap van God niet in de weg. Metal is muziek die extremen aantrekt: satanisten, maar ook extreem radicale christenen. Wij zitten er net tussen in.”

Smits is niet van plan deze speciale versie aan te schaffen. “Neuh, ik heb een oude vertaling, dat is genoeg. Hier staat alleen het nieuwe testament in, terwijl ze er eigenlijk alle twee in horen te staan.” Maar, beseft ook hij: ben je nog een leek, dan is het tweede deel de beste introductie. “Het nieuwe testament is een goed beginpunt. Daarin staat het verhaal van vergeving en oplossingen.”

Metal Mike laat weten dat Aardschok de bijbel als inkijkexemplaar op de redactie laat liggen.