ADE is uitgegroeid tot belangrijkste in zijn soort

Zijlma: "Bij ons komen geen dronken mensen"

Het Amsterdam Dance Event (ADE), dat twaalf jaar geleden is opgezet om de Nederlandse dance scene te promoten, is uitgegroeid tot het epicentrum van de internationale dance scene. Grootste soortgenoot Winter Conference Miami blijft ver achter. "In Miami is het één groot feest, daar heeft zaken doen geen zin."

Zijlma: "Bij ons komen geen dronken mensen"

Hij kreeg het door anderen bevestigd en geestelijk had Richard Zijlma van Amsterdam Dance Event (ADE) de sprong al gemaakt. Nu durft hij het zelf ook hardop te zeggen: zijn conferentie, die half oktober voor de twaalfde maal plaatsvindt, is momenteel de belangrijkste plek in de internationale dance scene voor zaken.

Vorig jaar namen 41 clubs, 566 dj’s en 1900 professionals deel aan het evenement. Het festival geeft hiermee zijn soortgenoten Winter Conference in Miami (WCM) en Sonar het nakijken. Algemeen manager Richard Zijlma: “WMC heeft enkele jaren terug cruciale fouten gemaakt, waardoor de conferentie meer tot een feestweekend is verworden. Sonar is vergeleken met ons nog meer een niche binnen de elektronische muziek. Op den duur zal dat voor veel mensen te weinig opleveren. Bij ADE weet je dat het een zinvol bezoek zal zijn. Hier komen relevante mensen uit 36 verschillende landen bij elkaar. Op ADE kun je je artiest op wereldniveau voorstellen.”

Klinkt als een leuk promotiepraatje, maar het is niet alleen Zijlma die zijn kindje aanprijst. Veel mensen in het veld hebben ADE hoog staan. Zoals Olga Heijns, artiestenmanager bij Unmanageable Artists. Zij is sinds de eerste editie een trouwe ADE bezoeker. “Vooral de laatste paar jaar is ADE een belangrijke plek geworden”, vertelt Heijns. Ook zij geeft aan dat dit te maken heeft met de terugloop van de andere conferenties. Zo is WMC volgens haar erg duur en door de hoeveelheid feesten onoverzichtelijk geworden. “En mensen komen vaak niet naar afspraken. Dan laten ze het afweten, omdat het de vorige avond laat is geworden. Voor meetings gaan we daar niet meer heen.”

ADE is wat haar betreft nu de beste conferentie. “ADE is geconcentreerd in het centrum en biedt goede faciliteiten”, zegt ze. En volgens Heijns heeft de conferentie nog altijd groeipotentie. “De laatste twee jaar maakt ADE impact met de feestjes rond het middag programma. Veel mensen gaan nu nog om puur zakelijke redenen naar Amsterdam. Maar dat gaat veranderen, zeker weten.”

Een internationaal georiënteerde conferentie in je eigen stad. Voor veel Nederlandse dj’s werkt dat in het voordeel. Carlos Valdes bijvoorbeeld. Deze Amsterdammer is dj, organisator, boeker en binnenkort ook labeleigenaar. Tijdens ADE heeft hij drie feesten op zijn naam staan en toch zal hij ook overdag actief zijn op het festival. “Vorig jaar vond ik ADE al boeiend. Naast dj-en, begon ik toen net feestjes te organiseren. Maar dit jaar is het echt interessant, want binnenkort start ik ook een eigen label. Ik hoop fantastisch geïntegreerde personen te ontmoeten die het zien zitten om in mijn bedrijf te investeren. Of het ook iets oplevert, dat zal later blijken.”

Momenteel heeft ADE al meer aanmeldingen dan vorig jaar rond deze tijd ontvangen. De kaartverkoop heeft Zijlma deze week stilgezet, omdat hij nog geen alternatieve locatie heeft gevonden voor de twee zalen in Felix Meritis. Deze zijn gesloten vanwege zwammen. “Vorig jaar was het al krap, mocht ik dus geen ander pand kunnen vinden, dan zal het met twee zalen minder veel te vol worden.”

Zijlma is overigens niet bang dat door het groeiende aantal feesten ADE wellicht hetzelfde zal overkomen als WMC. “Ik juich de initiatieven in de avonden alleen maar toe. Dat mensen straks overdag niet meer komen opdagen, zie ik niet gebeuren. Bij ons komen geen dronken mensen”, lacht Zijlma. En dan serieus: “We hebben dit jaar de begintijd zelfs vervroegd naar half tien, omdat mensen tijdens ADE elk uur goed willen besteden.”

Luister naar het gehele interview met Richard Zijlma van ADE in Dubbel Check.