Weinig animo voor aanpak kaartjeshandel Weinig animo voor aanpak kaartjeshandel

Joop Atsma (CDA): "Ik heb nog een wet in mijn bureau liggen"

Weinig animo voor aanpak kaartjeshandel

Joop Atsma (CDA): "Ik heb nog een wet in mijn bureau liggen"

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil met een initiatiefwet de woekerhandel in concertkaartjes aanpakken, maar voorlopig is de animo voor de wet nog niet erg groot. PvdA, VVD en SGP zijn geen voorstander van het initiatief, en ook CDA'er Joop Atsma is sceptisch.

Joop Atsma (CDA): "Ik heb nog een wet in mijn bureau liggen"

Het wetsvoorstel van SP-Kamerlid Arda Gerkens om de woekerhandel in concert- en sportkaarten aan te pakken wordt voorlopig niet met open armen ontvangen. Volgens Metro zijn PvdA, VVD en SGP niet enthousiast. Alleen D66 en GroenLinks voelen in principe wel voor zo’n wet. Het succes van de wet hangt voor een belangrijk deel af van het CDA, maar ook CDA-Kamerlid Joop Atsma is terughoudend: “Het is een lastige juridische kwestie.”

Gerkens is op dit moment bezig de wettekst te schrijven, en besteedt veel aandacht aan de uitvoerbaarheid. Wie gaat per slot van rekening controleren of er kaartjes voor woekerprijzen verkocht worden? Gerkens: “Met deze wet kunnen we in elk geval de wind uit de zeilen halen bij grote kantoren die veel kaartjes opkopen. Controle voor de deur is lastiger, maar je kunt best af en toe een stille inzetten bij een zaal. In België doen ze dat ook zo, en ook in Engeland wordt aan zo’n wet gewerkt.”

Volgens CDA’er Atsma zijn er drie mogelijkheden om de woekerhandel aan te pakken. Je kunt mensen toestaan hooguit twee kaarten te kopen, je kunt kaarten op naam verkopen, en je kunt mensen vragen zich te legitimeren bij de zaal. De rol van de organisatoren zelf is van groot belang, volgens Atmsa. Kaartjes op naam verkopen, zoals dat bij vliegtickets gaat, lijkt niet voor de hand liggend, omdat het de nodige rompslomp met zich meebrengt. Volgens Gerkens vindt de Raad van State dat “buitenproportioneel voor een in hun ogen klein probleem”.

Joop Atsma deed in 2000 al eens een poging een dergelijke wet te maken, toen rond het EK voetbal in ons land. Atsma: “Ik heb nog zo’n wet in mijn bureau liggen.” Ook in 2000 bleek het lastig om een werkbare wet te maken. “En bij voetbal is de bereidwilligheid groter dan bij concerten. Daar spelen namelijk risico en veiligheid een rol. Als het heel makkelijk was om zo’n wet te maken, dan was het allang gedaan.” Het CDA wijst het wetsvoorstel van de SP niet per definitie af, maar wil eerst het uiteindelijke voorstel afwachten.

Beluister het interview met Arda Gerkens in Dubbel Check.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12