Geen )toon) in 2007 Geen )toon) in 2007

No_)toon) is schreeuw om geld, maar geen klaagzang

Geen )toon) in 2007

No_)toon) is schreeuw om geld, maar geen klaagzang

Het Haarlemse )toon) festival slaat een jaartje over. Door de financiële problemen bij het Haarlemse Patronaat is het financiële vangnet weggevallen. De organisatie van )toon) leek het beter om eerst financiële orde op zaken te stellen voordat de achtste editie een feit zou zijn. Om aandacht voor de moeilijke positie van het beeld en geluidfestival te vragen komt er nu een 'no_)toon)' festival.

No_)toon) is schreeuw om geld, maar geen klaagzang

Dit jaar zal het Haarlemse )toon) festival niet plaatsvinden. Door de financiële problemen bij poppodium Patronaat is een vangnet weggevallen. De organisatie van het beeld en klank festival besloot daarom een jaartje over te slaan. Eerst moet er meer financiële zekerheid komen en dus wordt er op vele niveaus gesproken om verschillende subsidiepotten voor het avant-gardistische festival veilig te stellen. Om te beginnen bij de gemeente Haarlem. Als pamflet is er nu het no_)toon) festival, een uitgeklede versie van )toon). Van 30 maart tot en met 1 april zijn er enkele optredens op de vertrouwde )toon) locaties. Ruimte voor echt protest is er niet, wel een lezing van de voormalig hoofdredacteur van het avant-garde muziekblad Wire over het belang van hedendaagse muziek. “Ik verwacht wel dat de burgemeester en de wethouder zullen komen,” zegt Okke Gerritsen, een van de medeorganisatoren van het festival.

Gerritsen is met ondermeer dagbladjournalist Peter Bruyn de grote kracht achter )toon), dat al zeven maal in Haarlem plaatsvond. Het festival is daarbij afhankelijk van verschillende geldpotjes. “Soms komt er een bij, soms valt er een af,” zegt Gerritsen. Poppodium Het Patronaat en De Nieuwe Vide zorgen daarbij altijd voor de financiële garantie.

Maar ook De Nieuwe Vide kon dit jaar niet voor de nodige ruggesteun zorgen. “De Nieuwe Vide kreeg zelf helemaal geen subsidie,” legt Gerritsen uit. “Uitgerekend dit jaar hadden we ambitieuze plannen met )toon). We hadden het eigenlijk beter dan ooit voor elkaar met geweldige acts. Daardoor was het geheel een stuk duurder. Zonder de garantie van het Patronaat en De Nieuwe Vide was het niet verantwoord om het door te laten gaan.” Gerritsen wil de namen van de artiesten die op het festival hadden moeten spelen niet: “Anders gaan andere festivals met die namen er van door.”

Met no_)toon) wil de organisatie draagvlak bij de gemeente creëren om in de toekomst wel de portemonnee te trekken. Gerritsen: “Je krijgt geen steun van de provincie of op landelijk niveau als je al kansloos bij je eigen gemeente bent. No_)toon) is een ruk aan de noodklok. We moeten tijdens het festival de problematiek naar voren brengen. Ik ga er van uit dat de burgemeester en de wethouder komen.”

Het moet een flinke klus zijn: aan oude grijze mannen in pak uitleggen wat er mooi is aan avant-gardistische klankmuziek. Iedereen kent de beelden van navelstaarderige laptoppers en gitaristen die een kwartierlang hun instrument laten doorpiepen. Gerritsen: “Muziek hoeft natuurlijk niet altijd uit coupletten en een refrein te bestaan. Met losse geluiden kun je ook hele landschappen maken. Het is inderdaad makkelijk om een vuist te maken als het gaat om populaire muziek. Maar )toon) is zeker het vechten waard.”

Om het gemeentebestuur te overreden, maakt Gerritsen graag een vergelijking met het - eveneens Haarlemse – Internationaal
Orgelfestival
. “Eerst dacht de gemeente ook: wat moeten we hiermee? Inmiddels is het echt een kindje van Haarlem geworden. Je vindt er dezelfde juweeltjes als tijdens )toon). Het is een zelfde niche-markt vol trouwe fans. Ieder jaar wordt )toon) wel een beetje groter.”

No_)toon) is van 30 maart tot en met 1 april op diverse locaties in Haarlem. Een passe-partout kost 10 euro.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12