Het Ervaringsfestival: Op zoek naar 10 bijzondere plekken

3voor12 selecteerde tien festivallocaties om te ontdekken

Joost van Beek ,

Festivals rijzen de laatste jaren uit de grond als smakelijke schimmels. De festivalmarkt lijkt onverzadigbaar. Ja, met zo’n overkill aan keus moet een festival zich weten te onderscheiden. En zo groeide de laatste jaren een nieuw begrip: ‘Het Ervaringsfestival’. De beleving wint terrein van de line-up, en dat begint natuurlijk met de locatie. 3voor12 stelt tien bijzondere plekken aan je voor, waar beschikbaar voorzien van Aftermovies.

Radio Kootwijk

Op de idyllische Veluwe rijst een industriële sfinx op. Althans, het was dit mythische wezen waaruit architect Julius Luthmann inspiratie haalde toen hij in de jaren ’10 van de vorige eeuw plaatsnam achter zijn tekentafel. Het pompeuze bouwwerk, dat deel is van een zenderpark, diende vanaf 1923 als directe radioverbinding met de voormalige Nederlandse koloniën. Tot zover het blokje geschiedenis; inmiddels vormen ‘de sfinx en entourage’ de ideale kruisbestuiving tussen industrieel en natuur. Het voormalige zenderpark Kootwijk herbergt tal van kleine en grotere zalen en 'de Watertoren'. Een perfecte locatie voor intieme optredens en afgelegen dancefeesten. Het zenderpark is gelegen in een oase van serene rust, een schril contrast met het industriële geweld van de lompe bouwwerken. Radio Kootwijk is een afgelegen locatie met undergroundtouch en herbergt tal van intieme plekken om te ontdekken. Verbinding met de buitenwereld is vandaag de dag een stuk lastiger op deze plek, waardoor de smartphones veelal in de broekzakken blijven.
Festival: Grasnapolsky, Code AM

Birkhoven, Amersfoort

Nabij Amersfoort, aan de rand van de Utrechtse heuvelrug, spreidt zich een gigantisch naald- en loofbomenbos uit. Een ideale plek om je viervoeter lekker te laten uitwaaien, maar kom vooral ook zelf in beweging. Tegen het eind van de zomer wordt midden in het bos immers het dancefeest Into The Woods georganiseerd. Het festival ontving in 2012 de ludieke Gouden Kabouter voor leukste dancefestival van Nederland. En laat het kabouterthema nou net omarmd worden door de organisatie. Into the Woods is ongecompliceerd, gemoedelijk en bewust sympathiek kneuterig. Getuige ook de namen van de podia, als bezoeker laveer je tussen het ‘Beukenbos’, de ‘Stekplek’ en de ‘Takkenstage’, en de aanwezigheid van Nintendo’s uit den vorige eeuw. Maar vergis je niet, de organisatie trekt elk jaar een blik kunstenaars open die bijdragen aan de sprookjesachtige ervaring. Dankzij optredens van onder andere Simian Mobile Disco, James Holden en Dj Shadow heeft Into The Woods een aantal zalmneusjes in de archieven opgenomen. Tip van ons en je moeder; als je gaat, neem dan wel een tekentangetje mee!
Festival: Into The Woods

Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek

Vorig jaar verscheen Life @ Lowlands, een hele aardige documentaire waarin beelden van de naar Biddinghuizen afgereisde festivalgangers werden afgewisseld met die van wilde dieren. En dan met name de sekslustige bonobo-aapjes. Eigenlijk komen deze twee werelden nergens dichter tot elkaar dan in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Letterlijk dan, want Best Kept Secret kent geen berucht nachtprogramma zoals grote concurrent Lowlands. Het safaripark is over het algemeen het domein van savannedieren en dagjesmensen, maar eind juni strijkt de muzikale avonturier er neer. Naast de puntige line-up van het festival vormen het recreatiestrand aan het idyllische Victoriameer en het omringende bos het uithangbord van festivalterrein nabij de Beekse Bergen. Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar heeft het festival natuurlijk bewezen mee te kunen met de 'grote jongens'. Saillant detail; naar het schijnt maakte tot nu toe elke artiest gebruik van de mogelijkheid om op safari te gaan. In augustus dient het grondwater uit de grond gestampt te worden tijdens hardbassfestijn Decibel Outdoor.
Festivals: Best Kept Secret, Decibel Outdoor

NDSM-Werf, Amsterdam

Aan het kabbelende water van ’t IJ ligt een gigantische scheepswerf die, net zoals de andere industriële locaties in deze lijst, na een lange geschiedenis een herstart als creatieve broedplaats doormaakte. Het faillissement van de scheepswerf schiep ruimte voor ateliers, outdoor festivals en panden voor creatieve bedrijfjes in de scheepsbouwloods. Tussen de tot een hotel getransformeerde hijskraan en verschillende loodsen is het ruim opgezette gebied ideaal als buitenlocatie. Zelfs het nabijgelegen boorplatform ontsprong de dans niet, vorig jaar vond Float Festival hier een nieuwe dansvloer boven het water van 't IJ. Genieten met scheepjes aan de horizon dus.
Festivals: Onder andere Voltt Loves Summer, DGTL, Float Festival, Henk op de Helling, Valtifest en Amsterdam Dance Event.

Utrecht

De stad als festivallocatie? Waarom niet. Amsterdam floreert tijdens Amsterdam Dance Event, Groningen tijdens Eurosonic en Utrecht heeft ontdekkingsfestival Le Guess Who?. Met het mes op de keel herbergt Utrecht dan net de spannendste locaties. Een fiets is een must om te laveren tussen poppodia als EKKO, Tivoli, dB’s en ACU. De Janskerk wordt sinds vorig jaar ook als podium gebruikt. Met bijvoorbeeld een Citroëngarage, The Village Coffee, Kargadoor en diverse cafés (tijdens Le Mini Who?) worden ook kleinschaliger locaties gebruikt. Vintagefeestjes vind je in de vorm van een openbare markt en evenementen in verschillende galerieën. Tijdens Le Guess Who? opent Tivoli de Helling de deuren net wat langer dan de andere podia, waardoor het daar diep in de nacht een gezellig en zweterige garage-bende wordt.
Festivals: O.a. Le Guess Who?, Summer Darkness, Nordic Delight, Popronde

Strijp-S (Klokgebouw)

‘De verboden stad’, zo staat Strijp-S bekend in lokale kringen. Dit voormalige Philips-terrein trok de laatste jaren wereldwijd creatievelingen. Met het Klokgebouw als lichtend middelpunt bevat het terrein in ieder geval een popzaal van formaat en een festivallocatie op zich. Daarnaast weet ook Skatebaan Area 51 zich te onderscheiden met de programmering. Hoogtepunt is het tweejaarlijkse STRP Festival dat een crossover van technologie, innovatie, muziek en beeld behelst. Het Klokgebouw herbergt ook popzaal Popei. Belangrijkste internationale spil is de Dutch Design Week. Het event maakt gretig gebruik van de mogelijkheden van Strijp-S.
Festivals: O.a. STRP Festival, Speedfest, Appelsap Light, We Are Electric, Vans Warped Tour en Awakenings.

Roepaen, Limburg

Zomerfestivals, het zijn eigenlijk grootschalige samenscholingen van tal van zondaars. Het in het Limburgese Ottersum gelegen Roepaen biedt uitkomst voor degenen die worstelen met hedendaags Sodom en Gomorra-gedrag. Het ‘kloosterfestival’ Graefenthal biedt immers altijd vergiffenis op loopafstand. Het 17e eeuwse klooster dient inderdaad als locatie van dit dance-event. Vier dagen lang wordt er plaats gemaakt voor de predikers van de betere deephouse, techno en soul. Het omringende groen dient als buitenlocatie, overnachten doe je op een nabij gelegen camping. ‘Kerk!’, roepen we dan.
Festival: Graefenthal

Van Nelle Ontwerpfabriek, Rotterdam

De Rotterdamse Van Nelle Fabriek is nog niet echt ontgonnen als festivallocatie, maar daar kan verandering in komen. Aan de populaire baardbarbiers van Schorem de taak om de voormalige tabaksfabriek als festival in te richten. Het industriële bedrijvenpand was tot in de jaren negenting vooral interessant voor tabak- en cafeïnegebruikers maar is inmiddels heringericht en kandidaat voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. De fabriek is in principe niet beschikbaar voor festivals, maar voor de mannen van Schorem werd een uitzondering gemaakt. Scumbash Festival is aangekondigd als een dagje onvervalste ‘goddamn’ rock ’n roll. Bands als The Toy Dolls, Karma To Burn en Peter Pan Speedrock moeten dit invullen. Het Eindhovense rockfestijn Speedfest, inderdaad georganiseerd door Peter Pan Speedrock, is de grote inspiratiebron voor Scumbash geweest. Het festival vindt dit weekend plaats in de voormalige koffiefabriek, waar de geur van koffiebonen nog steeds de neusvleugels schijnt te beroeren.
Festival: Scumbash

Valkhof, Nijmegen

Het is 1155 als Frederik Barbarossa (Keizer Heilige Roomse Rijk) zijn Valkhof bouwt. Het moet een indrukwekkend plaatje geweest zijn, een imposant paleis midden in het glooiende landschap aan de Waal. Daar is dus niet veel meer van over dan een halve kapel, die nu de Barbarossa-ruïne wordt genoemd en tot de Nederlandse Rijksmonumenten behoort. Tot voor kort was dit het meest bijzondere podium van festival de Affaire, dat in 2012 werd omgedoopt tot Valkhoffestival. Die ruïne werd uiteindelijk toch te broos bevonden om als poppodium te dienen. Dat neemt niet weg dat het Valkhof nog steeds een bijzondere plek is. De directe omgeving biedt plek aan tal van podia die de heuvel waar de ruïne staat omringen. Op de zwoele zomeravonden, als Nijmegen dankzij de Wandelvierdaagse gezellig carnavaleske vormen aanneemt, vind je hier muzikale bevrediging omringd door groen. In de Sint-Nicolaas kapel worden sfeervolle sessies opgenomen vanwaar je een prachtig uitzicht over de Waal hebt. Ook niet onbelangrijk, je kantelt je portemonnee alleen voor consumpties. De line-up is daarnaast vaak vooruitstrevend en urgent. Zo kon je op eerdere edities acts als James Vincent McMorrow, Ben Howard, Animal Collective, Triggerfinger en Apparat al in een vroeg stadium van hun carrière aan het werk zien.
Festival: Valkhof Festival

Waddeneilanden (Vlieland, Ameland en Terschelling)

Is Into The Great Wide Open het sympathiekste festival van Nederland? Wat het festival op Vlieland in ieder geval bijzonder maakt is de kleinschaligheid, maar het terrein voelt juist oneindig groot. Zodra je de boot af stapt ben je op het festival. Zo liggen artiesten en festivalbezoekers na een zware nacht naast elkaar uit te brakken op het strand. Als bezoeker vertoef je een paar dagen in een vrijstaat, waar vrijwel niets aan de sleur van het vasteland doet herinneren. Het festival is daarnaast kindvriendelijk én redelijk scherp geprogrammeerd, waardoor het ideaal is voor jonge ouders zonder oppas. Kinderen mogen voor nog geen twee tientjes het eiland op, de allerjongste mogen zelfs voor niets mee. Optredens vinden net zo goed plaats in een duinpan als een podium. Wat ITGWO is voor Vlieland is het tiendaagse theaterfestival Oerol voor Terschelling. Naast diverse grootschalige producties loop je de kans om tijdens een strandwandeling zelf in een theaterstuk te belanden. Kaarten voor beide festivals zijn ontzettend populair, Into The Great Wide 2014 verkocht al razendsnel uit. En als je dat nog te grootschalig is, is er het nog kleinere waddeneiland Ameland, waar het MadNes festival huist. MadNes is begonnen als strandfeest voor surfers en studenten en meteen een excuus om razendsportief tekeer te gaan! Surfen, skateboarden en muziek waren de uitgangspunten, inmiddels is het aantal sporten uitgebreid. Muzikaal gaat het van ska, reggae, punk en rock 'n roll tot techno- en electro-dj's. Dit jaar vindt de zevende editie van MadNes plaats op het goudgele strand van Nes bij het paviljoen de Buren van Nes.
Festivals: Into The Great Wide Open, Oerol, MadNes