TrouwAmsterdam: geen camera's meer in de club

Club stopt bovendien met online voorverkoop

Atze de Vrieze ,

TrouwAmsterdam gaat per 1 januari zijn laatste jaar in. De Amsterdamse club heeft voor de grande finale twee nieuwe regels ingesteld: er zal geen online voorverkoop meer zijn voor reguliere clubavonden, en camera's zijn niet meer welkom. "Als er geen camera’s meer zijn, ontstaat er hopelijk een gevoel waarbij iedereen kan doen, laten, en dragen wat hij/zij wilt. What happens in Trouw, stays in Trouw."

Je staat er niet altijd bij stil, maar het digitale tijdperk heeft nogal wat impact op de beleving van het nachtleven, en popmuziek in brede zin. TrouwAmsterdam verklaart daarover: "Tegenwoordig zien we dat veel populaire evenementen meteen uitverkopen in de voorverkoop, waardoor er veel mensen buitengesloten worden. Maar misschien wel nóg belangrijker: de spanning, de spontaniteit en de vrijheid komt in gevaar. In het laatste jaar willen we ervoor hoeden dat we niet onderdeel worden van deze hype. We willen dat mensen naar ons toekomen voor de artiesten, de muziek, de vrijheid. We hopen dat de magie zo binnen onze muren blijft en iedereen helemaal ‘in the moment’ is."

Voor concerten blijft het wel mogelijk kaarten op de website te kopen. Om bezoekers een beetje tegemoet te komen, belooft de club wel op de website te laten zien hoe 'de stand aan de deur' is, een dienst die met name van pas komt bij de weekenders die TrouwAmsterdam nu en dan organiseert, nu de club een 24-uurs licentie heeft. Volgens Boswijk is het niet de bedoeling om  een drempel op te werpen, al geeft hij toe dat de club graag meer selectie aan de poort wil kunnen toepassen. "We zijn groter en populairder geworden. Dat is vaak leuk, maar niet altijd. Je kunt als club geen vrijgezellenfeest weigeren met twintig mensen die via internet een kaartje hebben gekocht. Maar het is niet meer de RoXY in de jaren negentig, waar je met knikkende knieen voor de deur stond om te kijken of je naar binnen mocht. We willen gewoon graag dat mensen om elf uur 's avonds nog kunnen besluiten naar Trouw te gaan, ook als ze niet al drie maandeng geleden een kaartje gekocht hebben."

Om min of meer dezelfde reden doet de club een dringend verzoek op mensen om camera's in de zak te laten. Dat geldt dus niet alleen voor professionele fotografen, maar ook voor smartphones. Een uitgesproken verbod op foto's, zoals dat geld in de bevriende Berlijnse club Berghain, is het niet. "Als we dat hadden gewild, hadden we dat bij de opening al moeten doen", zegt Boswijk. "Maar we zien de laatste tijd wel steeds vaker mensen die bijvoorbeeld een camera of telefoon aan een ijzeren stang bevestigen en zomaar een uur videomateriaal opnemen. Dat gaat me echt te ver." Het doel is helder: "We gaan met z’n allen naar de club om onszelf te verliezen in de muziek, te ontsnappen aan het dagelijkse leven en we vormen met z’n allen gezamenlijk voor één nacht een tijdelijke familie in de club. Daarbij hopen we ook dat iedereen het laatste jaar de telefoon/camera vaker wegstopt en vol van het moment en de club geniet in plaats van online te zijn."