Electronation stopt met 'episch feest' op 10e verjaardag

"Tijd voor nieuwe initiatieven, gedachtegoed al 10 jaar oud"

Ingmar Griffioen ,

Electronation stopt precies op het moment van het 10-jarig bestaan. De Amsterdamse dance-organisatie neemt dan ook afscheid met een 'groots en episch feest' op 28 juli in alle zalen van Paradiso. Het feest is tevens een benefiet voor het kankerfonds, oprichter Roy Avni overleed in juni 2010 aan de ziekte, en alle artiesten en Paradiso werken belangeloos mee. "Dat doen we sinds 2010 elk jaar", vertelt organisator/dj Terry Toner. "Het geeft een hele toffe positieve sfeer. Soms zijn dit soort signalen belangrijker dan het financiële gewin."

'Dance verandert snel en het idee waaruit Electronation gestart is, is alweer tien jaar oud'

Over de reden om te stoppen is Terry Toner duidelijk: "Op een gegeven moment werd het tijd voor nieuwe initiatieven. Electronation is ooit opgericht in 2002 door Roy, die is overleden in 2010. Wij hebben het wel in stand gehouden, maar elektronische muziek is zo dynamisch. Het verandert zo snel en het idee waaruit Electronation gestart is, is alweer tien jaar oud. Om eerlijk te zijn is het de afgelopen jaren nog maar een of twee keer per jaar gehouden. En het is een goed idee om na 10 jaar afscheid te nemen van het concept met een episch feest."

Dijk is zelf al vanaf het eerste feest in 2002 present, maar toen nog als bezoeker in het bescheiden Akhnaton aan de Amsterdamse Nieuwezijds Kolk. "Ik kwam als 19-jarige met een vriend, Herr Arter, de steeg in en terecht in een klein aftands clubje. Op het eerste feestje waren honderd man, waarvan 98% gothics en twee studenten. We bluften tegen Roy dat we electro draaiden. Dat was niet waar. Ik kon wel mixen, maar Herr Arter had nog nooit gedraaid. Na een mixtape mochten we op het derde feest draaien. Het klikte heel goed met Roy en voor we het wisten waren we vaste waarden."

Afsluiten op waardige manier en nieuwe concepten in Paradiso en op ADE

Ergens doet het wel pijn om afscheid te nemen, maar Dijk ziet het ook als een logisch verloop. "Electronation was helemaal om Roy heen gebouwd. We zijn heel trots op wat het betekend heeft voor de Nederlandse dance. Op een gegeven moment is het tijd voor nieuwe ideeën en nieuw gedachtegoed. Dat kan niet vanuit Electronation, dat zou afbreuk doen aan Roy's gedachtegoed. We willen het afsluiten op een waardige manier."

Na 28 juli is het niet over en uit voor het Electronation-team. "We doen al veel andere dingen, zoals het programmeren van de Chicago Social Club, een nieuwe club aan het Leidsche Plein voor warme, vooruitstrevende house en Junction, keiharde industriële moderne techno op de laatste zaterdag van de maand in SugarFactory." Andere concepten zijn Nachtdivisie (nieuwe hippe house en disco in Chicago Social Club) en NGHTDVSN, wat eigenlijk de overkoepelende naam van alle grote evenementen is. "Dat wordt ook de naam van ons bedrijf, waarmee we nieuwe concepten gaan uitbouwen in Paradiso en uit gaan pakken op Amsterdam Dance Event.

Dwarsdoorsnede decennium Electronation met 20 residents
Het doel is om op het slotfeest in Paradiso een dwarsdoorsnede te bieden van een decennium Electronation. Terry Toner: "Maar we willen ook de vaste waarden de ruimte geven en dus draaien nagenoeg alle residents van de afgelopen tien jaar in de kelder." In de grote zaal staan onder meer jongens als Bart Skils en The Hacker, die samen met Miss Kittin met het nummer Frank Sinatra een grote inspiratie vormde voor de oprichting van Electronation. "Roy vond dat er meer humor in de techno moest. Dat The Hacker erbij is, maakt de cirkel wel rond."

Verder vertegenwoordigen Skils en Shinedoe de technohoek is de volgens Dijk belangrijke westcoast sound of Holland rond de Haagse electrolabels Bunker en Creme present met Orque Electronique en Alden Tyrell. Gereputeerde dj's als Benny Rodrigues, Darko Esser, Nuno Dos Santos en Patrice Bäumel draaien en Arjuna Schiks en Olene Kadar treden live op. Na 30 juni belooft de organisatie met meer 'grote Nederlandse namen' te komen, die nu nog niet naar buiten mogen. "We gaan er met een grote knal uit."