Op dit moment is het collectieve beheer van intellectueel eigendomsrecht een nationale zaak. Organisaties als BUMA/STEMRA beheren de rechten van meerdere artiesten en innen een vergoeding voor het gebruik van hun creaties binnen EU-lidstaten. Dit betekent dat online muziek- en filmdiensten in ieder land een aparte licentie moeten afsluiten om in heel Europa muziek te kunnen streamen. "Het nieuwe voorstel van de Commissie poogt een langverwachte modernisering van het systeem te verwezenlijken. Een voorbeeld is de Europese markt voor muziek, waar multinationale licenties geïntroduceerd worden. Hierdoor kan muziek een groter publiek bereiken en kunnen consumenten genieten van een breder internationaal muziekaanbod."
Volgens D66 moet één Europees systeem voor collectief beheer een einde maken een de huidige nationale monopolies van de beheerders. "Meer concurrentie tussen organisaties is in het belang van zowel artiesten als consumenten. Zo krijgen muzikanten een betere vergoeding voor hun werk, terwijl het voor consumenten goedkoper moet worden legaal muziek te downloaden of te streamen,” aldus Schaake.
Dinsdag werd de Franse Europarlementariër Marielle Gallo op dit dossier aangesteld als rapporteur vanuit het Europees Parlement. Gallo is één van de 39 Europarlementariërs die vorige week vóór het omstreden ACTA-verdrag stemden. Het Europees Parlement zal zich na de zomer buigen over dit wetsvoorstel. "Er is nog een lange weg te gaan", aldus Schaake.