#ADE12: 'Grote kaalslag clubs in Nederland'

Opvolger KPMG-rapport Nederlandse dance-industrie 2002 gepresenteerd

tekst en foto's Judith Laanen ,

In 2002 ging een ware storm door de Nederlandse dancescene toen een rapport duidelijk maakte dat de dance-industrie in Nederland een grote economische waarde had. Op de zeventiende editie van ADE, tien jaar later, is er een update van dat rapport. Uit ‘Dance-onomics: the economic significance of EDM in the Netherlands’ blijkt dat er een enorme daling is van het aantal clubs in Nederland. Maar er is ook goed nieuws: Nederlandse dance groeit 'explosief' en doet het heel goed in het buitenland: zo krijgen Nederlandse dj's steeds meer voet aan de grond in Amerika. 'Nederlandse dj’s zullen in toenemende mate actief worden in de Verenigde Staten, want daar zit de markt.'

Een van de opvallendste feiten uit het rapport is de grote kaalslag aan clubs in Nederland. Die kaalslag treft vooral de discotheken op het platteland. Sinds het eerste onderzoek, dat in 2002 door KPMG uitgevoerd werd, zijn 168 van de 394 clubs in Nederland verdwenen, een daling van ruim 42 procent. Volgens het rapport ligt die daling aan de eveneens dalende bezoekersaantallen: tussen 2007 en 2012 zijn die gedaald met ruim 57 procent. Qua inkomsten zijn de clubs er met een derde op achteruit gegaan, en in de afgelopen vijf jaar heeft de gemiddelde bezoeker ook ruim elf procent minder uitgegeven.

Toekomst Nederlandse dance ligt in het buitenland
De omzet van de Nederlandse dance-industrie is in de afgelopen tien jaar met ruim 20 procent gestegen. Er was was vorig jaar ruim 586 miljoen euro met de sector gemoeid. In het persbericht van ADE staat te lezen dat met name de grote festivals en evenementen (met meer dan 3.000 bezoekers) aan economisch belang hebben gewonnen. In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002.

De toekomst voor Nederlandse dance ligt volgens EVAR, dat 27 landen als potentiele markt aanmerkt in het onderzoek, in het buitenland, en dan met name in Amerika. Onderzoeker Ap Reinders, die voor EVAR in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra het onderzoek uitvoerde: “Nederlandse dj’s zullen in toenemende mate actief worden in de Verenigde Staten, want daar zit de markt.” Nederlandse DJ's verdienden in 2011 iets meer dan 53 miljoen euro met optredens in het buitenland. Volgens EVAR zijn de populariteit van de dj’s en de EDM-evenementen die georganiseerd worden de belangrijkste factoren voor de groei.

Muziekverkopen met ruim 70 procent nog meer gedaald
Niet minder opvallend is de daling in muziekverkopen de afgelopen tien jaar: in 2002 ging er nog ruim 40 miljoen euro in om, anno 2012 is dat met 68,6% gedaald naar ruim 12 miljoen euro. Reinders ziet wel lichtpuntjes: 'Het rapport heeft het doel van ID&T gediend en de industrie verder tot volwassenheid gedwongen. De muziekverkopen staan onder druk, maar gaan zich wel verbeteren door het gebruik van streaming en sociale media. Onderschat de kracht en de macht van sociale media niet, die maken het makkelijker om muziek te delen.'

Buma/Stemra en Armin van Buuren pleiten opnieuw voor downloadverbod
Hein van der Ree, directievoorzitter Buma/Stemra, pleitte tijdens de presentatie voor een downloadverbod. Er zijn volgens hem nu genoeg legale streaming- en downloaddiensten om een verbod voor het downloaden vanaf illegale bronnen te kunnen rechtvaardigen. Ook zei hij dat de Nederlandse politiek muziek als topsector moet gaan zien. Het eerste exemplaar van het rapport werd overhandigd aan DJ Armin van Buuren. Die sloot zich aan bij de oproep van Buma/Stemra dat de politiek zich adequater moet gaan inzetten voor zowel een downloadverbod als het auteursrecht. Van Buuren zegt er persoonlijk hinder van te ondervinden: “Hier wordt ook belasting over betaald, vergeet dat niet. Het rapport laat een daling van ruim 70% procent in muziekverkopen zien. Daar moet de politiek wat aan doen. Dat merk je bijvoorbeeld aan hoeveel platen er per week uitkomen. Als Nederland wil blijven voorlopen, moet de politiek er beslissingen over nemen.”

Het groeiende aandeel van inkomsten uit het buitenland zal naar verwachting de komende jaren sterk doorzetten. Een voorzichtige raming laat zien dat de wereldwijde evenementenmarkt voor dance goed is voor ongeveer 2,7 miljard euro. De zeventiende editie van het Amsterdam Dance Event is de grootste ooit: in ruim 75 clubs treden van 17 tot en met 21 oktober 800 acts op.

Download het hele rapport (PDF)