Ministers: Nederlands parlement mag nog wel oordelen over ACTA

Afzonderlijke lidstaten moeten verdrag allemaal goedkeuren

Ron van der Sterren ,

In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, moet het Nederlands parlement zich straks wel buigen over de goedkeuring van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Dat hebben de ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Afzonderlijke lidstaten moeten verdrag allemaal goedkeuren

In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen, moet het Nederlands parlement zich straks wel buigen over de goedkeuring van het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Dat hebben de demissionaire ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Het ACTA-verdrag is in de maak om namaak van producten tegen te gaan. Eerder gelekte stukken bevatten echter ook paragrafen met betrekking tot anti-piraterij maatregelen op internet. Daarin leek de zogenaamde three-strikes-out policy, waarbij een illegale downloader na twee waarschuwingen van het internet afgesloten kan worden, een mogelijke sanctie.

Hoewel de verantwoordelijke eurocommissaris Karel de Gucht dit laatste onlangs weer heeft ontkracht, zorgden de gelekte stukken voor veel commotie. Veel EU landen zijn bezorgd over andere verrassingen van het in het geheim samengestelde ACTA-verdrag. Nederlandse parlementariërs dachten aanvankelijk dat ze geen mogelijkheid meer hadden om zich over ACTA te buigen en vreesden overgeleverd te zijn aan het oordeel van het Europees Parlement. Dat laatste blijkt nu volgens de ministers niet zo te zijn.

De afzonderlijke staten moeten het verdrag ratificeren op de strafrechtelijke consequenties die het verdrag voor het eigen land hebben. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Economische zaken kan het uiteindelijke verdrag niet bekrachtigd worden als het Nederlands parlement het op die strafrechtelijke punten afkeurt.

In een bijna unaniem aangenomen motie heeft het Europees Parlement vorige week om volledige openheid gevraagd rondom de totstandkoming van het verdrag. Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog niet helder. De Gucht is tegen een totale openbaarmaking van het onderhandelingsproces. Wel wil hij het Europees Parlement onder verklaring van geheimhouding inzage geven in bepaalde stukken. Ook de Nederlandse commissaris Neelie Kroes vindt volledige openbaarmaking niet verstandig, zo zegt zij afgelopen zaterdag in Trouw. Volgens haar is de kans op het schaden van bedrijfsbelangen erg groot en daarmee ook de kans op claims. Collegacommissaris Viviane Reding van Justitie is weer wel voor openbaarmaking.