Wisseloord Studio's in grote problemen

Executieverkoop apparatuur op 19 november

Ingmar Griffioen ,

De beroemde Wisseloord Studio's in Hilversum zijn in zwaar weer geraakt. Voor 19 november is een executieverkoop gepland van geluids- en muziekapparatuur in opdracht van de Belastingdienst Utrecht-Gooi. De studio, waar artiesten als U2, Elton John, The Police, 50 Cent en Tina Turner opnamen, vierde begin vorig jaar nog het 30-jarig bestaan. Vandaag presenteert Peter Koelewijn er zijn nieuwe cd.

Executieverkoop apparatuur op 19 november

De beroemde Wisseloord Studio's in Hilversum zijn in zwaar weer geraakt. Voor donderdag 19 november is een executieverkoop gepland van geluids- en muziekapparatuur in opdracht van de Belastingdienst Utrecht-Gooi. De studio, waar artiesten als U2, Elton John, The Police, 50 Cent en Tina Turner opnamen, vierde begin vorig jaar nog het 30-jarig bestaan. Vandaag presenteert Peter Koelewijn er zijn nieuwe cd.

De problemen van Wisseloord lopen al een decennium. Vanaf 1999 hebben de studio's last van 'het download-verhaal' en in 2005 ging Wisseloord al bijna failliet. Toen vertrok het management en nam een kleiner team de taken over. Inmiddels is volgens ingewijden het meeste personeel vertrokken, omdat ze niet betaald werden. Het is dan ook moeilijk iemand van Wisseloord aan de telefoon te krijgen, maar medewerkers schetsen een onthutsend beeld. "Het is echt een hele grote teringzooi hier. Ze zijn hier achter de boel aan het leegtrekken, ik denk dat ik zo ook maar ga vertrekken", aldus de medewerker die anoniem wenst te blijven.

Een tweede medewerker geeft  - eveneens op anonieme basis - toe dat Wisseloord met een schuld kampt. Hij meldt dat een aandeelhouder zich teruggetrokken heeft en hoopt op een doorstart. Persvoorlichter Marcel Homan van de Belastingdienst bevestigt de geplande executieverkoop, maar mag er inhoudelijk geen mededelingen over doen. Hij geeft wel een toelichting in algemene zin: "Als een schuld oploopt, omdat bijvoorbeeld de personeelskosten doorlopen, kan een werknemer contact opnemen met ons." Als de belastingplichtige in gebreke blijft, gaat op den duur een deurwaarder langs voor beslaglegging van spullen. "Die hangt dan een kaartje aan spullen, die voor verkoop in aanmerking komen en stelt een conceptdatum voor de executieverkoop vast."

Een executieverkoop volgt volgens Homan meestal een week of 3 à 4 na een beslaglegging. De soep wordt in de meeste gevallen echter niet zo heet gegeten als die wordt opgediend: "De overgrote meerderheid van de beslagleggingen mondt niet uit in een executieverkoop. Tot vlak voor de executieverkoop kan er nog betaald worden en als het geld binnen is, gaat het niet door. Onze insteek is uiteraard ook om een bedrijf door te laten draaien."