Lowlands op 3VOOR12TV: headliners geven voorzichtig toestemming

Surprise act niet live, misschien later bij de VPRO

Atze de Vrieze ,

3VOOR12 gaat ook dit jaar live uitzenden vanaf Lowlands. Drie dagen lang kun je naar een stream kijken op 3VOOR12.vpro.nl/lowlands. Wat mag er wel, wat mag er niet?

Surprise act niet live, misschien later bij de VPRO

3VOOR12 gaat ook dit jaar live uitzenden vanaf Lowlands. Drie dagen lang kun je naar een stream kijken op 3VOOR12.vpro.nl/lowlands. Wat mag er wel, wat mag er niet? Met nog twee dagen te gaan heeft Hein Fokker – de man van de clearances bij MOJO – zoals altijd nog een hoop vraagtekens op zijn lijstje. Maar goed nieuws heeft hij ook: “Grote namen als Kaiser Chiefs, Bloc Party en The Prodigy geven toestemming.”

Dat wil nog niet zeggen dat we concerten live en in zijn geheel uit mogen zenden. Veel grote bands willen achteraf het materiaal eerst keuren. “De grote afsluiter, Arctic Monkeys, wilde in eerste instantie helemaal niks op internet. Ik heb een smeekbrief moeten sturen. Uiteindelijk mogen er twee weken lang twee nummer online op 3VOOR12. Ik hoop ook nog op Grace Jones.”

“Het valt me op dat nieuwe bandjes steeds strengere eisen gaan stellen”, zegt Fokker. “Zo’n Grizzly Bear bijvoorbeeld. Dit mag wel, dat mag niet. Vier nummers. Wie kent die band nou? Ik zag ze vorige week op Haldern, leuke band hoor, maar toch een soort moderne Jefferson Airplane. Er zijn ook bands die gedropt zijn door labels of in eigen beheer muziek uitbrengen en dus lastig te bereiken zijn. Klaxons bijvoorbeeld, of Hank III. En van Snoop Dogg hoor ik niets.” Slechts drie bands hebben een groot kruis door hun naam: Fever Ray, Opeth en Squarepusher.

Inmiddels staan er op het schema ook heel wat rode blokjes, die goede hoop geven op een goed gevulde stream. Zeker is dat alleen op de vier grootste podia (Alpha, Bravo, India en Grolsch) gefilmd wordt. “White Lies mag, Sonata Arctica, Moke, Wilco, The Airborne Toxic Event, De Staat, Calexico, Dio & the Madd. Door de bank genomen wordt het weer een hele mooie Lowlands.” En de secret act? De supergroep die overal al een naam heeft, maar die nog nergens officieel bevestigd is? “Ze wilden in eerste instantie niets, omdat er in november een album uit komt. We mogen twee nummers opnemen, die David Kleijwegt hopelijk mag gebruiken voor een serie over Lowlands die in november bij de VPRO op tv komt.”

3VOOR12 zendt drie dagen lang live vanaf Lowlands uit op 3VOOR12.vpro.nl/lowlands. Updates over het uitzendschema zullen gedurende het festival daar te vinden zijn. De VPRO zendt drie avonden lang Lowlands uit op Nederland 3.